Vanhan bensiiniauton voi muuttaa ympäristöystävällisemmäksi 500 eurolla. Käytännössä bensiiniauto muutetaan vähäpäästöisemmäksi asentamalla siihen etanolikonversiolaite.
Yrittäjä Harri Rantala kuuli etanolikonversiolaitteesta ystävältään. Hän asennutti laitteen autoonsa vuonna 2018 ja on ollut päätökseensä tyytyväinen. Rantala on huomannut, että etanolilla ajaminen tulee halvemmaksi kuin bensiinillä ajaminen.
Rantalaa on hämmästyttänyt se, että etanolilla ajaminen ei ole suositumpaa.
Suomessa valtio tukee bensiiniautojen muuttamista etanoli- tai kaasukäyttöiseksi muuntotuella, jota on voinut hakea vuodesta 2018 lähtien. Käytännössä etanolikonversiolaitteen autoonsa asennuttaneelle hyvitetään takaisin 200 euroa.
Rantalan mukaan muuntotuen hakuprosessi oli helppo. Laitteen asennuksen jälkeen auto katsastettiin, ja samalla Rantala teki muuntotukihakemuksen Traficomille. Tuki tuli tilille muutamassa viikossa.
Rantala tankkaa nykyisin käytännössä aina etanolia. Poikkeuksena ovat kovat pakkaset. Silloin hän tankkaa sekaan bensiiniä, jotta auto käynnistyy helpommin. Etanoliauto ei käynnisty kylmällä yhtä hyvin kuin bensiiniauto.
– Sen huomaa, että auto käy puhtaasti. Pakkasellakaan ilmassa ei tunnu bensiinin katkua, Rantala kertoo.
Etanoliautoilijaksi siirtyminen on yksinkertaisinta vanhempien autojen omistajille
Ennen vuotta 2007 käyttöönotettujen autojen osalta etanolimuutoksen hyväksyntään riittää katsastus. Tätä uudempien autojen osalta Traficom vaatii asiantuntijan tai tutkimuslaitoksen todistuksen. Todistus vahvistaa, että auton päästövaatimukset täyttyvät.
Suomessa laitteita valmistaa Pirkkalassa sijaitseva StepOne Tech -yritys. Etanolikonversiolaitteita myyvät myös Motonet sekä Sipoossa sijaitseva Fuel Flex Finland.
StepOne Techin toimitusjohtaja Tuomo Isokivijärvi kertoo, että 85 prosenttia yrityksen valmistamista etanolikonversiolaitteista myydään tällä hetkellä Ranskaan. Kasvu on ollut nopeaa.
– Etanoli on vielä monille uusi asia. Sähkö- tai hybridiautoteollisuuteen verrattuna olemme pieni toimija, Isokivijärvi kertoo.
StepOne Techin tavoitteena on, että laitteen asennus olisi mahdollista kaikkiin bensiiniautoihin vuoden 2021 loppuun mennessä.
Etanoli on uusiutuvaa, mutta ei loputonta
Etanoli on uusiutuva biopolttoaine, mutta sen raaka-ainevaranto ei ole loputon. Jätteestä valmistettavaa etanolia ei riittäisi kaikkien henkilöautojen energiatarpeeseen.
Viljelykasveja ei sen sijaan kannata viljellä vain etanolin raaka-aineeksi. Se vaarantaisi viljellyn alueen biodiversiteetin ja ruokatuotannon.
– Tämä on kasvipohjaisten biopolttoaineiden yksi keskeinen haaste. Siksi liikenteessä pitää siirtyä myös sähköön, kertoo Traficomin johtava asiantuntija Outi Ampuja.
Ampujan mukaan etanolin käyttö lisääntyy kuitenkin vähitellen myös kansallisen lainsäädäntömme vuoksi. Biopolttoaineiden osuus liikenteen energiankäytöstä on tarkoitus nostaa 30 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä.
Ampuja kannustaa autoilijoita harkitsemaan etanolia yhtenä bensiinin vaihtoehtona. Etanoli on hyvä vaihtoehto sellaisille autoilijoille, joille esimerkiksi sähköauton ostaminen ei ole mahdollista. Tällä hetkellä Suomen 2,7 miljoonasta liikennekäytössä olevasta henkilöautosta vain noin 5000 käyttää polttoaineenaan etanolia.
– Etanolikonversio on sellainen pikaniksi, jos haluaa ajaa ympäristöystävällisemmin, Ampuja sanoo.
Omasta autoilusta aiheutuvia päästöjä ja kustannuksia voi seurata helposti Suomen ilmastopaneelin luoman Autokalkulaattorin avulla.
Etanolimuunnoksen muuntotukea voi hakea vielä reilun vuoden
- Etanoli on jätteestä valmistettava kotimainen biopolttoaine.
- Etanolikonversiolaite tunnistaa tankatun polttoaineen ja käyttää sekaisin joko etanolia, bensiiniä tai niiden sekoitusta.
- Muuntotukea myönnetään kaasulla tai etanolilla toimiviin autoihin 30.11.2021 saakka.
- Etanolinkonversion muuntotukea oli elokuun 2020 loppuun mennessä hakenut 3751 autoilijaa.
- Polttoaineen tunnuksena on RE85 ja E85.
- Etanolia jakelee Suomessa ABC, Shell sekä ST1.