Kymppitonnin instrumentin saa soitinpankista lainaan pilkkahinnalla

Arvosoittimien hinnat ovat karkaamassa käsistä. Hintataso näkyy etenkin 1900-luvun puolivälissä tehdyissä kitaroissa, joista keräilijät pyytävät parhaimmillaan kymmeniä tuhansia euroja. Esimerkiksi vuoden 1949 akustinen Martin-kitara voi olla arvoltaan jopa kaksikymmentä tuhatta euroa.

Musiikin edistämissäätiön soitinpankista ammattimuusikko saa mahdollisuuden lainata itselleen arvosoittimen. Vuokralle soittimen voi MES-soitinpankista saada jopa kahdeksi kuukaudeksi.

Erilaisia soittimia on vuokrattavana lähes kuusikymmentä. Yhden soittimen arvo on yleensä tuhannesta eurosta kahteenkymmeneen tuhanteen euroon.

MES-soitinpankin idean lanseerasi musiikintekijä Markus Nordenstreng vuonna 2015. Nordenstreng sai idean, kun hän osallistui arvokitaroiden sijoittamiseen liittyvään paneelikeskusteluun Yhdysvalloissa.

– Paneelin aikana minua rupesi ärsyttämään, että markkinoiden parhaita instrumentteja ei enää soiteta, vaan ne muuttuvat käyttämättömiksi keräilykappaleiksi, muistelee Nordenstreng.

Nordenstrengin mukaan MES-soitinpankin kaltaista rytmisoittimille suunnattua vuokrauspalvelua ei ole missään muualla maailmassa. Hanke on herättänyt mielenkiintoa Yhdysvalloissa asti.

Miljoonaviulu lainassa

Klassisessa musiikissa ei ole olemassa Musiikin edistämissäätiön kaltaista soitinpankkia. Muusikko Essi Höglundilla oli käytössään Sibelius-Akatemian omistava Stradivarius-viulu lähes kolme vuotta. Soittimen hinta liikkuu miljoonissa euroissa.

– Stradivariukset ovat niin kalliita, että normaalilla ihmisellä ei olisi niihin koskaan varaa, kertoo Höglund.

Vanhojen ja kalliiden soittimien lainaaminen on tavallinen ilmiö klassisen musiikin piireissä. Arvosoittimia löytyy Sibelius-Akatemian lisäksi kulttuurirahastolta ja yrityksiltä. Instrumenttia ei voi vuokrata itselleen rahallisesti, vaan sitä täytyy anoa. Näin teki myös tällä hetkellä kansallisoopperassa soittava Höglund.
– Säätiölle täytyy todistaa omat taidot, jotta soittimen saa lainaan, sanoo Höglund.

Arvosoittimia suomalaisena käsityönä

Vuonna 2016 perustetun MES-soitinpankin asiakkaat lainaavat soittimia pääosin nauhoituskäyttöön. Nordenstrengin mukaan koronaviruksen aikana monet muusikot ovat vuokranneet laitteita myös kotiin.
– Vanhoista soittimista haetaan inspiraatiota musiikin tekemiseen, sanoo Nordenstreng.

Vanhoista kielisoittimista tekee arvokkaan niiden iäkäs puumateriaali, joka on kuivunut vuosikymmeniä. Puun sointi paranee vanhetessaan ja se nostaa soittimen arvoa. Hintaan vaikuttaa myös tuotantomäärät.
– Monet vanhat soittimet ovat niin laadukkaasti rakennettuja, että ne kestävät aikaa hyvin, kertoo Nordenstreng.

Soitinpankista löytyy vanhojen arvosoittimien lisäksi myös uusia instrumentteja. Musiikinedistämissäätiöllä on ollut käynnissä Suomen kulttuurirahaston tukema Suomi-soitin Suomi-puusta -hanke, jossa on rakennettu soitinpankin käyttöön kotimaisia kielisoittimia. Hankkeeseen on haettu myös jatkorahoitusta.

Juttua varten on taustahaastateltu Musiikin edistämissäätiön toimitusjohtaja Hannu Sahaa.

MES-Sotinpankin instrumentit sijaitsevat Helsingin Kitarapajalla. Ilkka Pusa esittelee Martin-merkkistä arvokitaraa.