Sähköpyörätuolijalkapallo on vauhdikas joukkuelaji

Jalkapallon sovellettu muoto sopii tasa-arvoisesti kaikille vammaryhmille.

Keskikenttäpelaaja Halti Toppisen, 16, syötöt löytävät tarkasti perille ja laukaukset lähtevät napakasti HJK Hurrikaanien harjoitellessa Liikuntamyllyssä. Iästään huolimatta kokenut pelaaja tähtää joukkueineen ensimmäiseen Suomen mestaruuteensa. Vuodesta 2016 pelatun SM-sarjan on voittanut kaikkina kolmena kautena FC Inter Powerchair Turusta.

Aiemmin Toppinen on pelannut sähköpyörätuolisalibandyä. Hän kokee jalkapallon sopivan itselleen paremmin.

– Jos kädessä ei ole voimaa, salibandyssä joutuu pelaamaan tuoliin kiinnitetyllä t-stick-mailalla. Se rajoittaa mahdollisuuksia. Jalkapallo on tasa-arvoisempaa.

Sähköpyörätuolijalkapalloa alettiin pelata Ranskassa 1970-luvulla. Suomeen laji saapui vasta 2012, ja harrastajia on nelisenkymmentä. Laji soveltuu kaikille, vammaryhmästä riippumatta.

– Pitää osata käyttää sähköpyörätuolia, muuta ei tarvita. Peliäly kehittyy pelatessa, kertoo HJK Hurrikaanien valmentaja Toni Grundström.

Peleissä palloa hallitaan sähköpyörätuoliin kiinnitettävällä puskurilla. Lajia varten on olemassa myös pelituoleja, joissa on pienemmät pyörät sekä nopeampi kääntyvyys. Näin laukaukset ja syötöt ovat voimakkaampia.

Seuratasolta maajoukkuetoimintaan

HJK Hurrikaanit sai alkunsa vuonna 2015, kun Grundströmin poika tapasi sairaalassa lajin turkulaisen harrastajan. Seurauksena Helsinkiin perustettiin oma joukkue. Hän otti yhteyttä HJK:hon. Seura oli innostunut ottamaan sähköpyörätuolijalkapallon osaksi erityisryhmien joukkueitaan.

– HJK tukee meitä kustannuksissa sekä pelipaidat tulevat seuralta, toteaa Grundström.

Suomella on lajissa maajoukkuetoimintaa. Viime keväänä Pajulahdessa järjestettiin EM-kisat, joissa joukkue sijoittui seitsemänneksi. Paikka ensi vuoden MM-kisoihin jäi voiton päähän.
Halti Toppisen parhaat pelimuistot ovat maajoukkuepaidasta muutaman vuoden takaa. Tällöin joukkue hävisi Itävallan turnauksen finaalissa Wienin joukkueelle.

Toppinen toivoo lisää harrastajia sähköpyörätuolijalkapallon pariin.

– On harvinaista löytää laji, jota kaikki vammaryhmät pystyvät pelaamaan tasa-arvoisesti. Kannattaa tulla kokeilemaan!

HJK Hurrikaanien kausi jatkuu Tampereen osaturnauksella marraskuussa.

• Pelikenttä on koripallokentän kokoinen
• Peliaika muodostuu kahdesta kahdenkymmenen minuutin puoliajasta
• Pallo on tavallista jalkapalloa suurempi, halkaisijaltaan 33 senttimetriä
• Joukkueessa on neljä pelaajaa kerrallaan kentällä, joista yksi on maalivahti
• Sähköpyörätuolien nopeus peleissä on rajoitettu kymmeneen kilometriin tunnissa
• Palloliiton alaisuudessa pelattavassa SM-sarjassa ovat mukana 2019-20-kaudella HJK Hurrikaanit (Helsinki), FC Inter Powerchair (Turku) kahdella joukkueella sekä TPV (Tampere)
• Kausi koostuu neljästä osaturnauksesta