Rahoituksen puute pitää kauramaidon poissa helsinkiläislukioiden ruokatarjoiluista

Helsingin kaupungin hankintapalveluissa tunnistetaan lukiolaisten toiveet.

Helsingin kaupunki toi viime heinäkuussa kauramaidon pysyvästi osaksi päiväkotien ruokailua. Kauramaitoa on Helsingin kaupungin tiedotteen mukaan tarjolla jokaisen helsinkiläisen päiväkodin ruokailussa. Tämä oli onnistuneen kokeilun seuraus.

Lukioissa ja peruskouluissa saatavuus ei ole yhtä hyvä. Helsingin kaupungin ruokapalveluasiantuntija Katja Peränen kertoo syyn olevan rahoituksen puutteessa.

– Saimme lisärahoituksen, joka mahdollisti kauramaidon tarjoamisen varhaiskasvatuksen puolella. Peruskouluilta ja toisen asteen oppilaitoksilta tämä lisärahoitus puuttuu.

Päätös priorisoida kauramaidon tarjonta juuri päiväkoteihin oli Peräsen mukaan kaupungille itsestäänselvyys.

– Kokeilujakson aikana päiväkodeissa oli kauramaidolle selkeästi enemmän kysyntää toiseen asteeseen verrattuna.

Vaikka kaupungin tuki puuttuukin, on muutamalla helsinkiläisellä lukiolla silti ruokailun yhteydessä kauramaito-vaihtoehto. Näihin kuuluvat esimerkiksi Kallion ja Ressun lukiot.

Suomen Lukiolaisten Liitossa toivotaan, että kouluruokailussa olisi tarjolla enemmän kasvis- ja vegaanivaihtoehtoja.

– Toivomme kauramaidon tuomista juomavaihtoehdoksi kouluruokailun yhteyteen, kertoo Liiton puheenjohtaja August Kiattrakoolchai.

Kaupungin hankintapalveluissa ollaan Suomen Lukiolaisten Liiton kanssa samoilla linjoilla. Katja Peränen kertoo lukiolaisten toiveen olevan hankintapalveluiden tiedossa.

– Haluamme viedä asiaa eteenpäin heti kun se on mahdollista, Peränen toteaa.

EU maksaa koulumaitotukea maito- ja piimätuotteiden tarjoamiseksi. Tuki kattaa päivähoidon, peruskoulun ja toisen asteen oppilaitokset. Tämän takia maidon tarjoaminen on kouluruokailuille edullisin vaihtoehto.

 

  • Kauramaito valmistetaan pääosin vedestä ja kaurasta. Se on täysin vegaaninen juoma.
  • Kauramaitoa voi myös valmistaa itse. Erääseen toimivaan reseptiin kuuluu 2 dl kauraleseitä, 7 dl vettä, hunajaa, sekä hippusellinen suolaa. Valmistus onnistuu tehosekoittimen avulla.
  • Kauramaidolla on monia positiivisia terveysvaikutuksia. Se esimerkiksi alentaa verenpainetta ja parantaa ruoansulatusta.