Eduskunnassa jyllänneen norovirusepidemian katsotaan olevan ohi. Poikkeuksellisen suuren tartuntamäärän epäillään liittyvän lounasruokailuun eduskunnan ravintolassa.
– Joitakin tapauksia on vielä ollut, mutta ainahan ihmisiä sairastuu, toteaa eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio.
Kaikkiaan eduskunnan henkilökunnasta 86 sairastui. Virustartuntojen epäillään levinneen Pikkuparlamentin ruokalasta mutta tarkkaa syytä tartuntaryppääseen ei ole pystytty osoittamaan. Eduskunnan tekemässä selvityksessä ravintolan tiettyyn yksittäiseen ruokalajiin ei löydetty selkeää yhteyttä. Sairastuneita oli myös keittiöhenkilökunnassa. Tapahtumasta laaditaan vielä loppuraportti.
– Reagoimme tilanteeseen kohtalaisen nopeasti. Kyseinen ravintola suljettiin, henkilökunta määrättiin etätöihin ja epidemia pysähtyi, Rauhio kertoo.

Norovirusepimedia ryöpsähti eduskunnassa. Henkilökunnasta 86 sairastui. Tartuntojen epäillään liittyneen Pikkuparlamentin lounasruokailuun. Kuvaaja: Vesa Lindqvist / Eduskunta
Norovirus liikkuu nyt laajasti
Norovirusta on liikkeellä eduskunnan lisäksi myös muualla pääkaupunkiseudulla. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan laboratoriovarmennettuja tartuntoja kirjattiin Uudellamaalla tammikuussa 60 kappaletta, helmikuussa 64 kappaletta ja maaliskuussa 151 kappaletta.
Laboratoriovarmennettu luku kattaa vain osan todellisista tartunnoista – arviolta joitakin kymmeniä prosentteja.
– Tilanne on epidemiahuipun tietämillä tai hieman sen ohi, THL:n tartuntatautilääkäri Jaakko Silvola arvioi.
Norovirus tarttuu erittäin herkästi joko suorassa kontaktissa henkilöstä toiseen tai välillisesti esimerkiksi saastuneiden pintojen kautta. Jo hyvin pieni määrä viruksia riittää aiheuttamaan tartunnan. Virus kestää hyvin lämpötilavaihteluita ja pysyy näin tartuttamiskykyisenä pitkään.
– Jos virus leviää elintarvikkeen kautta, sairastuneita voi olla kerralla huomattavan paljon, Silvola huomauttaa.
Käsihygienia on paras suoja
Viruksen leviämistä voi ehkäistä hyvällä käsihygienialla. Silvolan mukaan käsien pesu saippualla ennen ja jälkeen wc-käyntien on tärkeää.
– Saippuapesun tulisi kestää vähintään 40 sekuntia, jotta virus varmasti poistuu iholta ja kynsien alta, hän ohjeistaa.
THL:n mukaan norovirusepidemiat ovat tyypillisiä loka-toukokuun välisenä aikana. Suurimmat tartuntamäärät ajoittuvat yleensä alkuvuoteen. Tänä vuonna tartuntoja on todettu jonkin verran edellisvuotta vähemmän. Uudenmaan osuus tartunnoista on tänä vuonna noin neljäsosa.