Mielenosoitusfestivaalit ovat nuorisopainotteisten ilmastoliikkeiden vaikuttamisen keino – asiasisältö voi jäädä viihteen varjoon

Nuoret ovat löytäneet ilmastoliikkeet omakseen. Vakavien aiheiden vastapainoksi luodaan festivaalimaista tunnelmaa.

Viihteelliset mielenosoitukset ovat lisääntyneet viime vuosina. Viihteellistyminen on näkynyt konsertteina, julkisuuden henkilöiden puheina ja esimerkiksi tanssikilpailuina keskellä monipäiväisiä katumielenosoituksia. Positiivista ilmapiiriä luodaan vaikkapa kakkutarjoilun muodossa, vaikka itse aihe olisikin vakava.

Väitöstutkija Anna Korpikoski tutkii kansanliikkeitä väitöskirjaansa varten Helsingin yliopistolla. Korpikoski soveltaa kansanliikkeiden toimintaa työssään Julkisten ja Hyvinvointialojen Liiton (JHL) erityisasiantuntijana. Hänen mielestään viihteelliset mielenosoitukset sopivat tämän päivän aktivismiin.

– 1900-luvun loppupuoliskolla kehittyneet kansanliikkeet osallistavat yksilöä. Osallistuminen perustuu siihen, mitä yksilö pitää itse tärkeänä. Aiemmin kansanliikkeisiin kuuluminen on määräytynyt esimerkiksi yhteiskunnallisen tai sosiaalisen aseman mukaan, Korpikoski sanoo.

Mielenosoitusten festivaalisuudessa on vaarana aatteen tai mielenosoituksen uskottavuuden heikkeneminen. Keskeinen asiasisältö saattaa jäädä viihteellisyyden alle.

–  Monet ihmiset ovat tottuneet puhuviin päihin. Viihteellinen ilmaisu voi heikentää liikkeen uskottavuutta heidän silmissään, Korpikoski sanoo

Hyvän asian puolesta esiintyminen riittää palkkioksi monille yhtyeille

Indie rock -yhtye The Astronaut & The Fox esiintyi Fridays For Futuren ilmastomielenosoituksessa Saksan Lörrachissa syyskuussa. Liikkeellä oli samaan aikaan useita mielenosoituksia ympäri Saksaa. Tapahtumiin osallistui yhteensä 620 000 ihmistä.

Yhtyeen laulaja Katariina Rinteen mielestä tärkeän asian puolesta esiintyminen korvaa puuttuvan esiintymispalkkion.

– Fridays For Future on siisti ja tärkeä tapahtuma. Vaikkei itse esiintymisestä maksettukaan, oli silti kunnia päästä osaksi tapahtumaa. Bensat maksettiin ja omenia oli ruuaksi, Rinne sanoo.

Mielenosoituksessa esiintyvän yhtyeen ei välttämättä tarvitse olla poliittisesti sitoutunut. Pienillä voittoa tavoittelemattomilla kansanliikkeillä harvoin on mahdollista maksaa rahallista keikkapalkkiota. Tämä luonnollisesti sulkee pois esiintyjät, jotka eivät jaa samoja arvoja.

– Mielenosoituksissa esiintyvän bändin ei tarvitse mielestäni tunnustaa itseään aatteelliseksi. Mielenosoituksen ideologian tukeminen riittää. Järjestäjätaholle bändin poliittiset aatteet merkitsevät varmasti jonkin verran, pohtii The Astronaut & The Foxin kitaristi Marius Herbig.

Festivaalimaiset mielenosoitukset osallistavat etenkin nuoria.

Tavalliset ihmiset inspiroivat kansanliikkeissä

Korpikosken mukaan kiinnostus virallisiin organisaatioihin ja yhdistyksiin on osin hiipunut. Ihmiset samaistuvat helpommin kanssamielenosoittajiin tai vaikkapa Greta Thunbergiin. Tavallisten ihmisten esimerkki näyttää konkreettisten tekojen olevan mahdollisia.

Viime vuosikymmenet ovat muokanneet kansanliikkeitä osallistujiensa näköisiksi.

– Nuorisopainotteisiin ilmastoliikkeisiin sopii oikein hyvin festarihenkisyys, Korpikoski sanoo.

Festivaalimainen sisältö voi toimia tehokkaasti kansalaisjärjestöjen vaikuttamisen keinona. Liikkeiden on silti hyvä miettiä, miten omaa asiaa halutaan tuoda esille ja miten tahdotaan näyttäytyä.

Juttua muokattu 17.11. kello 21.20: Oikaistu Korpikosken titteli. Hän on väitöstutkija, eikä vielä tehnyt väitöskirjaa, toisin kuin jutussa aiemmin kerrottiin.