Hämeentien suurremontti alkamassa – ”infoa on tullut heikosti”

Helsingin kaupunki kertoo tiedottaneensa laajasti maaliskuun alussa alkavasta pääväylän remontista. Hämeentien remontointi muuttaa liikennejärjestelyjä Sörnäisissä ja Kalliossa radikaalisti.

Artikkelikuva: Helsingin kaupunki & Ramboll Finland

 

Yritykset valmistautuvat tulevaan odottavin tunnelmin, osoittaa 360 journalismia –median tekemä kysely. Tulevaan on vaikeaa suhtautua luottavaisin mielin, koska yritykset eivät tiedä, mitä on luvassa remontin alkaessa. Remontin tiedotus ei ole kyselyn tulosten valossa onnistunut toivotulla tavalla, vaikka Helsingin kaupunki kertoo tiedottaneensa alueen yrityksille laajasti.

– Olemme kiertäneet tiedottamassa kolmella eri kielellä tulevasta remontista yli 200 yrityksessä joulukuussa. Lisäksi olemme keränneet alueen yrityksistä sähköpostilistaa tiedottamista varten, Helsingin kaupungin viestintäsuunnittelija Lauri Hänninen kertoo.

– Täytyy sanoa, että olemme saaneet vähän heikosti infoa alkavasta remontista. Vielä en oikein osaa olla peloissaan tai innoissaan tulevasta, Picnic Sörnäisen Tuula Hynninen kommentoi.

Kaupunki toivoo yritysten seuraavan myös asukkaille tarkoitettuja tiedotuskanavia.

Kalliossa ja Sörnäisissä asuville on jaettu helmikuun alussa postitse tiedotuskirje remontin alkamisesta. Tällä pyrittiin siihen, että tieto remontista tavoittaa kaikki alueen asukkaat. Sähköisesti Helsingin kaupunki tiedottaa remontista verkkosivuillaan sekä Facebookissa Uusi Hämeentie –sivulla.

– Lisäksi Hämeentien varteen tulee seitsemän kappaletta sähköisiä infonäyttöjä, joissa kerrotaan ajankohtaista tietoa, Hänninen kertoo.

Urakoitsija Destia Oy pitää kerran viikossa työmaapäivystystä, jonne Hämeentien alueen asukkaat voivat mennä juttelemaan ja kysymään remontista. Päivystyksen ajat ja paikat ilmoitetaan katujen infonäytöissä sekä remontin sähköisissä kanavissa.

Helsingin kaupunki on perustanut Hämeentien raadin, joka koostuu erityyppisistä kadunkäyttäjistä. Raadissa on mukana muun muassa pyörätuolilla liikkuva, näkövammainen, alueen yrittäjä ja alueen asukas. Lisäksi raatiin kuuluvat linja-auton ja taksin kuljettajat.

– Heidän kanssaan kokoonnutaan muutaman kerran vuodessa ja mennään katsomaan työmaan järjestelyiden toimivuutta.

Lauri Hänninen työskentelee Helsingin kaupungilla viestintäsuunnittelijana.

Turvallinen liikkuminen ehdoton lähtökohta

Maaliskuun alussa raitiovaunut ja henkilöautot poistuvat Hämeentieltä. Henkilöautojen ajokielto koskee vain läpiajoa Kurvissa. Remontin aikana ja sen jälkeen voi siis ajaa talojen pihoille. Autoilijoita varten pystytetään opaskylttejä usean kilometrin päähän remonttialueesta.

– Hämeentielle tehdään erityisreitit sokeita varten. Siellä on muun muassa ääniliikennevalot.

– Ehdoton lähtökohta on, että kaikki kadunkäyttäjät voivat kulkea Hämeentiellä turvallisesti, Hänninen kertoo.

Remontin aikana pyritään panostamaan selkeisiin opasteisiin Hämeentiellä. Jos saapuu Kurviin kävellen tai julkisilla kulkuneuvoilla opasteiden on oltava niin selkeät, ettei ihmisten tarvitse etukäteen netistä tutkia, miten siellä voi liikkua.

Hämeentien uudistuksen alkaessa meluhaitat ovat Hännisen mukaan väistämättömiä.

– Saman talon vieressä remontti ei onneksi ole koko aikaa.

Kurvissa kulkee noin 10 000 autoa vuorokaudessa. Hämeentien uudistuksen myötä autojen määrä vähenee 2 500:aan.

– Tämän myötä melu ja katupöly vähenevät. Lisäksi ennusteiden mukaan ilmanlaatu tulee myös parantumaan, Lauri Hänninen kertoo.

