Nuoret kannustavat somessa roskattomuuteen — ”Pidettäisiin mielessä, että minkä tuo niin veisi mukaan pois”

Roskaton Helsinki -kampanja alkaa huhtikuun toisella viikolla Nuorten Helsinki -somekanavilla. Esimerkiksi vapun 2023 aiheuttamat siivouskustannukset olivat 160 000 euroa.

Helsingin kaupunki käynnistää jälleen huhtikuun puolivälissä Roskaton Helsinki -kampanjan. Sen tavoite on osallistaa nuoria mukaan viestintäkampanjaan. Kampanja on osa Roskaantumisen hillinnän toimenpideohjelmaa, jonka yhtenä osana on kaupunkilaisten innostaminen roskaamattomuuteen.

Puistojen siisteys vie kaupungilta paljon työtunteja, työvoimaa sekä rahallista panosta. Esimerkiksi vapun aiheuttamat siivouskustannukset olivat 160 000 euroa vuonna 2023 Helsingin kaupungin mukaan.

Keskeinen osa kampanjaa ovat videot. Helsingin nuorisoneuvoston jäsenet ovat itse suunnitelleet ja toteuttaneet somevideot. Videoissa nähdään vuodelta 2024 tutut Roskaton Helsinki -kampanjan roskamaskottilokit Tuula ja Börje.

Videoilla on vielä vähän katselukertoja. Helsingin kaupungin ympäristösuunnittelija Milla Stenström uskoo kuitenkin niiden keräävän kiinnostusta.

-Videot tulevat näkymään myös kaupunkien mainosnäytöillä esimerkiksi kirjastoissa. Niitä jaetaan myös muiden osastojen sometileillä.

Lokkimaskotit ovat sosiaalisen median lisäksi mukana erilaisissa tapahtumissa. Viime vuoden tapaan hahmot kannustavat roskattomuuteen vapusta lähtien esimerkiksi Tuska-festivaaleilla, Helsinki Pride -viikolla ja Maailma kylässä -tapahtumassa.

Helsinki täyttyy kesäisin tapahtumista ja puistojen kävijämäärät kasvavat. Stenströmin mukaan tapahtumien roskaisuutta voidaan vähentää yksinkertaisella teolla.

– Pidettäisiin mielessä, että minkä tuo, niin veisi mukanaan pois.

Vastuu roskiksista ei ole vain kaupungilla

Roskaamiskeskusteluissa nousee usein esiin jäteastioiden määrä. Sosiaalisessa mediassa kaivataan esimerkiksi Kallion alueelle enemmän jäteastioita.

Stenström tunnistaa toiveen ja kaupunki vastaakin yleisistä alueista ja puistosta.

– Kaupungissa on alueita, joissa on vähän roskiksia. Se johtuu siitä, että roska-astiat ovat kiinteistönomistajien vastuulla. Tällöin kaupunki ei voi laillisesti laittaa sinne omia roskiksia.

Kaupungin lähtökohta on, että roskikset tyhjennetään ennen ylitäyttymistä. Osa roska-astioista on älyroskiksia. jotka ilmoittavat itse täyttymisestään.