Yhä enemmän mehupulloja ilmestynyt kauppoihin pantillisena

Suomi on juomapakkausten kierrätyksen edelläkävijä. Tänä vuonna suomalaiset ovat palauttaneet yli 1,5 miljardia pulloa ja tölkkiä, mutta silti kaupoissa on vielä paljon pantittomia muovipakkauksia.

Suomen Palautuspakkaus Oy eli Palpa laajensi palautusjärjestelmäänsä myös hedelmä- ja kasvismehuihin sekä mehu- ja juomatiivisteisiin tämän vuoden alusta.

Aiemmin pantillisia juomapakkauksia olivat vain juomapakkausveron alaiset virvoitusjuomat, alkoholijuomat ja pullovedet.

Viime keväänä muun muassa S-ryhmä toi kauppoihin pantilliset mehupullot. Tänä syksynä myös Sunlightin ja Ekströmin mehutiivisteet saivat pantin.

Palpa valmisteli panttijärjestelmän laajentumista reilut kuusi kuukautta. Ennen laajentumista piti arvioida pakkausten soveltuvuus pakkausjärjestelmään.

― Palautusjärjestelmän laajentaminen juomapakkausveron ulkopuolelle vaati muun muassa keskustelun viranomaisten kanssa toimiluvista. Uuden tuoteryhmän tuominen pantilliseksi vaati tietojärjestelmien uusimista esimerkiksi laskutuksen ja tilastoinnin suhteen, kertoo Palpan johtaja Tommi Vihavainen.

Nousseen muovikeskustelun myötä tuottajien ja kuluttajien halukkuus on noussut vasta viime aikoina kestävämpään muovinkierrätykseen.

― Ennen palautusjärjestelmämme laajennusta asiakkailta tuli satunnaista palautetta pantittomista pulloista, mutta mehupullojen pantillistamisen jälkeen tietynlaiset kyselyt ovat loppuneet lähes kokonaan, Vihavainen sanoo.

Palpa keskittyy tällä hetkellä vain juomapakkauksissa käytettävään PET-muoviin. Juomapakkausten kierrätysjärjestelmä pidetään erillään esimerkiksi saippua- ja öljypulloista, jotta muovipullojen uudelleenkäyttö on mahdollisimman tehokasta.

Erilaisia muovilaatuja ei saa myöskään sekoittaa keskenään kierrätyksessä. Tämän vuoksi Palpa ei sovella toistaiseksi kierrätysjärjestelmäänsä muihin muovipakkauksiin. Juomapakkauksista poikkeavat muovipakkaukset vaatisivat uuden palautusjärjestelmän.

• Palpa on Suomen suurin juomapakkausten palautusjärjestelmän ylläpitäjä.
• Palpan omistavat kaupan keskusliikkeet ja panimot. Omistajiin kuuluu muun muassa Alko, Kesko ja Hartwall.
• Juomien maahantuojat tai valmistajat saavat päättää, saako juomapakkauksesta panttia. Pantin saa liittymällä palautusjärjestelmään.
• Palpan palautusjärjestelmään liittymisestä maksetaan jäsenmaksu, mutta silloin valmistajalta ei ei peritä juomapakkausveroa.