Huonosti hoidettu hiekkalaatikko on terveysriski

Jatkuva pelkässä hiekassa leikkiminen voi olla haitallista lapsen puolustusjärjestelmän kehittymisen kannalta, kertoo erikoistutkija Aki Sinkkonen Luonnonvarakeskuksesta.

Hiekkalaatikot ovat leikkipuistojen ikisuosikkeja. Yksi suurimmista hiekkalaatikoihin liittyvistä riskeistä on se, jos kissojen tai muiden eläinten jätökset päätyvät laatikkoon. Kissan suolessa pesivä alkueläin, Toxoplasma gondii, voi johtaa toksoplasmatartuntaan. Monesti tartunta on oireeton, mutta vaarallisimmillaan se voi aiheuttaa keuhkokuumetta ja aivotulehdusta.

– Raskaana oleville naisille kissan ulosteessa olevat mikrobit voivat olla tosi haitallisia, sanoo Pohjois-Karjalan Ympäristöterveyden terveystarkastaja Eeva Rautiainen.

Toksoplasmatartunta voi aiheuttaa keskenmenon tai lapsen vammautumisen.

Turvallista hiekkalaatikkoa voi olla Rautiaisen mukaan vaikea tunnistaa. Joitain asioita kannattaa kuitenkin pitää silmällä. Mikäli hiekka on kovin paakkuista, se voi olla merkki siitä, että hiekassa on esimerkiksi jonkin eläimen jätös. Silmämääräisesti voi arvioida hiekkalaatikkoa muutenkin, esimerkiksi lasinsirujen varalta.

– Jos heinä kasvaa hiekasta läpi, niin varmasti ei ole ihan äsken hiekkalaatikkoa uusittu.

Etelähelsinkiläisiä hiekkalaatikoita ei oltu peitetty epätoivottujen vieraiden varalta.

Taudinaiheuttajia muuallakin

Erikoistutkija Aki Sinkkonen Luonnonvarakeskuksesta muistuttaa, että hiekkalaatikkojen riskit tautia aiheuttavien mikrobien kannalta voivat olla suhteessa pieniä.

– Eläinperäisiä taudinaiheuttajia on hyvin monissa paikoissa. Hiekkalaatikoiden riskejä tämä ei poista. Suurin osa taudeista tarttuu kuitenkin ihmisestä ihmiseen, Sinkkonen sanoo.

Sinkkosen mukaan hiekka on leikkipaikkana liian yksipuolinen. Hänen mielestään olisi parempi, jos hiekka-, sora- ja asvalttialueet muutettaisiin biologisesti monimuotoisemmiksi viheralueiksi. Tämä voisi vähentää lasten sairauksia, kuten allergioita ja tyypin 1 diabetesta.

Hiekkalaatikko vaatii huoltoa

Helpoin tapa suojata hiekkalaatikot on peittää ne kannella aina silloin, kun laatikko ei ole käytössä. Puusta tehtyjen hiekkalaatikkokansien päällä voi myös istuskella. Niihin on myös jätetty pieniä rakoja, jotta mahdollinen kosteus pääsee haihtumaan laatikosta.

– Myös haravointi pihanhoitotöiden yhteydessä on hyvä tehdä, olipa laatikko ihan kotipihassa tai julkisesti käytettävissä, Rautiainen sanoo.

Hiekkalaatikon hiekka tulisi vaihtaa kokonaan noin vuoden välein. Vastuu hiekkalaatikosta on leikkikentän ylläpitäjällä ja omistajalla.