Ystävänpäivälahjoja päätyy kierrätykseen

Tarpeettomat ystävänpäivälahjat päätyvät kierrätykseen, missä ne varastoidaan seuraavaa ystävänpäivää varten myytäväksi. Kuvituskuva.

Ystävänpäiväksi saatuja lahjoja päätyy kierrätykseen. Tarpeettomaksi koettuja lahjoja annetaan kierrätyskeskukseen, missä ne varastoidaan ja myydään seuraavan vuoden ystävänpäivänä.

Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksen kenttäpäällikkö Jani Åfelt kertoo, että ihmiset lahjoittavat paljon tarpeettomia tavaroita kierrätykseen. Hänen mukaansa lahjoitusten määrä kertoo ihmisten tarpeettomien tavaroiden määrästä kotona.

Åfeltin mukaan ystävänpäivä ja muut sesongit näkyvät heillä jälkikäteen. Ihmiset tuovat saamiaan lahjoja kierrätykseen sesonkien jälkeen. Lahjoitetut tavarat varastoidaan kausiluontoisesti, mikä tarkoittaa tavaroiden säilyttämistä esimerkiksi seuraavaa ystävänpäivää varten.

Sesonkien välillä on eroja. Esimerkiksi jouluiset tuotteet ovat esillä viikkojen ajan, kun ystävänpäivän teemaiset tuotteet ovat esillä vain muutaman päivän ajan. Myös tuotteiden välillä on eroja. Jouluisten tuotteiden kirjo on laajempi verrattuna ystävänpäivään, jolloin tavarat ovat enemmän teeman mukaisia.

Kenttäpäällikkö kertoo myös, että ystävänpäivänä, toisin kuin vaikka jouluna, ihmiset hakevat lahjoja ensisijaisesti muualta. Kierrätyskeskuksesta ostettavat lahjat ovat enemmän spontaaneja ideoita samalla, kun ollaan etsimässä jotain muuta.

Luvut kertovat aktiivisesta kierrätyksestä

Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksen tilasto vuodelta 2022 kertoo, että jopa 6,5 miljoonaa tavaraa kierrätettiin. Niistä vajaa 60 prosenttia myytiin ja vajaa puolet annettiin ilmaiseksi eteenpäin. Useimmiten lahjoitetut tavarat olivat tavallisia kodin esineitä.

Kierrätetyt tavarat muodostivat vähän yli puolet kierrätystoiminnasta. Muu materiaali meni joko materiaalikierrätykseen (30 %) tai energiahyödynnykseen (15 %).

Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksen tilastoja vuodelta 2022.

Åfeltin mielestä kierrättäminen kannattaa mutta tarpeetonta kulutusta ja sitä kautta kierrätystä voisi vähentää.

– Osta harkiten, laatua ja tarpeeseen. Pyri pois pikamuodista esimerkiksi vaatteiden kohdalla. Niiden käyttöikä on kuitenkin tosi lyhyt suhteessa vähän kalliimpaan tuotteeseen.

Ystävänpäivän lähestyessä Åfelt jakaa myös omat vinkkinsä ystävänpäivän viettoon.

– Nauttikaa läheistenne seurasta ja ottakaa siitä ilo irti.

Haastattelussa kierrätyskeskuksen kenttäpäällikkö Jani Åfelt.

Jani Åfelt kertoi näkemyksiään kierrättämisestä eri sesonkeina.

Ystävänpäivä on muutakin kuin kulutusjuhla

WWF Suomen asiantuntijan Jussi Nikulan mukaan yhteiskunta ohjaa kuluttamaan tarpeettomasti. Hänen mukaansa kulutuskäyttäytymisessä on eroja esimerkiksi ystävänpäivän ja muiden sesonkien välillä.

– Ystävänpäivä ei ole yhtä kulutuksen läpitunkema kuin esimerkiksi Black Friday. Kaikkiin kuitenkin liittyy itsensä toteuttaminen kulutuksen kautta, Nikula sanoo.

Hän kertoo, että itselleen tärkeitä ihmisiä voi muistaa myös muilla tavoilla. Joskus pelkkä halauskin riittää toisen muistamiseen.

– Välittäminen ja huolenpito ja huomioon ottaminen ei ole kiinni materiasta. Kun pysähtyy hetkeksi miettimään, mikä toiselle on tärkeää, ja tuottaa iloa, se ei ole sidottua materiaan.

Haastattelussa WWF Suomen asiantuntija Jussi Nikula.

Jussi Nikula jakoi näkemyksiään kuluttamisesta eri sesonkeina.