Uusi koulutus kiinnostaa laajasti ilmasto-osaajia

Ensimmäistä kertaa järjestettävä ilmastoasiantuntijan erikoistumiskoulutus on korkeakoulujen ja Ilmatieteenlaitoksen yhteinen hanke.

Lukio-opettaja Tuomas Nieminen osallistuu maaliskuussa alkaviin ilmastoasiantuntijan opintoihin. Hän hakee koulutuksesta työkaluja opetustyöhönsä.

– Haluaisin kehittää uudenlaisen opintokokonaisuuden lukiolaisille tai uusia teemaopintoja. Koulutus tukee myös ammatillista kasvuani.

Opinnot niin ikään aloittava tuote- ja kehityspäällikkö Sampo Pirilä Tactotekiltä on kokenut ilmastoahdistusta. Hän on kipuillut työssään ja pohtinut muun muassa sitä, minkälaiset ilmastoteot ovat järkeviä.

– Mikä on oikeasti planeetalle parasta? Kysymysmerkkejä on paljon ja monenlaista tietoa saatavilla. Tämä on sellainen mörkö ja infoähkyn paikka, joten halusin näihin jotain kättä pidempää.

Työn ohessa suoritettava koulutus maksaa 7200 euroa. Sekä Niemisen että Pirilän koulutuksen maksaa työnantaja.

– Koulutuskuntayhtymän tarve on kehittää ilmastotyötä laajamittaisemmin ja tämän strategian myötä oli helposti perusteltavissa laittaa rahaa koulutukseen, Nieminen kertoo.

– Koulutuksen sisältö ja lopputyö pystytään räätälöimään opiskelijan teollisuusalan ja kiinnostuksen kohteiden mukaan, joten yritys katsoi sen olevan hyödyllinen, Pirilä sanoo.

Koulutuksen kääntämistä myös englanniksi on pohdittu

Helsingin yliopisto vastaa koulutuksen järjestämisestä. Koulutuksen koordinaattori Kenneth Peltokankaan mukaan opintoihin tuodaan luonnontieteellisen näkökulman lisäksi esimerkiksi taloudellisia ja oikeustieteellisiä näkökulmia.

– Meillä on yhteistyökumppanina muun muassa Itä-Suomen yliopisto, joka tarjoaa kaksi viiden opintopisteen kokoista kurssia ilmasto-oikeutta.

Vaikka ensimmäiset opiskelijat ovat vasta aloittamassa kaksi vuotisia opintojaan, Peltokankaan mukaan koulutukselle on asetettu jo tavoitteita.
Koulutus voitaisiin hänen mukaansa kääntää myös englanniksi.

– Englanninkielisen koulutuksen kehittäminen on todennäköisesti tavoitteena jo tulevan kahden vuoden sisällä.

Peltokangas arvelee, että todennäköisesti suomen- ja englanninkielinen koulutus toimisivat erillisinä. Syyksi hän toteaa, että koulutuksen laajentaminen esimerkiksi eurooppalaisille vaikuttaisi sen sisältöihin ja näkökulmiin.

• Työn ohella suoritettava koulutus kestää kaksi vuotta
• Laajuudeltaan koulutus on 60 opintopistettä.
• Hakijoilta edellytettiin alempaa korkeakoulututkintoa.
• Koulutus sisältää pakollisia ja valinnaisia opintoja, vierailuja sekä käytäntöön sovellettavan päättötyön.
• Koulutuksen aikana opiskellaan muun muassa ilmastonmuutoksen tietopohjaa, ilmasto-oikeutta sekä politiikkaa.
• Koulutuksen myötä henkilöllä on valmiudet toimia vaativissa ilmastoasiantuntijatehtävissä eri sektoreilla.