Vantaan kirjastojen poistuvat kirjat halutaan roskiksen sijaan kierrätykseen

Vantaalla alkaa pilottihanke, joka mahdollistaa poistettavien kirjastokirjojen kierrätyksen. Tämän ja muiden ekotekojen vuoksi Vantaan kaupunginkirjastolle on myönnetty Ekokompassi-sertifikaatti.

Vantaan Kaupunginkirjasto on aloittanut yhteishankkeen Finlandia Kirjan kanssa poistuvien kirjojen kierrätyksestä. Finlandia Kirja ottaa jatkossa vuosittain vastaan 13 000 Vantaan kirjastoista poistuvia kirjoja. Yritys lajittelee kirjat ja ohjaa ne joko verkkokauppaansa tai lahjoitettaviksi vuosittaiseen kierrätystapahtumaansa. Loput uudelleenkäyttöön soveltumattomat kirjat yritys jalostaa pääosin kotimaisen Ekovillan tuotantoon. Kunnalle kierrätyksestä ei synny kustannuksia.

Vantaan kaupunginkirjaston aineistopäällikkö Aino Ketosen mukaan kirjoja poistetaan valikoimasta monesta eri syystä.

Etenkin lastenkirjoja poistetaan niiden rikkoutumisen vuoksi. Kirjastot seuraavat myös tilastoista mitä kirjoja lainataan. Vähiten lainatut kirjat poistetaan. Kysyntä ohjaa myös hankintoja, koska toivottuja kirjoja tilataan enemmän. Esimerkiksi kirjallisuuden Finlandia -ehdokaskirjat keräävät kiinnostusta ja varauksia, jolloin niitä tilataan kirjastoihin enemmän.

– Kun kysyntäpiikki hiipuu, ylimääräiset kappaleet poistetaan valikoimista, Ketonen summaa.

Polton sijaan kiertoon

Jatkossakin poistuvia kirjoja tarjotaan ensin maksutta kirjaston asiakkaille. Vuodessa poistuu arviolta noin 50 000 kappaletta aineistoa. Valtaosa menee edelleen asiakasjakona. Ketonen kertoo, että Vantaalla tarjotaan poistuvia kirjoja myös kouluille ja päiväkodeille.

– Päiväkodeille ja kouluille on tiedotettu, että he voivat kysyä kirjastoilta poistuvia aineistoja luku- tai askartelutarpeisiin.

Kierrätyksen myötä ympäristöystävällisyys kasvaa Vantaan kirjastoissa. Ennen kirjat päätyivät sekajätteeksi ja jätteenpolttoon. Jatkossa pyritään siihen, että mahdollisimman vähän päätyy sekajätteeseen.

Kierrätys on osa Vantaan kaupunginkirjastolle myönnettyä Ekokompassi-sertifikaattia. Ketonen painottaa, että kirjojen kierrätyksen lisäksi kirjastot toteuttavat muutakin ympäristöön liittyvää toimintaa.

– Digiaineistojen käytön edistäminen ja yleisen ympäristötietoisuuden levittäminen tapahtumissa tai aineistojen kautta ovat osa ympäristöohjelmaa.