Ensiasunto ostetaan yhä useammin ASP-lainalla

Asiantuntija arvioi viime vuosien alhaisen korkotason vaikuttaneen myönteisesti myös ASP-lainojen suosioon.

Ensiasunnon ostajien määrä on laskenut paljon viimeisen reilun vuosikymmenen aikana. Ensiasunnon ostamiseen tarkoitettujen valtion osittain takaamien ASP-lainojen määrä on sen sijaan lähes kolminkertaistunut vuodesta 2011. ASP-lainoja on siis nostettu enemmän kuin niitä on maksettu loppuun.

Valtiokonttorin tuoreen tilaston mukaan viime joulukuussa voimassa olevia ASP-lainoja oli vajaat 43 000 kappaletta, kun joulukuussa 2011 voimassa olevia ASP-lainoja oli vain noin 15 000. ASP-lainojen määrä on kasvanut tasaisesti, mutta ensiasunnon ostajien määrä on laskenut reilulla 12 000 henkilöllä vuosien 2006-2017 välisenä aikana.

Ensimmäisen omistusasuntonsa vuonna 2017 osti hieman alle 22 000 henkilöä, kun vuonna 2006 vastaava luku oli vielä yli 34 000 henkilöä.

Alimmillaan ensiasunnon ostajien määrä oli 2014, jolloin ensiasunnon osti vain 20 035 henkilöä.

Luvut käyvät ilmi Tilastokeskuksen viime vuonna julkaisemasta tilastosta.

Ensiasuntojen ostajien määrä vuosittain verrattuna voimassa oleviin ASP-lainoihin. Lähde: Tilastokeskus & Valtiokonttori

Yläikärajan nosto ja alhainen korkotaso kasvattaneet ASP:n suosiota

Vuonna 2014 ASP-säästämisen yläikäraja nostettiin 30 vuodesta 39 vuoteen, jolloin ASP-säästämisen ikähaarukka kasvoi.

— Osuuspankissa olemme huomanneet, että kasvua tapahtuu eniten juuri yli 30-vuotiaissa, varsinkin pääkaupunkiseudulla. Tässä näkyy varmaankin pääkaupunkiseudun viime vuosien voimakas asuntojen hintojen nousu, Osuuspankin Asumisen rahoitus ja palvelut –toimintoalueen johtajana työskentelevä Kaisu Christie sanoo.

Muualla Suomessa suurin ASP-säästäjäryhmä ovat edelleen 15–25-vuotiaat.

Kaisu Christie arvio, että toinen merkittävä syy ASP-lainojen määrän kasvuun on pitkään jatkunut alhainen korkotaso.

Asuntolainojen keskikorot ovat pysyneet vuodesta 2014 lähtien reilusti alle 2 prosentissa. Talvella 2018 nostettujen asuntolainojen keskikorko oli alle prosentin.

Asuntosäästöpalkkio tarkoitettu ensiasuntoon säästäville

ASP on valtion luoma asuntosäästöpalkkiojärjestelmä. Se on tarkoitettu 15–39-vuotiaille henkilöille, jotka haluavat aloittaa asuntosäästämisen.

Kun ASP-tilille on säästänyt vähintään 10 prosenttia asunnon hankintahinnasta, pankki lainaa loput asunnon hinnasta.

ASP-säästämiseen liittyy joitakin etuja, kuten tavallista tiliä paremmat korot, asuntolainan valtiontakaus sekä valtion korkotuki lainalle.

Jos ASP-lainan korko ylittää korkotukiaikana eli ensimmäisen kymmenen vuoden aikana 3,8 prosenttia, valtio maksaa 70 prosenttia tämän tason ylittävästä korosta.

 

Kaikki eivät halua asuntovelkaa

Kaisu Christie kertoo, että moni kuluttaja kokee talousnäkymien asunnon ostamisen suhteen olevan hyvät. Ihmisillä on siitä huolimatta monia syitä olla ostamatta asuntoa. Siksi myös ensiasuntojen ostajien määrä on laskenut.

Osuuspankki teetti viime syksynä kyselyn, jossa selvitettiin, miksi ihmiset eivät osta omistusasuntoja. Christie kertoo, että vastausten perusteella tyypillisiä syitä ovat esimerkiksi tulojen pienuus tai riittämättömät vakuudet.

— Moni vastanneista kertoi myös, ettei halua ottaa velkaa, Christie kertoo.