Oulangan kansallispuiston kävijämäärät romahtivat

Oulangan kansallispuiston kävijämäärät romahtivat viime vuonna koronavuosien huippulukemista. Tämä näkyi myös koko Ruka-Kuusamo alueen paikallistaloudessa.

Kuusamossa sijaitsevaan Oulangan kansallispuistoon tehtiin viime vuonna 176 400 käyntiä. Vastaavasti vuoden 2021 lukema oli 253 300, eli lähes 44 prosenttia enemmän. Oulangan kansallispuisto oli viime vuonna Suomen kuudenneksi suosituin kansallispuisto.

Koronapandemian aiheuttama ulkomaanmatkailun vähentyminen vuosina 2020 ja 2021 sai aikaan sen, että yhä useampi suomalainen matkusti kotimaassaan. Tämä näkyi ennätyslukemina kansallispuistojen kävijämäärissä.

Koillismaan puistoalueen virkistyskäyttöpäällikkö Sari Alatossava sanoo vuoden 2021 kävijämäärien olleen hurja hyppäys sitä edeltävään vuoteen.

– Vuonna 2021 ihmiset uskalsivat jo matkustaa enemmän vuoteen 2020 verrattuna, muttei kuitenkaan päästy ulkomaille eikä festareille. Silloinhan ihmiset suuntasivat kansallispuistoihin ja luontoon, Alatossava kertoo.

Alatossava pitää muun muassa polttoaineiden hinnan nousua ja taloudellista epävarmuutta osasyinä vuoden 2022 kävijämäärien laskuun.

– Rajat ja matkailu avautuivat vuonna 2022. Ihmiset suuntasivat jälleen muutaman välivuoden jälkeen perinteisiin lomakohteisiin, joten luontomatkailu jäi vähemmälle. Samalla kun vapaa-ajanviettomahdollisuuksia oli enemmän ja polttoaineiden hinta nousi, ei ollutkaan enää niin houkuttelevaa lähteä pääkaupunkiseudulta esimerkiksi Kuusamoon, Alatossava kertoo.

Matkailijat tärkeä rahantuoja paikallistaloudelle

Oulangan kansallispuiston kävijät tuottivat paikallistaloudelle yhteensä 25,3 miljoonaa euroa vuonna 2022. Se on noin 11 miljoonaa euroa vähemmän kuin vuonna 2021.

– Kyseinen summa ei tietenkään kerro kuinka paljon kävijät ovat käyttäneet rahaa kansallispuistossa. Luku kertoo niiden Ruka-Kuusamo alueen kävijöiden rahankäytöstä koko alueella, jotka ovat arvioineet Oulangan kansallispuiston matkansa yhdeksi tärkeimmistä kohteista, Alatossava painottaa.

Metsähallituksen kansallispuistoissa tekemillä kävijätutkimuksilla selvitetään muun muassa kävijöiden rahankäyttöä ja paikallistaloudellisia vaikutuksia. Näistä selviää, minkä verran matkailijat ovat käyttäneet rahaa kyseisen matkan aikana esimerkiksi majoitukseen, vähittäiskauppoihin ja ravintoloihin.