Pitkäkestoinen kuivuus kurittaa espanjalaisia

Ilmastonmuutoksen vaikutusta pidetään yhä selkeämpänä selityksenä kuivuuden pidentyneille ajanjaksoille ja vaikealle tilanteelle Espanjassa. Pohjavesivarastoja kulutetaan lyhytkestoisena ratkaisuna kuivuuteen aiempaa enemmän.

Barcelonassa, Katalonian itsehallintoalueella, kuivuus näkyy asukkaiden arjessa vedenkulutuksen rajoittamisena. Esimerkiksi puutarhojen kastelu, autojen pesu sekä uima-altaiden täyttäminen on kielletty.

Kataloniassa julistettiin kuivuudesta johtuva hätätila helmikuun alussa, kun vesivarastojen kapasiteetti tippui ennennäkemättömän alas, 16 prosenttiin niiden kokonaiskapasiteetista.

Kuivuuden ratkaisuun on ollut kaksi eri lähestymistapaa. Ennaltaehkäisevään lähestymistapaan kuuluu suunnitteleminen, riskiarvioinnit sekä kuivuusjaksojen skenaarioiden läpikäynti.

–  Espanjan viranomaiset velvoittavat yli 20 000 asukkaan kaupungit luomaan suunnitelman kuivuuden ehkäisemiseksi, kertoo Zaragozan yliopiston professori Pedro Arrojo-Agudo. Hän on toiminut muun muassa Yhdistyneiden kansakuntien ihmisoikeuksien erityisasiantuntijana esimerkiksi oikeudesta turvalliseen juomaveteen.

Kaikilla alueilla suunnitelmia tosin ei ole tehty. Tyypillisempi lähestymistapa perustuu toimenpiteiden tekemiseen vasta sitten, kun kuivuus on virallisesti julistettu.

Alueet, joilla on suunnitelmat, ovat Arrojo-Agudon mukaan pärjänneet paljon paremmin kuivuuden ehkäisemisessä ja sen haasteiden ratkaisemisessa.

Barcelonan alueella suunnitelmat ovat olleet puutteellisia, ja niiden kattavuus on ollut riittämätön. Tämä on johtanut vesikuljetuksiin Valencian alueelta, kertoo Arrojo-Agudo.

Tulevan kesän pelätään olevan yhtä kuuma kuin viime kesän, jolloin lämpöennätyksiä rikottiin ympäri Eurooppaa. Entistä pidemmät ja kuumemmat helleaallot lisäävät alueen kuivuutta, ja ovat seurausta ilmastonmuutoksesta.

Katalonia lukeutuu erityisen kuiviin alueisiin, ja sinne on suunniteltu veden kuljettamista laivoin.

Pohjavesivarastot maatalouden käytössä

Erityisen huolestuttavaa tilanteessa ovat varastojen tyhjentyminen sekä veden kestämätön kulutus.

–  Pohjavesivarojen käyttäminen sekä jokien kuormitus johtavat kuivuus jaksojen ehkäisemisen hankaloitumiseen ja vesivarastojen tyhjenemiseen, kertoo Arrojo-Agudo.

WWF vuoden 2006 teettämän raportin mukaan Espanjassa on jopa 669 pohjavesivarastoa, joista 77 ovat liikakäytössä. Tieto on Espanjan ympäristöministeriön vuonna 1998 julkaisemasta datasta. Viranomaiset tosin ovat julistaneet vain 16 virallisesti vaarassa oleviksi.

Hän painottaa viljelyn aiheuttamaa kuormaa pohjavesien käytössä ja hyödyntämisessä viljelyssä sekä kastelussa.

Katalonian alueella maanviljely on yksi suurimmista elinkeinoista, ja se tuottaa noin viidenneksen alueen koko bruttokansantuotteesta. Katalonian maataloustuotteista vähän yli puolet viedään EU:n alueelle, Kataloniassa intensiivinen viljely on myös yleistynyt kysynnän kasvun seurauksena.

–  Politiikan päätösten sekä ihmisten käyttäytymisen muutos on suuressa roolissa kuivuuden selättämisessä ja siitä selviämisessä, Arrojo-Agudo kertoo.

Ennuste on laskettu käyttäen World Bankin dataa.

Espanjan pohjaveden käyttö

  • Noin 75 prosenttia pumpatusta pohjavedestä käytetään kasteluun
  • Pohjavettä käytetään vuodessa noin 6500 kuutiomillimetriä vuodessa, ja sillä kastellaan jopa miljoona hehtaaria viljelymaata