Biomuovista tehtyä kiekkoa kehutaan, mutta on kuluttajalle kalliimpi

Planty-kiekko on ensimmäinen uusiutuvista raaka-aineista tehty frisbeegolfkiekko lajin markkinoilla.

On hyvä kysymys, miten ihmiset ottavat ekologisuuden vastaan, ja ovatko he valmiita maksamaan siitä, pohtii Clash Discs -yhtiön myyntipäällikkö Markku Pyykkönen. Yhtiö julkisti juuri biomuovista tehdyn frisbeegolfkiekon.

Pyykkönen kertoo, että jatkossa heidän kaikki jo olemassa olevat ja hyväksytyt mallit voisi tehdä myös biomuovista. Se on kuitenkin materiaalina kalliimpaa, joten lopullinen tuotekin tulee olemaan kalliimpi.

Kierrätetystä muovista tehtyjä kiekkoja on jo ollut markkinoilla, mutta yhtiö halusi löytää uuden ekologisen vaihtoehdon. Pyykkönen kertoo, että idea kasviöljypohjaisesta kiekosta oli ollut pitkään mielessä. Haasteena oli löytää materiaali, joka olisi kädelle hyvä ja samalla käytössä tarpeeksi kestävä.

Lisäksi kiekon täytyy läpäistä frisbeegolfin kattojärjestön PDGA:n määrittelemät ehdot, jotka liittyvät muun muassa sallittuun kokoon ja taipuisuuteen.

Aktiivinen kehittäminen kesti lopulta noin vuoden.

Ensimmäinen erä kiekkoja on tulossa myyntiin kevään ja kesän vaihteessa. Kokeiluerästä yhtiö on tähän mennessä saanut positiivista palautetta.

– Toki se vaatii vielä vähän pidemmän ajan testiä, mutta toistaiseksi on tullut vain hyvää palautetta.

Frisbeegolfin suosio on kasvanut Suomessa viime vuosikymmenien aikana huimasti, mutta maailmanlaajuisesti laji on vielä pieni.

Kiekkojen vaihtaminen ekologisempaan versioon ei siis ole kovin merkittävä koko ilmastonmuutoksen torjumisen mittakaavassa. Pyykkönen kuitenkin tiedostaa, että pienillä teoilla on vaikutusta, joten hekin halusivat tehdä oman osansa frisbeegolfin saralla.

  • Planty-kiekko on biomuovia, mutta se ei ole biohajoava. Se ei siis maadu.
  • Biopohjainen muovi on tehty uusiutuvista raaka-aineista, kun taas biohajoava muovi on materiaali, joka hajoaa biologisen prosessin kautta hiilidioksidiksi ja vedeksi.
  • Biopohjaisuus ei ole biohajoavuuden edellytys eikä toisin päin.
  • Yleensä frisbeegolfkiekot on tehty tavallisista öljypohjaisista materiaaleista, jotka eivät ole uusiutuvia.