Suomalaisia tuottamassa yhdysvaltalaisen artistin platina-albumia ​— kotimaisilla tuottajilla potentiaalia menestyä ulkomailla

Helsinkiläiset hiphop-tuottajat MVA Beats ja JAYSTON ovat olleet mukana tuottamassa Yhdysvalloissa platinarajan ylittänyttä albumia. Nykyään suomalaisilla tuottajilla on yhä enemmän mahdollisuuksia päästä työskentelemään ulkomaisten artistien kanssa.

Kuluvan vuoden aikana näkyvyyttä ulkomailla ovat saaneet tuottajat MVAbeats, eli ​Vladislav Mokhin​ ja JAYSTON, eli Juho Tuovinen. He ovat olleet mukana tuottamassa hiphopin kansainvälisiin ykkösnimiin kuuluvan DaBabyn huhtikuussa julkaisemaa ​Blame it on baby ​ -albumia.

Jenkkiräppärin albumi ylitti elokuun lopussa platinarajan. Tuottajakaksikko tullaan palkitsemaan arvostetulla platinaplakaatilla, sillä he ovat tuottaneet albumin nimikkoraidan.

Musiikkituottajien määrä on kasvanut viime vuosina Suomessa. Nykyisin uusia tuottajia aloittaa alalla jatkuvasti lisää. Yli 15 vuotta tuottajana työskennellyt ​DJPP​, eli​ Perttu Mäkelä​ kertoo tuottajia olevan niin paljon, että hän ei ehdi seuraamaan kaikkia alan kentällä tapahtuvia saavutuksia. Tällä hetkellä hän ​johtaa Warner Music Finlandin alla toimivaa levy-yhtiö Etenee Recordsia.

DJPP pitää suomalaisten tuottajien mahdollisuuksia menestyä ulkomailla hyvänä.

— Mielestäni tänä päivänä yhä enemmän ja enemmän suomalaisilla tuottajillakin on mahdollisuuksia päästä työskentelemään ulkomaisten artistien kanssa.

Hän näkee, että kansainvälinen menestys kuitenkin edellyttää sitä, että tuottajalla on oma studio ulkomailla.

Uusi tuottajakollektiivi Suomeen

Music Finlandin tilastotietojen mukaan platinarajan ylittämisessä on onnistunut vain kaksi suomalaista tuottajaa aiemmin. Toinen heistä on taitelijanimellä esiintyvä ​MDS, ​eli ​Santeri Kauppinen.​ Hän on ollut perustamassa uutta tuottajakollektiivia Fountain Productionsia, johon kuuluu yhdeksän suomalaista tuottajaa.

Kollektiivin tuottajan ​EDK​:n, eli Eduard Kukon mukaan idea ryhmän perustamisesta syntyi jo muutama vuosi sitten. Hän kertoo, että elokuussa julkisesti perustettu kollektiivin työ on vielä alussa.

—​ Musiikin kannalta tämä on tärkeä juttu, että näin kovan skaalan tuottajia on saatu mukaan. Santeri (MDS) on alalla arvostettu tuottaja ja hän auttaa meitä kehittymään.

MDS on tuottanut suomalaisista artisteista muun muassa Mikael Gabrielia sekä rapduo JVG:tä. Hän on työskennellyt myös useiden ulkomaisten artistien kanssa.

“Olen aina tykännyt työskennellä toisten tuottajien kanssa”

Pääasiassa rap-artisti Kuben kanssa työskennelleen tuottajan Eduard Kukon mukaan tuottajien keskuudessa verkostoitumisella on todella iso merkitys.

—​ Meidän kollektiivimme jäsenet tekevät jokainen omanlaistaan musiikkia ja tämä on mainio väylä löytää artisteja, joiden kanssa yhteistyö voisi toimia hyvin, hän sanoo.

DJPP on samoilla linjoilla Kukon kanssa. Hän kertoo, että itsenäisesti työskentelevien tuottajien on vaikeampi menestyä.

— Olen aina itse tykännyt työskennellä toisten tuottajien kanssa.

Hän suositteleekin tuottajien tekemään yhteistyötä aina, kun siihen on mahdollisuus.

Lue myös: Kymppitonnin instrumentin saa soitinpankista lainaan pilkkahinnalla

Lue myös: Laulaminen uhkaa kadota peruskouluista