Pinsku laulaa siitä, mistä muut eivät uskalla

Pinsku dokumentoi usean vuoden ajan elämäänsä YouTubeen kymmennille tuhansille seuraajilleen. Sitten hän poisti kaikki videonsa, monen vuoden työn. Tänä syksynä syy tälle kaikelle selvisi, kun hän julkaisi biisin.

Mummi ojensi 1-vuotiaalle Pinjamaarille maalausvälineet, tyttö kirjoitti 7-vuotiaana ensimmäisen laulunsa ja musiikinopettaja kaivoi lukioikäisestä Pinskusta muusikon.

Siinä missä lukio toi paljon kokemusta muun muassa bänditoiminnasta ja esiintymisestä, se oli myös murroksen aikaa. Jatko-opinnot stressasivat. Kuten kaikki nuoret, myös Pinsku pohti, mitä hän todella haluaisi tehdä isona. Äidinkielen ja psykologian kirjoitusten jälkeen hän päätti jättää lukion kesken.

”Päätin silloin myös, että alan tekemään musiikkia työkseni”, Pinsku kertoo.

Hän painottaa, ettei ole katunut päätöstään, koska se on tuonut mukanaan paljon hyvää.

Noin puolitoista vuotta sitten Pinsku teki toisen radikaalin päätöksen. Hän poisti kaikki videonsa YouTube-kanavaltaan. Siihen mennessä videoita oli kertynyt yli 200.

”Se ei vain tuntunut omalta enää, etenkin kaikki se kaupallisuus, mikä siihen oli tullut osaksi”, hän kertoo syitä YouTube-uran lopettamiselle.

Pinsku on tehnyt musiikkia jo noin viisi vuotta, mutta vasta vuosi sitten nousi idea biisin julkaisemisesta. Ensimmäiseksi singleksi valikoitunut Makuuhuoneessa syntyi kuudessa tunnissa Pinskun ja hänen säveltäjäparin Iivari Nenosen toimesta.

”Minulla tuli heti sellainen fiilis, että tämän haluan julkaista. Se on ensimmäiseksi julkaistuksi biisiksi tietyllä tapaa todella helppo ja neutraali”, hän kertoo.

Biisin vastaanotto on Pinskun sanojen mukaan sisältänyt suurilta osin ”käsittämätöntä rakkautta”.

Ihmisten reaktiot heittelevät lohdullisuudesta vihaan ja iloisuudesta inhoon. Pinsku kertoo arvostavansa kaikkia kommentteja, koska hänestä on hienoa saada ihmiset tuntemaan niin suuria tunteita.

Makuuhuoneessa on sanoitukseltaan henkilökohtainen ja paljastava. Pinskun mielestä hänen ei tarvitse biisien kirjoittajana välttämättä puhua totta, ja biiseille tulee aina jättää myös tulkinnanvaraa.

”Itse asiassa tämä biisi on pelkkää fantasiaa eli se ei kerro minusta itsestäni”, hän paljastaa.

Pinsku kokee olevansa eräänlainen tarinankertoja, tilanteessa oleva ulkopuolinen henkilö, joka kuitenkin omaksuu henkilöiden tunteet. Hän haluaa laulaa sellaisistakin asioista, joista muut eivät uskalla.

”Tuntuu, että kirjoitetaan vai biisejä, joissa syytetään toista ihmistä. Minun biisissäni puhutaan entisestä suhteesta, ja siitä miten siihen haluaisi ehkä palata. Kaikkihan on joskus ajatellut noin entisestä kumppanistaan, mutta jostain syystä kukaan ei halua myöntää sitä. Ajattelin sitten, että minä myönnän sen.”

Muita Youtubesta nousseita laulajia ovat muun muassa Tuure Boelius ja Arttu Lindeman. Pinskua harmittaa yleisön negatiiviset kommentit liittyen tubettajien uravalintoihin, jotka poikkeavat videoiden tekemisestä.

”Huomaan, että ajatusmaailma on se, että eihän tuo henkilö olisi ikinä saanut levytyssopimusta, jos se ei olisi tehnyt videoita. Mutta mistä sen tietää? Miksi ei vaan voida olla iloisia siitä, että meillä on niin paljon lahjakkaita tekijöitä?” hän ihmettelee.

Pinsku myöntää, että suosio sosiaalisessa mediassa on iso hyöty, varsinkin jos haluaa laulajaksi. Suosio on merkittävää, koska some on osa nykypäivän markkinointia.

”Kun julkaisi biisin 30 vuotta sitten, radio oli se alusta, josta ihmiset kuulivat sen. Nyt suurimman osan ihmisistä tavoittaa sosiaalisen median kautta”, hän tiivistää.

Pinsku on kiitollinen siitä, ettei hänen tarvinnut aloittaa musiikkiuraansa niin sanotusti tyhjästä. Youtube-videoiden teon jälkeen hän on ollut aktiivisesti esillä somessa etenkin Instagramin puolella, jossa häntä seuraa yli 110 000 ihmistä.

”Totta kai seuraajilla on tietynlainen kuva minusta. Oli siinä pieni pelko, että mitä ne ihmiset, jotka ovat seuranneet minua kuusi vuotta, miettivät, kun julkaisen biisin”, Pinsku sanoo.

Ensimmäisen biisin julkaisualusta oli ajallemme epätavallinen valinta, Soundcloud. Biisi tuli vasta paria viikkoa myöhemmin Spotify:hin, seuraajien pyynnöstä.

Musiikkivideo julkaistiin Youtubessa eri käyttäjällä, kuin mille Pinsku teki vuosia videoita. Hän ei halunnut tuputtaa biisiä seuraajilleen, koska kaikkia se ei välttämättä kiinnostaisi.

”Halusin, että tälle biisille voi antaa mahdollisuuden vain biisinä.”

”Olen haaveilija, ja minulla on villejä unelmia. Yksi, ehkä jopa realistinen unelma olisi esiintyä Flow-festivaaleilla”, Pinsku paljastaa.

Hän on hyvin määrätietoisen oloinen puhuessaan tulevaisuuden suunnitelmista ja toiveistaan. Musiikkiuran ulkopuolisia unelmia olisi oman vaatemalliston julkaiseminen. Hän haluaa myös hyödyntää somen tuomaa vaikutusvaltaa puuttumalla muun muassa yhteiskunnallisiin epäkohtiin Suomessa.

Seuraavan biisin julkaisuajankohta on Pinskulla jo mielessä. Pieni ongelma siihen kuitenkin liittyy: laulaja ei vielä tiedä mikä biisi julkaistaan.

”Haluan olla varma ja miettiä asioita tarkkaan. Loppupeleissä menen kuitenkin fiilispohjalta.”

 

Pinjamaari Jokinen

– 21-vuotias laulaja-lauluntekijä, entinen tubettaja
– asuu Helsingissä, alun perin Espoosta kotoisin
– harrastaa joogaa, meditointia, maalaamista, piirtämistä
– esikuvia ovat mm. David Bowie ja Lady Gaga