HAVU Gaming haluaa Dotan kärkikahinoihin ─ suomalaismenestys pelissä vielä vähäistä

Suomalainen e-urheiluseura HAVU Gaming pyrkii huipulle Dota 2 -pelissä. Elektronisen urheilun suosittuihin peleihin kuuluvassa Dotassa taistellaan jopa kymmenien miljoonien dollarien palkintosummista. Yksilötasolla suomalaisia pelaajia Dotassa on nähty maailman huipulla muutamia.

Keväällä perustetun HAVU Gamingin Dota 2 -joukkueen valmentajana toimii Benjamin Läärä. Myös itse e-urheilu-uran tehneen Läärän mukaan joukkueen alkutaival on lähtenyt hyvin käyntiin, vaikka koronapandemia on aiheuttanut omat haasteensa.

─ Koronaviruksen vuoksi turnauksia ei ole joukkueelle ollut hirveästi tarjolla, mutta niitä pitäisi olla tulossa lisää, Läärä kertoo.

Yksi HAVU Gamingin pelaajista on 19-vuotias Aapo Riikonen. Nukkumatti-käyttäjänimellä pelaavalle Riikoselle erilaiset videopelit ovat olleet kiinnostuksen kohde jo lapsesta asti. Dotan pariin Riikonen päätyi kahdeksan vuotta sitten. Hän on pelannut Dotaa yli 10 000 tuntia.

─ Muutaman pelivuoden jälkeen tajusin olevani aika hyvä, ja ammattilaispelaajan ura alkoi kiinnostamaan, muistelee Riikonen.

Palkintopotissa miljoonia dollareita

Dotalla on maailmalla miljoonia aktiivisia pelaajia. Suomessa pelaajia on arviolta kymmeniä tuhansia. Silti kirkkaimpaan ammattilaisten kärkeen maailmalla on päässyt tähän mennessä suomalaispelaajista muutama pelaaja. Heistä suurimpina voidaan pitää Topias Taavitsaista, Jesse Vainikkaa ja Lasse Urpalaista.

Suomen elektronisen urheilun liiton puheenjohtaja Joonas Kapiaisen mukaan Dotalle ei ole muodostunut Suomessa isoa kilpailullista sarjaa.

─ Suurin kysyntä Suomessa on räiskintä- ja urheilupeleille ja niillä on täällä pitkä historia, Kapiainen kertoo.

Kapiaisen mukaan menestyminen e-urheilussa vaatii laadukasta kilpailutoimintaa, jonka ympärille rakentuu huolellisesti manageroituja ja pitkälle aikavälille suunnattuja joukkueita.

─ Lajilla on oltava taloudellisesti vakaa pohja kasvattaa brändiä ja uusia pelaajia, Kapiainen sanoo.

Dotan suurimpana turnauksena voidaan pitää vuosittain järjestettävää The International -tapahtumaa. Turnauksessa kohtaavat maailman kovimmat joukkueet ympäri maailmaa. Viime vuonna palkintopotti kohosi lähes 35 miljoonaan dollariin. Missään muussa pelissä tai turnauksessa palkintosummat eivät kohoa näin korkealle.

─ Yleensä turnausten palkintopotti liikkuu muutaman miljoonan dollarin tuntumassa. Suuri palkintosumma toimii myös mainoksena Dotalle, sanoo Kapiainen.

“Alle viiden tuhannen tunnin pelanneita huippuja ei oikeastaan ole”

Dotan sisällä on satoja erilaisia pelitaktiikoita, jotka tekevät pelin oppimisesta vaikeaa. Riikosella meni lähes tuhat tuntia siihen, että hän pystyi ymmärtämään pelin kulkua edes vähän. Hurjalta kuulostavat tuntimäärät ovat täysin normaaleja kärkipelaajien joukossa.

─ Alle viiden tuhannen tunnin pelanneita huippuja ei oikeastaan ole, kertoo Riikonen.

HAVUN joukkue saatiin kasattua keväällä. Poikkeusolojen aikana joukkue on harjoitellut etänä omilla paikkakunnillaan. Pian koko joukkue pääsee tapaamaan kasvokkain viikon mittaisella harjoitusleirillä Jyväskylässä.

─ Toisiin tutustuminen on erittäin tärkeää pelaamisen kannalta, Läärä sanoo.

Riikonen treenaa pelaamista päivittäin aina kahdesta tunnista kuuteen. Iso osa päivästä kuluu myös pelitallenteiden katsomiseen. Tallenteista Riikonen yrittää oppia virheistä ja pelata paremmin. Tavoitteet on asetettu korkealle: ammattilaisuralle ja The Internationalin kaltaisiin isojen palkintosummien turnauksiin.

 

Aapo Riikonen harjoittelee jopa kuusi tuntia päivässä Dotaa.

Lue myös: Pelitalon brändääjä

Lue myös: E-urheilu on muutakin kuin yksin pelaamista

 

Dota 2 vaatii strategista osaamista

 

  • Julkaistu vuonna 2013.
  • Strategiapeli, jossa vastakkain taistelee kaksi joukkuetta.
  • Pelin tarkoituksena on tuhota vihollisen tukikohta ja samalla puolustaa omaansa.
  • Järjestää vuosittain The International -turnauksen, jonka palkintopotti oli viime vuonna lähes 35 miljoona dollaria.