Suomen kielen opetukselle on kova kysyntä

Kerran viikossa Helsingin kaupunginkirjastossa Oodissa järjestetään kielikahvila. Tapahtumaan ovat tervetulleita kaikki, jotka haluavat oppia puhumaan suomea rennossa ilmapiirissä.

Maksuttomalle suomen kielen opiskelulle on kova kysyntä. Ilmaista kielikahvilaa pidetään useissa kirjastoissa Helsingissä esimerkiksi Oodissa ja Itäkeskuksessa. Ryhmät ovat viikko toisensa jälkeen täynnä ja osallistujamäärät kasvavat.

Kielikahvilaan tulee joka viikko uusia opiskelijoita, kun osallistujat kertovat toiminnasta perheelle ja ystävilleen.

― Olen asunut suomessa kohta kaksi vuotta ja kotoisin Syyriasta. Käyn kielikahvilassa Oodissa joka maanantai ystäväni kanssa. Ja olemme oppineet jo vähän suomen kieltä, sanoo Mej Beiraktar.

Kielikahvilassa osallistujat juttelevat keskenään ja suomenkielisten vetäjien opastuksella. Toiminta on maksutonta ja vetäjät ovat vapaaehtoisia.

Kielikahvila on tärkeä apu ihmisille, jotka haluavat saada suomen kielen tutkinnon esimerkiksi opiskelupaikan tai Suomen kansalaisuuden hakemista varten. Useat ovat myös pyytäneet kieliharjoituksia työhaastattelua varten.

Suomen kieltä yritetään oppia esimerkiksi erilaisten tehtävien, leikkien ja pelien kautta samalla kahvia juoden.

― Tänään pelasimme Aliasta ja selitimme sanoja. Joskus meillä voi olla joku selkokielinen teksti, jota yhdessä luetaan ja yritetään ymmärtää sekä opetella vaikeita sanoja, jo useamman vuoden vetäjänä toiminut Iiris Lappalainen kertoo.

Osallistujat voivat olla hyvinkin eri tasoisia ja lähtöisin erilaisista taustoista. Jotkut osaavat jo hiukan suomea ja jotkut eivät puhu kuin muutaman sanan, jotkut eivät puhu edes englantia.

Joskus haasteita tuovat kielenopiskelijat, jotka turhautuneena puhuvat pelkästään englantia tai omaa äidinkieltään, vaikka kielikahvilassa olisi tarkoitus yrittää puhua suomea.

― Suomen kieli on kovin vaikeaa ääntää esimerkiksi kiinalaisille ja ranskalaisille. Meidän ”pöllö” tai ”ääripää” on todella vaikeita sanoja ja ääntämistä harjoitellaankin paljon yhdessä. Se on ihanaa huomata kun ihmisten kielitaito kehittyy, sanoo Lappalainen.

Oodissa kielikahvila on täysin maksuton ja järjestetään joka maanantai kello 17.00―18:30.