Jalkapallo-otteluiden katsomokulttuuri on yhä väkivaltaisempaa − ”Kehitys menossa huonompaan suuntaan”

Fanien aiheuttamat järjestyshäiriöt vaarantavat ottelutapahtumien turvallisuuden. Poliisin mukaan alkoholi ja väkivalta kuuluvat katsomokulttuuriin yhä useammin.

Fanien toiminta on aiheuttanut Veikkausliigan ensimmäisten kierrosten aikana useita järjestyshäiriöitä. Veikkausliigajoukkue FC Lahden turvallisuuspäällikkö Kimmo Härkösen mukaan suurin osa järjestyshäiriöistä on yksittäisten henkilöiden aiheuttamia.

− Yleensä tapauksiin liittyy epäasiallista huutelua, tavaroiden ja muovituoppien heittelyä ja pyrotuotteiden käyttöä.

Härkösen mukaan myös kontaktihakuisuutta esiintyy joidenkin faniryhmien yksittäisten jäsenten välillä. Torstain HJK:n ja FC Lahden välisessä ottelussa poliisi otti kiinni 16 ihmistä. Poliisin mukaan otteluun matkalla olleilta kannattajilta löytyi tarkastuksessa välineitä, joiden perusteella on syytä epäillä, että heillä on ollut aikomuksena osallistua tappeluun.

Viikkoa aiemmin poliisi otti KuPS−HJK-ottelussa rikoksilta ja häiriöiltä suojaamiseksi kiinni yhteensä neljä henkilöä.

Poliisin ja tapahtumanjärjestäjien yhteistyö ennakoi järjestyshäiriöitä

Järjestyshäiriöihin osataan varautua yleensä etukäteen. Ottelussa porteilla on turvatarkastukset. Otteluissa on kameravalvonta ja näkyvää järjestyksenvalvontaa on tehostettu myös katsomoissa.

Härkönen kertoo, että turvallisuustilannetta seurataan aktiivisesti. Joukkue tekee viranomaisyhteistyötä ja pitää yhteyttä fanien yhdyshenkilöiden kanssa.

Myös poliisi varautuu suuriin ottelutapahtumiin. Ylikomisario Jarmo Heinonen kertoo urheilutapahtumien katsomokulttuuriin kuuluvan yhä useammin alkoholia ja väkivaltaa.

− Ottelutapahtumien on tarkoitus olla turvallinen tapahtuma kaikille, myös perheille. Valitettavasti tällä hetkellä katsomokulttuurin kehitys on menossa huonompaan suuntaan.

Veikkausliigan viestintäpäällikkö Mikael Erävuori kuitenkin muistuttaa, että Veikkausliigan ottelutapahtumissa faniryhmien välisiä konflikteja ei ole tapahtunut stadioneilla tai niiden välittömässä läheisyydessä.

Ongelma esillä muuallakin maailmassa

Turvallisuuskysymykset ovat herättäneet huolta myös Euroopan suurimmissa jalkapallosarjoissa. Turkin Superliigassa fanit ovat käyttäytyneet aggressiivisesti ja hyökänneet pelaajien kimppuun. Liiga oli myös viime joulukuussa kokonaan poikki, kun Ankaragucun seuraomistaja Faruk Koca löi ottelun erotuomaria kasvoihin ottelun päätteeksi.

Ranskan sisäministeri Gerald Darman kertoi 9.4. kiristävänsä seuraavana päivänä pelattavan Mestareiden Liigan puolivälieräottelun turvatoimia. Syy tälle oli äärijärjestö Isisin aiheuttama terroriuhka. Uhkaus koski kaikkia neljää viikolla pelattavaa Mestareiden Liigan ottelua.