Miekkailu ja yleisurheilu koukuttavat eniten koululaisia Espoossa

Nuoremmille koululaisille liikuntaa tehdään tutuksi leikkien kautta. Alle kouluikäisille ja näiden vanhemmille on omat Töpinät- kerhot.

Espoon kaupungin sivistystoimi päätti viime syksynä, että kaikkien yläkoulujen täytyy keskiviikkoisin päättää koulupäivä viimeistään kello 14.30.

Päätös liittyy Ilmainen iltapäivä-malliin. Kaupungin liikuntapalvelut tarjoavat yhdessä urheiluseurojen kanssa yläkouluikäisille mahdollisuuden harrastaa eri urheilulajeja. Ryhmiä on myös tavoitteellisesti harjoitteleville. Pääpaino on kuitenkin niin sanotussa matalan kynnyksen toiminnassa, johon kuka tahansa voi osallistua.

– Tavoitteena meillä on auttaa niitä yläkoululaisia, jotka eivät ole vielä löytäneet sitä omaa harrastustaan. Tärkeintä olisi, että saisimme edes muutaman nuoren aktivoitumaan. Ettei vaan mennä jokaisen koulupäivän jälkeen kotiin pelaamaan videopelejä, avaa Espoon kaupungin liikuntakordinaattori Camilo Miettinen.

Nuorille on tarjolla 16 eri lajia.

Erilaisia lajeja riittää. Tarjontaa löytyy rytmisestä voimistelusta futsaliin ja jääkiekosta vesipalloon. Kaiken kaikkiaan tarjolla on kuuttatoista eri lajia. Vuodenajatkaan eivät rajoita toimintaa. Esimerkiksi jalkapalloa pelataan talvella halleissa.

Erityisesti muutama laji on vetänyt osallistujia. Suurimpia vetonauloja ovat olleet miekkailu ja yleisurheilu.

Miettisen mukaan lähes kaikki seurat ovat olleet tyytyväisiä malliin.

– Jotkut ovat saaneet tätä kautta uusia jäseniäkin.

– Olemme pyrkineet siihen, että osallistuminen olisi mahdollisimman helppoa. Kaikki osallistujat on vakuutettu kaupungin puolesta ja välineet saa paikan päältä, jatkaa Espoon kaupungin liikuntasuunnittelija Helena Pennanen.

Myös kouluilta on tullut lähinnä kiitosta.

– Sen verran mitä olen itse käynyt kouluilla kiertämässä niin ei kukaan opettaja minulle ole päin naamaa sanonut, että tämä olisi jollain tavalla huono asia. Oikeastaan lähinnä päinvastoin, kuvaa Miettinen.

Vaikka palaute onkin ollut suurilta osin positiivista, ei malli ole lähelläkään valmista.

-On meillä tässä vielä aika paljonkin tekemistä. Täytyy toki muistaa, että teemme tätä vasta ensimmäistä vuotta. Kehityksellekin on annettava aikaa.

Liikkuminen lähtee omasta perheestä

 

Tarjonta alkaa jo pienistä lapsista. Töpinät-kerhoja järjestetään 2-8 -vuotiaille sekä heidän vanhemmilleen kerran kuukaudessa. Yksi kerta kestää kaksi tuntia, mutta koko aikaa ei paikalla tarvitse viettää. Saapua ja poistua saa vaikka kesken tunnin.

– Tarkoituksena on se, ettei lasta vain jätetä kerhoon ja lähdetä itse kauppaan. Liikkuminen lähtee käyntiin kuitenkin omasta perheestä. Jos perheessä ei kukaan liiku, niin lapsi ei saa mistään liikunnan mallia, Helena Pennanen tähdentää.

1-4. luokkalaisille kaupunki järjestää toimintaa yhdessä WAU ry:n kanssa. Näissä kerhoissa toimita keskittyy erilaisiin peleihin ja leikkeihin. 4-6. luokkalaisille tarkoitetuissa Muuvi-kerhoissa käydään läpi eri urheilulajeja ohjaajien ohjauksella. Myös yläkoululaisille löytyy oma tarjontansa.

-Yläkoululaisten keskuudessa on noussut suosituksi Fressin kanssa yhteistyössä tehtävä kuntosalitoiminta. Kaupungin saleille on viidentoista vuoden ikäraja, mutta tätä kautta nuoremmatkin voivat päästä kokeilemaan kuntosaliharjoittelua.

Ilmainen iltapäivä ei rajoitu vain liikuntaan. Nuoriso- ja kulttuuripalvelut tarjoavat muunlaista tekemistä kuten kokkikerhoja sekä kädentaitopajoja niistä kiinnostuneille.