Itsensä huijaaminen on kuntoilijan suurin kompastuskivi

Vuoden alku houkuttelee roimasti uusia kävijöitä erityisesti kuntosaleihin. Uuden harrastuksen lopettaminen on kuitenkin valitettavan usein yhtä helppoa kuin sen aloittaminenkin. 

Tammikuussa kuntosalit täyttyvät, ja yhdessä kuntokeskuksessa voi käydä tuhatkin asiakasta päivässä. Muutamien viikkojen kuluessa kuntobuumi kuitenkin laskee. Vain noin 5-10 prosenttia tammikuussa aloittaneista jää.  

On kuitenkin mahdollista kuulua siihen pieneen ryhmään, joka onnistuu elämäntapamuutoksessaan. Elixian liikunnanohjaaja ja ryhmäliikuntavastaava Nathalie Wikström tunnistaa aloittaneiden virheet, joista seuraa epäonnistuminen.

Henkilö, joka ei ole urheillut kymmeneen vuoteen päättää alkaa treenaamaan viisi kertaa viikossa täysillä. Hän haluaa sixpackin ja painaa 50 kiloa. Kuka sillä ajatustavalla menestyy? pohtii Wikström.  

Pitkän tauon jälkeen lenkkeilyn aloittanut ei voi juosta maratonia, koska keho ei fyysisesti kestä sitä. Sama pätee myös kuntosalin puolella.  

Treenatessa saattaa ajautua keskittymään siihen, että mikä tuntuu eniten tai mistä lihas kasvaa eniten.  

Yleinen virhe on kehon yllättävä rääkkääminen. Siitä seuraa väistämättä kovia kipuja, loukkaantumisia, jolloin kiinnostus voi lopahtaa.   

Kesän ja rantakelien lähestyessä myös motiivina päällimmäisenä voi olla oma ulkonäkö. Wikström kertoo, että ihmiset ovat liian ahneita tuloksien suhteen. Kun oma vartalo ei ole muuttunut mullistavasti kahdessa viikossa, motivaatio laskee.

Tietysti kaikki ajattelevat ulkonäköään. Mutta jos se on päällimmäinen syy treenaamiseen, niin se ei motivoi pitkälle, Wikström myöntää. 

Kuva: Veronika Mikheeva

Järki ja maltti pidettävä treenaamisessa mukana

Wikström kehottaa aloittamaan siitä, mistä eniten tykkää. Kun tekee sitä, mikä tuntuu suhteellisen kivalta, siitä on helppo jatkaa.

Ikävä kyllä suurin osa ihmisistä ei liiku säännöllisesti 3-5 kertaa viikossa. Pitää muistaa olla itselleen armollinen, salliva ja positiivinen

Epävarman ihmisen on vaikea aloittaa kuntosaliharrastus, koska heistä tuntuu siltä, että kaikki katsovat. Kuitenkaan näin ei ole, koska ihmiset keskittyvät omiin fyysisiin harjoitteisiinsa.

Kohtaan vuosittain uusia ihmisiä, joille liikunnan aloittaminen on selvästi pelottavaa. Pystyn tunnistamaan ne henkilöt, ja antamaan lisäkannustusta sekä neuvoja treenaamiseen. Ei siis kannata pelätä pyytää apua, kertoo Wikström usean vuoden työkokemuksella.

Itselle on helppoa uskotella kunnon nykyisen tilan olevan todellisuutta parempi. Rehellinen ja ammattitaitoinen lähtötason kartoitus on tärkeä aloitus.

Järkevästi ja maltillisesti aloittaminen on avain kokonaisvaltaiseen elämäntapamuutokseen. Kehon ja mielen terveys ja siitä seuraava hyvä olo on saavutettavissa ilman äärirajoille pyrkimistä.