Jos tekoälyltä pyytää 200 ideaa biisille, yksi hyvä saattaa löytyä, sanoo Stig

Uusia tekoälysovelluksia ilmestyy koko ajan. Muusikko Stig on mukana työstämässä tekoälyartistia.

Kolmasosa musiikkialan ammattilaisista on käyttänyt tekoälyä apunaan, kertoo Teoston viime lokakuussa toteuttama kyselyraportti. Yksi heistä on Stig, oikealta nimeltään Pasi Siitonen, joka käyttää tekoälyä musiikin tekemisessä laaja-alaisesti.

– Havahduin tekoälyn mahdollisuuksiin ensimmäisen kerran keväällä. Käytin sitä lähinnä kappaleiden kirjoituksen apuna ja ideoinnissa.

Siitosen mielestä tekoäly ei vieläkään osaa kirjoittaa valmiita kappaleiden tekstejä ja on sitä mieltä, että ei sitä ole luovaan kirjoittamiseen tarkoitettukaan.

– Mutta biisien ideoita olen pyytänyt. Jos sieltä pyytää 200 ideaa biisille, niin yksi hyvä saattaa löytyä.

Uusimpana hyödyllisenä työkaluna Siitonen mainitsee Suno.ai-nimisen tekoälyohjelman. Se on ensimmäinen promptipohjainen musiikkigeneraattori. Promptipohjaisella tarkoitetaan sitä, että ohjelmalle kirjoitetaan se, mitä käyttäjä siltä haluaa.

– Se tuottaa noin minuutin mittaisia musiikin pätkiä. Olen käyttänyt sitä aihioiden tekemiseen, mutta se ei ole siinä pisteessä, että sieltä saisi minun mielestä julkaisukelpoista valmista tavaraa.

Myös teknisenä apuna

Tekoäly on ollut tukemassa myös musiikin tekemisen teknistä puolta. Tekoälypohjaista Landr-nimistä masterointiohjelmaa musiikintekijät käyttävät Suomessa ja ulkomailla.

– Biisintekijöillä ei aina ole masterointiin kelpaavia huoneita. Jos esimerkiksi demo täytyy masteroida, siihen ohjelma on ihan lyömätön.

Uusia työkaluja tulee ulos nopealla tahdilla, ja ne kehittyvät yhtä nopeasti. Mukana pysyminen voi olla hankalaa.

– Sen takia perustimme loppuvuonna musiikintekijöiden WhatsApp-ryhmän, jossa jaetaan tietoa.

Kuva Stigistä.

Stig on mukana musiikintekoa helpottavien tekoälytyökalujen kehityksessä.

Tekoälyartistikin tulossa

Siitosen mukaan Suomessa on tulossa monta tekoälyllä toteutettavaa projektia. Tekoälyartistikin ollaan lanseeramassa.

– Yhden tuottajakaverin kanssa ollaan tutkittu tätä, ja helmikuun alussa julkaistaan Tello-niminen tekoälyartisti. Se on räppäri, jota ei ole olemassa.

Tekoälyartisti julkaisee kappaleen, joka on tuottajaparin säveltämä ja sanoittama. Tello ainoastaan laulaa ensimmäisessä kappaleessa. Artistin seuraava kappale tulee kuitenkin olemaan lähes kokonaan tekoälyn tekemä sävellystä, sanoitusta ja tuotantoa myöden.

Tekoälyn käytöstä halutaan olla avoimia. Yleisön huijaamista tekoälyartistien aitoudesta on harkittu, mutta mukana tulee moraalisia kysymyksiä. Velvoitetta maininnasta ei kuitenkaan ole silloin, jos tekoälyä käytetään ainoastaan työkaluna.

Musiikkituotannon vaiheet

 

  1. Biisin kirjoittaminen: Musikaaliset ideat kootaan yhteen. Näistä muodostuu melodia, harmonia ja rytmi. Sanoitusten kirjoittaminen ja sovittaminen.
  2. Sovittaminen: Kappaleesta tehdään mielenkiintoinen. Kappaleen eri osat, kuten säkeistöt, kertosäe ja C-osa, sovitetaan toimimaan yhdessä.
  3. Äänittäminen: Laulu ja soitto tallennetaan kovalevylle.
  4. Editointi: Ääniraitoja muokataan tietokoneella.
  5. Miksaaminen: Kootaan kaikki edellä tehty yhteen. Kaikki eri soittimet ja laulut yhdistetään kahdelle raidalle, stereoraidalle.
  6. Masterointi: Kappale viimeistellään suoratoistoa, radiota ja fyysistä äänitettä varten.

 

(Lähde: Äänitysstudio Turku)