Raamatulla vuoratusta kuplavolkkarista muistitikkuihin – Open Doors taistelee vainottujen puolesta

Entisaikoijen raamattusalakuljetukset ovat nykykehityksen myötä vaihtuneet muistitikkuihin. Idän suurten valtioiden suunta huolestuttaa vainottujen kristittyjen puolesta toimivan Open Doors-järjestön edustajia.

Suomen Raamattuopistossa, Kauniaisissa, pitkän käytävän perimmäisessä huoneessa Ari-Pekka Niemelä puhuu vielä puhelimeen astuessamme kuvaajan kanssa sisään. Seinällä on kysymyksiä herättävä kuva sinisestä kuplavolkkarista.

Vieraskoreina annamme Niemelän lopettaa puhelunsa ja palaamme käytävän puolelle odottamaan. Käytävän seinää koristaa maailmankartta, johon on listattu vainottujen kristittyjen tilanne vuonna 2019.

Monelle Suomen lintukodossa asuvalle, ja uskonvapaudesta nauttivalle kartan infografiikka voi tulla yllätyksenä. Maailman suurin vainottu ihmisryhmä on juuri kristityt.

Vainot ilmenevät monin tavoin. Skaala kulkee sosiaalisesta häirinnästä, kirkkojen vandalisoinnista ja polttamisesta suoranaisiin kaappauksiin ja murhiin.

Open Doors-järjestön vuodesta 1991 ylläpitämästä, yleisesti luotettuna pidetystä World Watch List -projektista selviää, että maailmassa 245 miljoonaa kristittyä – siis joka yhdeksäs kristitty – elää vakavan vainon alla. WWL on ainoa näin kattavaa listausta pitävä projekti.

Niemelä on lopettanut puhelunsa ja kutsuu meidät sisään. Aloitamme tapaamisen aamuhartaudella.

World-Watch -List esittelee kartassaan vainojen määrää maailmassa. Listausta esittelemässä Ari-Pekka Niemelä.

Järjestö julkaisee  kuukausittaisen rukouskalenterin, jossa jokaiselle päivälle on osoitettu kohdemaa sekä raamatun teksti. Selviää, että usein juuri vainottujen puolesta rukoilu on vainottujen hartain toive.

Tänään rukoilemme Brunein kristittyjen puolesta. En ole rukoillut sitten rippikoulun ja tunnen oloni hieman vaivaantuneeksi.

 

Agenttitoiminnasta Suomeen on pitkä matka

Open Doors-järjestö sai alkunsa kun hollantilainen Andrew van der Bijl matkusti 1955 silloin vielä kommunistiseen Puolaan ja totesi, ettei paikallisilla kristityillä ei ollut raamattuja. Ajatus virisi. Seuraavan matkansa Veli Andrew teki sinisen kuplavolkkarinsa kyydissä, peräkontti täynnä pyhää sanaa.

Historiikin mukaan Andrew oli jäämässä jo kiinni Puolan rajalla – kuten niin monilla muillakin rajoilla tämän jälkeen, kunnes jumalallinen ihme säästikin sinisen kansanauton tarkemmalta syyniltä.

Vaikka Veli Andrewn auto veikin häntä ympäri kommunistisen Itä-Euroopan aina rautaesiripun repeämiseen saakka, kuuluivat Open Doorsin toimintaan myös suuremmat salakuljetustehtävät.

Suurimpana esiin nousee vuonna 1981 toteutettu “Project Pearl” jossa järjestö salakuljetti Kiinaan, Shantoun kaupungin lähistölle miljoona raamattua. Valtava projekti toteutettiin rahtilaivalla, josta suuret sinisellä muovilla päällystetyt raamattupaalit kuljettettiin paikallisten kristittyjen jaettavaksi.

Nykyään materiaali liikkuu muistitikuilla.

Hartaushetkemme jälkeen järjestösihteeri Hanna-Kaisa Simojoki tarjoaa meille kahvia Open Doors-logolla leimatuista mukeista. Mukit ovat vain yksi järjestön myymistä tuotteista.

