Kilpailumanipulaatio on yleistä e-urheilussakin

Eri urheilulajien kilpailumanipulaatio taloudellisen voittojen vuoksi ei ole uusi ilmiö. Ongelma on erityisen suuri e-urheilussa.

Kilpailullisten otteluiden lopputuloksen manipuloiminen kasvavassa lajissa on vakava ongelma. Videopelaaminen on kilpailullisesti suosittua Aasiassa, erityisesti Etelä-Koreassa ja Kiinassa. Länsimaihin e-urheilu on saanut tukevan jalansijan vuosien 2018–2019 välillä.

Erityisesti Kiinan e-urheilussa liikkuvat rahat mitataan miljoonissa. Suuret yhtiöt, kuten suoratoistopalvelu Bili-bili omistaa useissa videopeleissä kilpailevia e-urheilujoukkueita. Vedonlyöminen otteluiden tuloksista on suosittua ja näiden manipulointi yleistä.

E-urheilujoukkueet koostuvat tavallisesti 3–6 pelaajan joukkueista. Verrattuna jalkapalloon, jossa pelaajia kentällä on samanaikaisesti 22, vaikuttaa yhden pelaajan tahallinen häviäminen lopputulokseen paljon herkemmin.

Kokoomuksen kansanedustaja Janne Jukkola ajaa urheilumanipulaation estämistä. Jukkola kertoo haastattelussa e-urheilun sisältyvän urheilumanipulaation estämisen piiriin. Ennen koronapandemiaa Jukkola toimi aktiivisena toimijana e-urheilussa ja tukee tämän kasvua nykyisinkin.

Suomen elektronisen urheilun liiton entinen puheenjohtaja Otto Takala kommentoi otteluiden tuloksen manipuloimisen olevan kansainvälisesti laajalle levinnyttä ja haastavaa selvittää e-urheilun erityispiirteiden vuoksi. Joissakin tapauksissa selvitys on hankalaa, koska manipulaatiota tehdään ulkomailta käsin ilman rahansiirtoa. Tämä johtuu siitä, että vedonlyöntiä voi tapahtua myös pelinsisäisillä arvokkailla esineillä.

Urheilumanipulaatiossa käytettävä huijaaminen voi olla esimerkiksi ohjelmistopohjaista hyväksikäyttöä tai pelien sisällä esiintyvien vikojen eli ”bugien” hyödyntäminen voiton tavoittelussa. Alemmilla kilpatasoilla pelaajat kilpailevat usein kotoa käsin, joten visuaalista näyttöä huijaamisesta ei ole. Tämä johtaa siihen, että huijaamista on lähes mahdotonta todentaa.

Takalan mukaan vedonlyöntimarkkinoiden aukeaminen huolestuttaa e-urheilun toimijoita. Hallituksen 20.3.2025 eduskunnalle antaman lakiesityksen mukaan Veikkauksen yksinoikeus rahapelien järjestämiseen päättyisi vedonlyöntipeleissä vuoden 2026 lopussa.

Takala on samaa mieltä Jukkolan kanssa urheilumanipulaation estämisestä. Hän toivoo, että suomalaiset tulisivat tietoiseksi siitä, että kilpailumanipulaatio on vakava asia e-urheilussa.

Mitä on e-urheilu?

  • E-urheilu on lyhenne elektronisesta urheilusta.
  • E-urheilussa kilpaillaan videopeleissä joko yksin tai joukkueena.
  • Suomen suosituin videopeli on Counterstrike, ja kuuluisin pelaaja on Aleksi ”Aleksib” Virolainen.
  • E-urheilu on kasvava laji niin Suomessa kuin maailmalla.