Opiskelu on panostus urheilu-uran jälkeiseen elämään

Monelle urheilijalle kouluttautuminen urheilu-uran aikana on taloudellinen välttämättömyys. Opintotuki ja -laina mahdollistavat urheiluun panostamisen.

Koulutuksella on myös positiivisia vaikutuksia urheilijalle sekä uran aikana että sen päätyttyä.

Opiskelun ja urheilun yhdistäminen on urheilijoille tavallista.

– Monelle opiskelu on taloudellinen kysymys. Opintotuki ja -laina ovat tärkeitä puskureita, jotta urheilu-uraan voi panostaa kunnolla, toteaa aitajuoksija Oskari Mörö.

Urheilun ja opiskelun yhdistäminen vaatii urheilijalta päättäväisyyttä sekä motivaatiota ja itsekuria. Tärkeää on myös opiskeluaikataulujen joustavuus, jotta harjoittelun saa sovitettua opintojen kanssa mahdollisimman hyvin yhteen.

Oskari Mörö aloitti liiketalouden opinnot Haaga-Helian avoimessa AMK:ssa vuonna 2021. Syksystä 2023 hän on opiskellut liiketaloutta tutkinto-opiskelijana.

Turvaverkko tulevaan

Opiskelu avaa ovia ja parantaa mahdollisuuksia saada työpaikka urheilu-uran päätyttyä. Joskus ura voi päättyä yllättäen, jolloin opiskelu antaa vaihtoehdon tulevaisuuden suunnittelulle.

Ex-jääkiekkoilijan ja nykyisen Jokerit Helsinki Oy:n toimitusjohtaja Antti-Jussi Niemen mielestä opiskelu on urheilijoille tärkeää ja se sopii kaikille, kunhan motivaatio on kunnossa.

– Opiskelun avulla saa ajatuksia muualle ja se on turvaverkko tulevaan, koska koskaan ei tiedä milloin ura loppuu. Näin on koulutusta tätä varten pohjalla, Niemi toteaa.

Harvan urheilulajin edustaja pystyy myöskään elämään urheilusta tienatuilla palkkioilla koko elämäänsä.

Urheilupiireissä opiskelu koetaan myös hyvänä vastapainona kovalle harjoittelulle. Opiskelun avulla saa ajatukset hetkeksi pois urheilusta.

Uran ehdoilla

Opiskelun ja urheilun yhdistämisessä tärkeää on joustavuus, jotta opiskelun saa tasapainotettua rankan harjoittelun kanssa yhteen. Esimerkiksi ammattikorkeakoulututkinnon voi suorittaa joissakin oppilaitoksissa lähes koko opiskelun verkko-opintoina.

Joillekin sopii täysipäiväinen urheilu ja toisille urheilun ja opiskelun yhdistäminen, ja joillekin taas esimerkiksi urheilu ja osa-aikatyö.

– Jos tavoitteet urheilun saralla ovat korkealla ja kansainvälisellä tasolla, on tärkeä löytää itselle paras kombinaatio näiden välillä kehittymisen ja palautumisen kannalta, Oskari Mörö sanoo.

Haaga-Helian lehtorin ja opinto-ohjaajan Kati Selveniuksen mukaan urheilijoiden keskuudessa suosittu vaihtoehto on aluksi tulla avoimeen ammattikorkeakouluun opiskelijaksi.

Haaga-Helian avoimen ammattikorkeakoulun Sports and Study -opintopolun opiskelijoille on tarjolla räätälöityjä opintoja. Ne voi myöhemmin hyväksi lukea tutkintoon.

– Opiskelu on hyvin joustavaa ja tarjolla on paljon erilaisia virtuaalikursseja, joita voi suorittaa omaan tahtiin verkossa, Selvenius kertoo.

 Seurat kannustetaan koulun penkille

Opiskelun mahdollisuuksia kartoitetaan urheiluseuroissa yksilöiden tarpeiden, elämäntilanteen ja urheilu-uran tavoitteiden mukaan.

Haaga-Heliassa Sports & Study -opintopolulla opiskelee paljon nuoria urheilijoita. Aina näin ei ole ollut.

– Suurin osa aloittavista urheilijoista on aktiiviuralla ja nuoria opiskelijoita on entistä enemmän. Toki uransa jo päättäneitäkin tulee mukaan koko ajan, joten nykyään eri ikäluokkia on edustettuna mukavasti, mainitsee Kati Selvenius.

Helsingin Jokereissa on tarkoitus laajentaa opiskelumahdollisuuksia tulevaisuudessa entisestään. Kiekkoilijoille halutaan koulutus kuntoon.

– Jokerit tekee Keski-Uudenmaan ammattiopiston kanssa yhteistyötä ja tarkoitus olisi laajentaa johonkin ammattikorkeakouluun, jotta saataisiin Jokereiden opintopolku vieläkin paremmaksi, Antti-Jussi Niemi kertoo.

Opiskelu ja urheilu ovat toisiaan tukevia asioita eikä toisiaan poissulkevia.