Hanna-Kaisa Simojoen työpisteen yläpuolella järjestön värikkäästä historiasta muistuttaa sininen Volkswagen.

Järjestön avattua toimintansa Suomessa 2015 se on saanut Open Doors Internationalilta avustusta toiminnan pystyttämiseen. Rahaa kerätään tuotteita myymällä ja vastaanottamalla lahjoituksia sekä jäsenmaksuja järjestöä tukevilta kansalaisilta.

Kysymykseen siitä, kuinka suuri osa järjestölle lahjoitetusta rahasta menee varsinaisiin kohdemaihin kristittyjen tueksi, ei Niemelä eikä Simojoki osaa suoralta kädeltä vastata.

“Suomen Open Doorsille lahjoitetut varat liikkuvat ulkomaille kansainvälisen järjestön kautta, jossa rahavirrat myös tarkastetaan asianmukaisesti”, Niemelä kertoo.

Open Doors International on vaitiolovelvollinen monista sijoituskohteistaan, koska suoria lahjoituskohteita tai henkilöitä ei voi julkistaa kohdemaan toiminnan takaamiseksi ja lahjoitusten kohteiden turvallisuuden vuoksi.

Suomen osaston päivittäistoiminta on kaukana salaisen agentin arkipäivästä. Toimistolla toiminta koostuu lähinnä järjestötoiminnan pyörittämisestä ja jäsenhankinnasta.

Jäsenet kiertävät kuitenkin myös ulkomailla, viimeisimpänä kohteena Irak. Matkat ovat tarkoin suunniteltuja, eivätkä suomalaiset hiivi rajojen yli yön hämärässä.

 

Vainot lisääntyvät: idän suuret maat uhkana

Irak nousee esiin keskustelussamme kahvikupin äärellä. Siellä kristittyjen tilanne on viime vuosina parantunut. Sama suuntaus ei kuitenkaan ikävä kyllä näy globaalisti.

“Idän väkiluvultaan suuret valtiot huolestuttavat tällä hetkellä eniten”, Niemelä kertoo.

Simojoki nostaa esiin Kiinan, joka on noussut listauksissa vuosi vuodelta. Kiinassa valtaa pitää kommunistinen puolue, jonka ideologia ja toimintatavat tuovat ikäviä tuulahduksia kylmän sodan ajoilta.

Xi Jipingin ympärille kehittynyt henkilökultti ja kommunistinen valtio-oppi eivät sovi samaan maahan uskonnollisia oikeuksiaan vaativien vähemmistöjen kanssa. Kiinan eheytysleirit ovatkin nousseet viime aikoina jo länsimedian huomioon. Kiinan mukaan kyse on sisäoppilaitos-tyyppisistä komplekseista.

Vaikeiden asioiden parissa työskenteleminen ei kuitenkaan Niemelää tai Simojokea lannista, kyynistyminen ei tule kysymykseen.

“Toisaalta olemmehan täällä Suomessa toimistotöissä melko kaukana varsinaisista vainoista. Evankeliumin sana kuitenkin pitää mieleni positiivisena”, Niemelä kertoo.

“Kuten vuorisaarnassakin Jeesus jo sanoi; Autuaita olette te, kun teitä minun tähteni herjataan ja vainotaan ja kun teistä valheellisesti puhutaan kaikkea pahaa. Iloitkaa ja riemuitkaa!” hän lainaa.

Kahvit on juotu, ja poistumme Raamattuopistolta. Saimme kahvikupit mukaamme. Pohdin, onko minua juuri lahjottu toimittajana.

Vaikken ole uskossa, on hartauden rauhallisuus ja Niemelän sekä Simojoen positiivinen energia tarttunut minuunkin.

Maailman ihmisoikeustilanne pitää minuakin öisin hereillä. Mieltäni kuitenkin huojentaa tieto siitä että Open Doors, kuten monet muutkin järjestöt, taistelevat tälläkin hetkellä ihmisyyden puolesta – vainoja vastaan.

Luen kotimatkalla rukouskohteemme Brunein tilanteesta. Viime vuodesta vainot ovat vähentyneet.