FIFA 20:n kilpailukausi käynnistyy syyskuussa

Digitaalinen jalkapallopeli FIFA on maailmanlaajuisesti yksi suosituimmista videopeleistä. Muun e-urheilun tavoin letkeä hupipelailu on yhä useammalla muuttunut viime vuosina tavoitteelliseksi palkkatyöksi.

20-vuotias jyväskyläläinen Markus Moilanen pelasi vielä kolme vuotta sitten kavereidensa kanssa FIFA:a huvin vuoksi, osaamatta edes haaveilla pian urkenevasta e-urheilijan urasta.

– Sitten kun kaverit alkoivat suuttua, kun eivät pärjänneet, huomasin että tässä voisi olla jotakin.

Moilanen vei nimiinsä vuonna 2018 FIFA:n suomenmestaruuden. Pian tämän jälkeen hänet kutsuttiin tammikuussa 2019 Palloliiton lanseeraamaan Suomen e-jalkapallon maajoukkueeseen. Tätä nykyä hän tienaa leipänsä pelaamalla. Hän on toistaiseksi yksi harvoista ammattilaisista Suomessa.

 – Pelaamisella elän ja sillä olen pärjännyt. Tavoitteena on, että pystyisin jatkossakin mahdollisimman pitkään tekemään tätä täysipäiväisesti. 

Moilanen toteaa, ettei kilpapelaaminen ammattina ole ihan itsestäänselvyys. FIFA-pelaajien palkkaaminen ei seuroille välttämättä ole aina kannattavaa. Nuori e-maajoukkuepelaaja kuitenkin painottaa, että kyseessä on nopeasti kehittyvä ala.

– Odotan, että jatkossa urat menevät yhä ammattiurheilijamaisempaan suuntaan.

Vahvasti kasvava ala

Suomen Palloliiton e-jalkapallosta vastaava Taneli Sopanen myötäilee Moilasta. Muun muassa yhteistyökumppaneiden avulla maajoukkueessa pyritään tekemään kaikki perin pohjin ammattimaisesti.

– Esimerkiksi valmistavat leirit ja pelireissut on järjestetty niin, että taustaryhmä vastaa kaikesta yleisestä, jotta pelaajat voivat keskittyä ainoastaan valmistautumiseen ja pelaamiseen, Sopanen avaa. 

Sopanen näkeekin paljon samaa perinteisen ammattiurheilijan ja e-urheilijan välillä. Esimerkiksi harjoittelumetodit ovat hyvin samantyyppisiä. 

– Erilaisia harjoituksia, välillä paljon toistoja ja välillä enemmän peliä ja niin edelleen.

Hän myös nostaa esille ravinnon, levon ja fyysisen kunnon merkityksen, jotka ovat e-urheilijalle elintärkeitä kaiken muun urheilun kaltaisesti. Yhden selvän eroavaisuuden hän silti löytää.

– Rytmi on erilainen. Usein pelataan netin välityksellä muiden aikavyöhykkeiden pelaajia vastaan, niin se saattaa olla enemmänkin ilta- ja yöpainotteista täällä Suomessa.

Markus Moilanen puolestaan painottaa, että toiminta on monin paikoin organisoidumpaa normaalin urheilun puolella.

– Monilla ei ole esimerkiksi valmentajaa, ja harjoittelu on enemmän omatoimista. Se kuitenkin näkyy tuloksissa, pelaako kaksi vai kahdeksan tuntia päivässä.

Markus Moilanen tähtää maailman huipulle.

Uusi kausi – paluu arkeen

24. syyskuuta miljoonat pelaajat ympäri maailmaa suuntaavat kauppaan ja aloittavat pelaamisen uudella, vuosi vuodelta autenttisemmalla versiolla pelistä. FIFA 20:n tuleminen tarkoittaa Moilaselle kuitenkin vain yhtä asiaa: Kesäloman päättymistä ja uuden pitkän kilpailukauden alkua.

Moilanen arvioi, että edessä on kahdeksan, jopa kymmenen tunnin työpäiviä. Harjoitustuntien määrä vaihtelee kuitenkin paljon. 

– Kesän otin rennosti ja koetin käyttää aikaa vähän muuhunkin välillä. Kauden aikana tulee hiljaisimpina aikoina pelattua kolmesta neljään tuntia päivässä.

Vuoteen mahtuu loppujen lopuksi vain muutamia maajoukkueen turnauksia omien pelien lisäksi. Pelaajien tulonlähteet ovatkin nimenomaan mahdollisien seurojen, sponsorien ja palkintorahojen puolelta. Viime vuonna Suomen maajoukkueesta kaksi pelaajaa pelasivat kuukausipalkalla seuroissaan.

Kausi jatkuu kesään saakka, johon painottuu suurimmat kilpailut maajoukkuetasolla. Moilasella lähitulevaisuudessa realistisena tavoitteena on MM-kisat, jonne pääsemiseksi pitäisi olla maailmassa 16 parhaan pelaajan joukossa. MM-kisat käydään vuosittain kesällä.

EA Sports FIFA

  • Vuoden välein ilmestyvä videopelisarja
  • Julkaistu vuodesta 1993 lähtien
  • Vuoden 2018 (FIFA 19) peliä myyty noin 20 miljoonaa kertaa
  • Vuoden myydyin PlayStation 4 -peli Euroopassa vuonna 2018
  • Suomessa arviolta kaikkiaan noin 200 000 pelaajaa