Matokalliolle suunnitellut hakkuut uhkaavat Helsingin kaupunkistrategiaa

Kaupunkistrategia tavoittelee viidentoista minuutin kävelyä, pyöräilyä tai julkisen liikenteen matkaa lähiluontoon. Helsingin metsistä ei ole paljoa jäljellä, ja Matokalliota uhkaavat hakkuut heikentävät kaupunkistrategian tavoitteita entisestään. 

Helsingin kaupunginhallitus saa lähiviikkoina käsiteltäväkseen esityksen, jossa päätetään Myllypurossa sijaitsevan Matokallion hakkuista. Paikalle halutaan rakentaa jäähalli.

Mahdolliset hakkuut olisivat ristiriidassa Helsingin kaupunkistrategian kanssa, jossa mainitaan “kunnianhimoisesta ilmastovastuusta ja luonnonsuojelusta”.

Kaupunkistrategian tavoitteisiin kuuluu myös, että helsinkiläisillä on tulevaisuudessakin enintään viidentoista minuutin matka lähiluontoon. Myllypurolaiset ovat pohtineet tämän toteutumista, mikäli hakkuut aloitetaan.

Kaupunkiympäristölautakunnan jäsen Mika Raatikainen (ps) ei ole tästä huolissaan, vaikka Matokalliota hakattaisiin.

– Ilmastonmuutos on globaali juttu, niin ei Matokallio sitä sinänsä muuta. Ei sillä mitään isoa vaikutusta (kaupunkistrategian) toteutumiseen ole.

Puolueissa Matokallioon ollaan suhtauduttu rauhassa, vaikka julkinen keskustelu siitä on kiivasta.

– Jonkin verran siitä oli keskustelua. Päätöksenteko meni kuitenkin suhteellisen jouhevasti, Raatikainen toteaa.

Matokallion näkymät

Matokallion huipulta näkee pitkälle Roihupeltoon asti

Myllypuron alue muuttunut asemakaavan hyväksymisen jälkeen

Ensimmäinen asemakaava Matokalliosta hyväksyttiin vuonna 2006, kun Myllypuron asutus oli vielä harvaa. Viime vuosina alueen metsä on joutunut väistymään kerrostalojen alta pois. Laajasta metsäalueesta on jäljellä Matokallio.

Myös Raatikainen on huomannut Matokallion harventuvan:

– Matokalliota ollaan tuhottu jo aika rankasti. Toiselle puolelle on rakennettu taloja, eli metsää on leikattu jo paljon.

Kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta äänesti jäähallin sijainnista tammikuussa. Äänestys päättyi 7-6 siihen, että jäähallille etsitään Matokalliota parempi paikka. Paikaksi on ehdotettu esimerkiksi Vuosaaren liikuntapuiston aluetta.

Lopullisen päätöksen jäähallin sijainnista tekee kaupunginhallitus.