Urheiluseurat vaikeuksissa koronan takia Pääkaupunkiseudulla

Harjoittelupaikkojen ollessa suljettuna lapset ja nuoret jäivät ilman harrastuksiaan. Tilojen avautuessa uudelleen, kaikki eivät tulleet takaisin harjoituksiin.

Ankarimmat rajoitukset ovat koskeneet lapsia ja nuoria. Kouluja on ollut etäopetuksessa ja harrastuksia on rajoitettu marraskuun lopusta asti. Varsinkin harrastusten ollessa tauolla, on oltu huolissaan lasten ja nuorten tilanteesta.

Helsingin Squashkerho on säilyttänyt lasten ja nuorten harrastajamääränsä koronasta huolimatta. Seuran puheenjohtaja Markku Hyrskeen mukaan viimeisimmän koronatauon aikana ei tullut poisjääntejä. Viime syksynä, kun harjoitukset alkoivat seuraan tuli jopa uusia junioriharrastajia.

Pääkaupunkiseudulla hallien ollessa kiinni, suurin osa seuroista joutui laittamaan harjoitukset tauolle. Osa vei ne muihin kuntiin, joista sai ostettua vuoroja. Pääkaupunkiseudun seurat ovat saaneet harjoitukset jälleen käyntiin tiukkojen rajoitusten avulla. Osalla seuroista harrastajamäärät ovat tippuneet.

Sulkapalloseura HBC Badmintonin valmentaja Saara Hynninen kertoo, että heidän harjoituksistaan on jäänyt lapsia ja nuoria pois koronan takia.

– Positiivinen yllätys oli, miten moni tuli takaisin. Odotukset eivät olleet suuret harjoitusten alkaessa uudestaan. Tällä hetkellä panostus on vanhoissa pelaajissa. Yritetään pitää ne mukana harjoituksissa, ettei tulisi lopettaneita lisää, Hynninen kertoo.

Harjoitusryhmissä on tiukat rajoitukset tällä hetkellä.

– Ryhmiä ei voi ylibuukata. Ennen koronaa pystyi ottamaan muutaman pelaajan ylimääräisenä ryhmään, nyt ei voi tehdä niin. Kaikille pelaajille pitää olla oma paikka ryhmässä. Rajoitukset ovat tiukat, kuinka toimitaan tällä hetkellä.

Eräviikingeissä murehditaan sosiaalisuuden puutteesta

Eräviikinkien valmennuksen johtaja Joonas Naava on huolissaan lasten ja nuorten harrastamisesta. Eräviikingeissä harrastajien määrä on vähentynyt kolmanneksen. Harrastajia oli 2000, kun keväällä 2021 heitä on alle 1500. Pois on jäänyt lähinnä harrasteryhmien salibandya kerran viikossa pelaavia jäseniä.

Liikunnan harrastaminen ei ole pelkästään fyysistä suorittamista vaan sillä on vaikutus myös sosiaalisesti. Tämä asia on otettu huomioon myös Eräviikingeissä.

– Harrastamisen fysiologiset, mutta myös sosiaaliset vaikutukset ovat korvaamattomia. Ihmiset tarvitsevat perusluonteeltaan muita ihmisiä ja liikuntaa pysyäkseen terveenä ja kunnossa. Urheilu
auttaa myös monessa eri asiassa elämän osa-alueilla. Koen, että koulun ja perheen ohella harrastaminen on kolmas peruspilari lapsen ja nuoren elämässä, Naava kertoo.

Koronan keskellä katsotaan jo tulevaan

Suomen Squashliitto valmistautuu jo ensi syksyyn, kun lapset ja nuoret alkavat etsiä uusia harrastuksia. Nuorisopäällikkö Tomi Niinimäki kertoo liiton auttavan jäsenseuroja markkinoimaan ja järjestämään tapahtumia.

– Ensimmäisenä konkreettisena tekona meillä alkaa alueelliset squashtoimijatapaamiset, joiden tavoitteena on luoda alueille yhteistyötä ja keinoja hallin käyttäjämäärän sekä seurojen jäsenmäärien kasvattamiseksi.

Squashilla on ollut harrastajamäärissä kasvua aiempina vuosina. Korona on hidastanut kasvua.

– Squashilla on erinomaiset kaksi vuotta takana ja nyt pelottaa, että kasvu tyrehtyy koronaan. Toisaalta on ollut nähtävissä myös kiinnostuksen kasvaminen mailapelejä kohtaan, joten odotamme tulevaa mielenkiinnolla. Meitä myös vaivaa akuutti kenttäpula varsinkin PK-seudulla, joten siinä mielessä juuri nyt ei olisi oikeastaan edes varaa kasvaa liian nopealla vauhdilla tai seinät tulevat vastaan.