“Suomi pitää palauttaa itsenäiseksi valtioksi” – Euroskeptismi on pienpuolueissa pinnalla

Joka toinen pienpuolue kritisoi puolueohjelmassaan Euroopan unionia.

Suomessa on 13 rekisteröityä pienpuoluetta, joista seitsemän esittää puolueohjelmassaan kritiikkiä Suomen EU-jäsenyydestä. EU-jäsenyys epäilyttää oikeistopuolueiden lisäksi myös Suomen kommunistista puoluetta, kansalaisliittoa ja kristallipuoluetta.

Äärioikeistolaisissa puolueohjelmissa vedotaan EU-jäsenyyteen Suomen itsenäisyyttä uhkaavana tekijänä. Moni mainitsee ongelmaksi myös talouden, ja ehdottaa Suomen luopumista eurosta.

– EU-erossa olennaisinta olisi, että saisimme takaisin ainoan oman laillisen valuuttamme eli markan sekä oman rahapolitiikan, kuten Ruotsilla on, kertoo Suomen kansa ensin -puolueen eduskuntavaaliehdokas Pia Polviander.

Termi “liittovaltio” nousee usein esille EU-kriittisessä keskustelussa. Termillä tarkoitetaan valtiomuotoa, jossa itsehallinnolliset osavaltiot muodostavat yhden liittovaltion. Polvianderin mukaan termi on kuitenkin EU:sta puhuttaessa lievä ilmaisu.

– Ennemmin pitäisi puhua yhtenäisvaltiosta, jossa alueilla ei ole mitään valtaa, Polviander sanoo.

Mallia Isosta-Britanniasta tai itäeurooppalaista yhteistyötä

Toistaiseksi ainoa EU:sta eronnut valtio on Iso-Britannia. Tuoreen kansalaiskyselyn mukaan noin 45 prosenttia Ison-Britannian kansalaisista ajattelee Brexitin edenneen oletettua huonommin.

Brexit oli upea prosessi, joka toimii tienavaajana väistämättömälle EU:n ja euron hajoamiselle, Polviander uskoo.

Sinimustan liikkeen puheenjohtajan Tuukka Kurun näkemys Suomen eroamiseen EU:sta on kuitenkin puhtaasti arvopoliittinen. Puolue tunnetaan ensisijaisesti erittäin maahanmuuttovastaisena. Kurun mukaan Suomen EU-ero tulisi tapahtua samanaikaisesti Puolan, Unkarin tai Baltian maiden kanssa.

– Me haluamme olla samassa veneessä itäeurooppalaisten konservatiivien kanssa, Kuru toteaa.

Sinimustan Liikkeen ulkopoliittiseen ohjelmaan kuuluu myös Suomen eroaminen Yhdistyneistä kansakunnista. YK:n ei tulisi puolueen mukaan puuttua esimerkiksi turvapaikka- ja pakolaispolitiikkaan Suomessa. Kuru kuvailee organisaatiota “tekopyhäksi”.

– Samaan aikaan, kun YK antaa omia lausuntojaan esimerkiksi vihapuheen torjumiseen ja ihmisoikeuksiin liittyen, on sen päättävissä elimissä jäseniä muun muassa Saudi-Arabian kaltaisista valtioista, joissa näitä ei noudateta, Kuru väittää.

Maailman 195:stä itsenäisestä valtiosta 193 on YK:n jäseniä.