Tekoäly voi olla tulevaisuudessa merkittävä tekijä kilpailuedun saavuttamisessa huippu-urheilussa. Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian data-analyytikko Pietari Outinen kertoo tekoälyn nykyroolista suomalaisessa huippu-urheilussa, ja sen mahdollisuuksista.
— Mahdollisuudet tulevaisuudessa ovat aivan valtavat, sanoo Outinen.
— Tekoäly pystyy auttamaan valmentajan ja urheilijan päätöksentekoa. Treenaamista voidaan kohdistaa sen avulla oikeille alueille.
Merkittävin rooli tekoälyllä huippu-urheilussa on data-analytiikassa, eli saadun tiedon käsittelemisessä ja analysoimisessa. Sen sijaan datan keräämiseen ei vielä pystytä tekoälyä käyttämään laaja-alaisesti.
Datankeruu on vielä puutteellista
Outisen mukaan tekoälyn käyttö on usein tiedostamatonta.
— Käyttö on vielä tällä hetkellä tiedostamatonta hyödyntämistä, joka tulee laitteiden ja teknologian taustalta. Tiedostettua tekoälyn hyödyntämistä harjoittelussa ei Suomessa tapahdu vielä paljoa, hän kertoo
Tekoäly on tehnyt datan käsittelystä ja sen säilyttämisestä huomattavasti helpompaa. Nykyään urheilussa dataa kerätään erittäin paljon, ja sitä on saatavilla enemmän kuin sitä pystytään hyödyntämään. Datankeruuta pitää kuitenkin kehittää.
— Tekoäly auttaa datan automatisoinnissa, joka tekee monesta asiasta helpompaa. Tarvitsisimme taustalle kuitenkin luotettavan datankeruujärjestelmän, jotta potentiaalia voitaisiin hyödyntää, sanoo Outinen.
— Tärkeää olisi päästä analysoimaan tietoa menneestä ja ilmentämään erilaisia ilmiöitä, kuten loukkaantumiseen johtaneen treenaamisen taustoja. Seuraava askel olisi ennustava analytiikka.
Puettavat mittauslaitteet ovat kehittyneet viime vuosien aikana paljon. Yleisimpiä puettavia mittauslaitteita ovat älykellot ja -sormukset. Laitteet soveltuvat erinomaisesti esimerkiksi kuntoliikuntaan, mutta huippu-urheilun parissa laitteilla on omat ongelmansa.
— Meillä eri lajit ja yksilöt käyttävät eri kellonvalmistajia. Monesti haaste on se, että laitteet on tarkoitettu kuntoilijoille. Se tarkoittaa sitä, että huippu-urheilijat ovat kellojen mukaan jatkuvasti ylikuormittuneessa tilassa, Outinen kuvailee.
Suomen olympiakomitea vetää uutta urheiludatastrategia projektia. Projektin tarkoituksena on kehittää data-analyysialusta, jossa eri valmistajien kellojen ja sormusten mittaamat tulokset voidaan yhdistää samaan alustaan.
Älykellojen monipuoliset ominaisuudet
Älykellot pystyvät mittaamaan urheilun aikana useita eri ominaisuuksia, kuten sykettä, askelia, kalorinkulutusta, ja kuormitusta. Myös muita urheilijalle hyödyllisiä asioita, kuten unenlaatua pystytään mittaamaan. Suosittuja valmistajia ovat esimerkiksi Polar, Suunto ja Garmin.