Helsingin kaupunki ja urakoitsija Destia Oy ovat tehneet sopimuksen, joka velvoittaa Destian maksamaan sakkoa, jos remontti viivästyy. Sen on tarkoitus valmistua loppuvuodesta 2020. Mikäli remontti valmistuisi jopa etuajassa, urakoitsijalle maksetaan bonusta.

Remontoitavat vesiputket ovat paikoitellen jopa yli 100 vuotta vanhoja, joten ei voida olla täysin varmoja niiden sijainnista ja kunnosta. Vaikka ne on merkitty karttoihin, yllätyksiä saattaa tulla silti.

Tällaiset syyt saattavat aiheuttaa viivästyksiä, mutta urakoitsija ei joudu maksamaan sakkoja sellaisessa tilanteessa.

Kuvakarusellin alla lisää yritysten mielipiteitä

 

Gallup Kurvin ja Hämeentien alueen yrityksille

Mitä mieltä olet alkavasta remontista?

Kun ihmismäärät Kurvissa vähenevät, onko odotettavissa myös asiakasmäärän vähenemistä?

Millä keinoin pyritte minimoimaan asiakkaiden vähenemisen?

 

Minttu Rahikainen, Musti ja Mirri Sörnäinen

– Mielestäni tämä remontti tulee hieman erikoiseen aikaan. Tietenkin on hyvä, että remontti helpottaa liikennettä. Itselleni on kuitenkin herännyt kysymys, pyritäänkö remontin avulla saamaan Rediin asiakkaita ja julkinen liikenne kiertämään sitä kautta. Olen kuullut, että tähän lähelle ei tulisi pysäkkejä ollenkaan, vaan ne olisivat kauempana Kurvista.

– On ehdottomasti odotettavissa, kyllä se ihan selkeästi vaikuttaa. Remontin alkaessa metro on ainut, joka tuo meille asiakkaita. Meille tulee hyvin haastava tilanne.

– Vielä ei ole mitään kovin radikaaleja keinoja mielessä, joilla voimme asiakaskatoa estää. Enemmänkin ollaan pelon sekaisin tuntein, että mitä tulee tapahtumaan.

– Tietenkin toivomme lopputuloksen olevan upea ja mahtava. Se on mielestäni tosi positiivista, että ilmanlaadun luvataan parantuvan. En tiedä, onko se vain villiä huhua, mutta ilmeisesti Hämeentiestä on tulossa vähän niin kuin Baana.

 

Tuula Hynninen, Picnic Sörnäinen

– Täytyy sanoa, että olemme saaneet vähän heikosti infoa alkavasta remontista. Emme osaa vielä sanoa, miten se tulee vaikuttamaan meihin. Vielä en oikein osaa olla peloissaan tai innoissaan tulevasta.

– Suurin osa asiakkaistamme kulkee metrolla tai asuu tässä lähellä. Ei tiedä yhtään, mitä tapahtuu, joten olemme aika odottavaisin `fiiliksin´.

– Niin pitkälle emme ole miettineet.

 

Helena Laukkanen, Kampaamo & Parturi Muotitukka

– Etukäteen ei voi tietää, mitä remontti tuo tullessaan. Tällä alueella asuu paljon vanhuksia, joiden on hankalaa liikkua. He käyttävät paljon raitiovaunua, joten niiden poistuessa Hämeentieltä vanhuksien liikkuminen vaikeutuu entisestään. Toivon, että remontin myötä asiat parantuvat ja Kurvi muuttuu siistimmäksi.

– Olen toiminut tässä samassa liiketilassa talon rakentamisesta asti. Talossa asuvat vanhukset ovat vakioasiakkaitani.

– En aio markkinoida yritystäni enemmän kuin ennen remontin alkua. Olen ollut alalla niin kauan, että minulla on vakiintunut asiakaspiiri.

 

Arto Saarinen, Mallikauppa.fi

– Mielestäni on hyvä, että putkistot ja linjat korjataan. Siitä en kuitenkaan pidä, että yksi pääväylistä muutetaan pyörätieksi.

– Vaihdan maaliskuun loppuun mennessä liiketilani Pasilaan, joten remontti ei vaikuta asiakasmääriini.

– Minulle on muodostunut oma asiakaspiiri pienoismalliharrastajista. Uskon heidän löytävän liikkeeseeni, vaikka se ei olisikaan näin näkyvällä paikalla.

 

HÄMEENTIEN UUDISTUSREMONTTI

  • Urakoitsijana toimii Destia Oy.
  • Remontti alkaa 4.3.2019, silloin raitiovaunut ja henkilöautot siirtyvät pois Hämeentieltä.
  • Remontti etenee vaiheittain useasta kohdasta Hämeentietä samaan aikaan.
  • Remontti valmistuu loppuvuonna 2020.
  • Hämeentien uudistusremontin verkkosivut: hel.fi/uusihameentie