3D-tulostettu ruoka voi olla ratkaisu paino-ongelmiin

Tu­le­vai­suu­des­sa elin­tar­vik­kei­den ka­lo­ri­mää­rää, ra­vin­toai­ne­pi­toi­suut­ta ja kyl­läis­tä oloa tuot­ta­via raaka-ai­ne­so­sia pys­ty­tään sää­te­le­mään ta­paus­koh­tai­ses­ti.

Aalto-yli­opis­ton ko­ne­tek­nii­kan lai­tok­sel­la on jo vuo­sien ajan ke­hi­tet­ty elin­tar­vik­kei­siin koh­dis­tu­vaa 3D-tu­los­tus­tek­niik­kaa.

― Meil­lä on nyt pro­to­tyyp­pe­jä ruo­ka­tu­los­ti­mis­ta, jotka osaa­vat muo­ka­ta tuot­teen ra­vin­toai­ne­si­säl­töä, ker­too ko­ne­tek­nii­kan pro­fes­so­ri Jouni Par­ta­nen.

Muok­kaa­mi­nen tar­koit­taa käy­tän­nös­sä sitä, että esi­mer­kik­si ruoka-ai­nei­den ka­lo­ri­pi­toi­suut­ta voi­daan joko li­sä­tä tai vä­hen­tää.

― Va­ka­vas­ti yli­pai­noi­nen voi pääs­tä li­sä­ki­lois­ta eroon elin­tar­vik­keil­la, jotka si­säl­tä­vät ruo­ka­ha­lua tyy­dyt­tä­viä raaka-ai­nei­ta. Nämä raaka-ai­neet an­ta­vat täy­den olon ilman suu­ria ka­lo­ri­lu­ke­mia.

Pit­käl­le ke­hi­tet­ty ruo­ka­tu­los­tus toisi avun myös ano­rek­si­aa sai­ras­ta­vil­le, joil­le li­sä­ki­lot ja mo­ni­puo­li­nen ra­vin­to ovat tar­peen.

― Syö­mis­häi­riöis­ten hoi­to­yk­si­köis­sä ano­rek­ti­koil­le voisi tar­jo­ta aa­mu­pa­lak­si vaik­ka kau­ra­puu­roa tai vä­li­pa­lak­si he­del­mä­sa­laat­tia, johon on 3D-mal­lin­nuk­sen avul­la pii­lo­tet­tu run­saas­ti li­sä­ka­lo­rei­ta.

Toi­nen iso koh­de­ryh­mä, jolle rää­tä­löi­ty 3D-tu­los­tet­tu ruoka tu­li­si hyö­ty­käyt­töön ovat ikäih­mi­set. Heil­lä on va­li­tet­ta­van pal­jon eri­lais­ten ra­vin­toai­nei­den kuten pro­teii­nin ja vi­ta­mii­nien puu­tos­ti­lo­ja.

Van­hain­ko­dit hyö­tyi­si­vät ra­vit­se­vam­mas­ta, hen­ki­lö­koh­tai­siin tar­pei­siin vas­taa­vas­ta ruo­ka­va­lios­ta, mutta myös siitä, miten ruuan ra­ken­ne on muo­kat­ta­vis­sa.

3D-tu­los­ta­mil­la on mah­dol­lis­ta val­mis­taa esi­mer­kik­si pork­ka­noi­ta, jotka ovat koos­tu­muk­sel­taan niin peh­mei­tä, että huo­no­ham­pai­sen­kin on help­po niitä pu­res­kel­la.

3D-tu­los­te­tut elin­tar­vik­keet hel­pot­tai­si­vat paino-on­gel­mais­ten ja ikäih­mis­ten li­säk­si ke­li­aa­kik­ko­ja ja muita ruoka-al­ler­giois­ta kär­si­viä.

― Ke­hit­teil­lä on me­ne­tel­mä, joka ra­ken­taa ra­vin­toai­neet raaka-ai­neyh­dis­tel­mis­tä, jois­sa ei ole al­ler­gi­soi­via tai hen­ki­löl­le muu­ten so­pi­mat­to­mia ai­ne­so­sia kuten glu­tee­nia, Par­ta­nen ker­too.

Ra­vin­toai­ne­si­säl­tö­jä muok­kaa­vien ruo­ka­tu­los­ti­mien saat­ta­mi­nen mark­ki­noil­le vie vielä vuo­sia. Var­si­nai­nen lä­pi­mur­to vaa­tii sekä tek­no­lo­gian ke­hi­tys­tä että ku­lut­ta­ja­kun­nan asen­ne­muu­tos­ta. Tu­los­tet­tu ruoka miel­le­tään pro­ses­soi­duk­si ja kei­no­te­koi­sek­si, vaik­ka se on to­del­li­suu­des­sa tuo­ret­ta ja hyvää ra­vin­toa.

• Ruoka print­taa­va 3D-tu­los­tin hyö­dyn­tää val­mis­tus­tek­niik­kaa, jossa elin­tar­vi­ke ra­ken­ne­taan ker­ros ker­rok­sel­ta li­sää­mäl­lä eri­lai­sia ra­vin­ne­ai­nei­ta yh­teen.
• Tu­los­ti­mes­sa on ri­veit­täin pie­niä pur­sot­ti­mia, jotka pu­ris­ta­vat ruo­ka­mas­san ha­lut­tuun muo­toon oh­jel­moi­dun mal­lin mu­kai­ses­ti.
• Lo­puk­si val­mis massa paah­de­taan, kei­te­tään tai läm­mi­te­tään. Näin var­mis­te­taan tuot­teen py­sy­mi­nen ha­lu­tus­sa muo­dos­sa.
• Tuot­teen maku, ul­ko­nä­kö, koos­tu­mus ja ke­hi­tyk­sen myötä myös ra­vin­toai­ne­si­säl­tö on täy­sin mää­ri­tel­tä­vis­sä.