Palomiehet tienaavat oletettua vähemmän

Suomessa palomiesten palkkataso ei ole noussut, vaikka työn vaatimukset ovat kasvaneet.

Suomen palomiesliiton teettämän kyselyn mukaan 58 prosenttia suomalaisista haluaisi nostaa palomiesten palkkatasoa pitkäjänteisesti.

Ero lisättömän bruttopalkan ja suomalaisten olettaman palkan välillä on noin 1000 euroa.

Täysipäiväiset palomiehet ansaitsevat Suomessa bruttona ilman lisiä alle 2000 euroa kuukaudessa. Lisien kanssa kokonaispalkka on Suomen Palomiesliiton edunvalvontajohtajan Pasi Jaakkolan mukaan noin 3100 euroa.

Hän ei kuitenkaan pidä siitä, että palomiesten kohdalla puhutaan kokonaispalkoista. 

― Kaikki, jotka tekevät vuorotyötä, saavat lisiä. Palomies on yksi harvoista ammateista, jossa kirjaimellisesti vaarannetaan oma terveys ja jopa henki sen takia, että pelastetaan muita ihmisiä. Noin kahden tuhannen euron peruspalkka ei ole mielestäni tästä kohtuullinen korvaus, täsmentää Jaakkola.

Helsingissä palomiehiltä vaaditaan myös ensihoitajan tutkinto. Palomiehen koulutus kestää vajaa kaksi vuotta, minkä jälkeen alkavat lähihoitajaopinnot.

Kyselyssä kävi ilmi, että suomalaisista 76 prosentin mielestä laajemman osaamisen pitäisi näkyä palkassa. Tällä hetkellä lisäkoulutus ei näy palkan määrässä.

Jaakkolan mukaan tietyillä paikkakunnilla muun muassa matala palkka aiheuttaa rekrytointiongelmia. Niitä on ilmennyt esimerkiksi Etelä-Savossa ja Pohjois-Karjalassa.

Kyseessä ovat haja-asutusalueiden päiväasemat, joissa ei tehdä vuorotyötä vaan yleistyöaikaa. Paikoissa ei ole vuorotyölisiä, joten palkka jää noin kahteen tuhanteen euroon. 

Nykyään palomiehen ammattiin tuovat haasteita työn muuttuminen, sekä vaatimukset yhä moninaisimmista taidoista. 

― On myös uusia uhkia, kuten terrorismi, kertoo Jaakkola.

Suomen palomiesliiton seuraava tavoite on saada kuntapäättäjät ymmärtämään, että kyselyn mukaan kansalaiset eivät halua, että leikkauksia tehdään pelastustoimintaan. Se on ihmisille turvallisuuskysymys.