Helene Schjerfbeckin taide New Yorkissa voi lisätä kulttuurin arvostusta Suomessa

Schjerfbeckin näyttely New Yorkin Metropolitan Museum of Artissa (The Met) on ensimmäinen suomalaisnäyttely museon historiassa. Taidehistorian professori pitää näyttelyä erityisen tärkeänä nykyisen hallituksen kulttuurileikkausten vuoksi.

Kansainvälinen huomio lisää taiteen arvostusta myös kotimaassa. Jyväskylän yliopiston taidehistorian professori Heikki Hangan mukaan suomalaisia kiinnostaa, mitä meistä ajatellaan ulkomailla.

– Kun taide ja kulttuuri joutuvat olemaan puolustusasemissa, on kansainvälisellä huomiolla suurempi merkitys kuin toisena aikana, jolloin niitä pidetään itsestään selvästi arvokkaina, Hanka kertoo.

Suomalaistaiteen kansainvälinen menestys on merkittävää juuri tässä ajassa. Kuuluisassa The Met -museossa avautuva Helene Schjerfbeckin näyttely palvelee laajalti Suomen taidekenttää, Hanka sanoo.

– Tämä näyttely on nyt kulttuurileikkausten takia erityisen tärkeä. Se osoittaa, että meillä on asiantuntijuutta, kapasiteettia ja aineistoa.

Hanka toivoo, että taiteesta vähiten kiinnostuneet ihmiset tutustuisivat taiteeseen. Hän kehottaa katsomaan asioita, jotka eivät ensinäkökulmalta kiinnosta.

– Kansakunnan henkinen köyhtyminen on paljon vaarallisempaa kuin rahallinen köyhtyminen. Rahaa voi aina ansaita, mutta henkinen kasvaminen ja ansaitseminen on suuremman työn takana, hän perustelee.

Kuvataiteen elinvoimaisuus vaikuttaa Hangan mukaan suomalaisen kulttuurin olemassaoloon.

– Jos nipistämme kulttuuria ja kuvataiteen elinmahdollisuutta, se nipistää paljon isompia asioita ilmiön ympärillä, Hanka sanoo.

Suomalaisen kulttuurin menettämistä suurempana huolena hän pitää kuitenkin luovuuden katoamista.

– Jos menetetään luovuus ja uuden kehittäminen, menetetään paljon enemmän kuin pelkästään maantieteelliskulttuurinen alue.

Seeing Silence: The Paintings of Helene Schjerfbeck -näyttely jatkaa Ateneumin naistaiteilijoihin liittyvää tutkimustyötä. Näyttelyssä nähdään muun muassa Toipilas (1888), Ompelijatar (Työläisnainen) (1905) ja useita omakuvia. Yllä Omakuva 1884-1885. Kuva: Kansallisgalleria / Henri Tuomi.

Helene Schjerfbeck (1862–1946) on yksi tunnetuimmista suomalaistaiteilijoista maailmalla. Hänen teoksiaan on ollut esillä esimerkiksi Iso-Britanniassa, Japanissa ja Saksassa.

The Metin näyttely on historiallinen, koska se on museon ensimmäinen suomalaisen taiteilijan yksityisnäyttely. Lisäksi Ateneumin tiedotteen mukaan näyttelyn ympärille toteutetaan Suomen taidekenttää, sen ilmiöitä ja tekijöitä esittelevä nykytaidekokonaisuus.