Reittilentojen suosion romahdus on lisännyt yksityiskoneiden kysyntää

Yksityislentojen kysyntä on lisääntynyt koronapandemian aikana. Pandemian seurauksena tavallisten matkustajalentokoneiden reittilentoja on jouduttu turvallisuussyistä peruuttamaan.

Matkustajamäärä kansainvälisillä reittilennoilla on Finavian mukaan tippunut noin 70 prosenttia vuoden alkuun verrattuna. Tilastokeskuksen mukaan heinäkuussa 2020 Suomen lentokenttien kautta lensi 89 prosenttia vähemmän matkustajia kuin edellisen vuoden heinäkuussa.

Finavia ei pysty kertomaan tarkkaa lukemaa yksityis- ja tilauslentojen lisääntyneestä määrästä, sillä yksityishenkilöiden tilaamia lentoja ei voida tilastoida.

Tilauslentoja välittävä yritys Private Skies kertoo suurimman kysynnän keskittyneen aluksi ulkomaille jumiin jääneiden suomalaisten kotiin tuomiseen. Tämän lisäksi keväällä koneita käyttivät paljon myös ne, joiden oli esimerkiksi töiden vuoksi pakko matkustaa ulkomaille. Kesällä tiukimpien matkustusrajoituksien loputtua kysyntä yksityiskoneille lähti laajenemaan myös vapaa-ajan lentoihin.

Reittilentojen peruuntumisen lisäksi yleinen syy yksityiskoneiden suosimiseen tällä hetkellä on myös niiden turvallisuustoimet. Niitä painottaa myös Private Skies. Yritys kertoo noudattavansa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeistuksia ja desinfioivansa koneet perusteellisesti aina lentojen jälkeen.

Yksityiskoneessa lentoemäntänä työskentelevä Tiina kertoo henkilökunnan ohjeistuksien olevan hyvinkin tarkkoja.

– Koneen desinfioinnin lisäksi henkilökunta käyttää maskia koko lennon ajan ja käy koronatesteissä lentojen välissä. Kohteissa minimoidaan ihmiskontaktit, ja myös ruoan toimitukseen kiinnitetään erityistä huomiota, kertoo Tiina.

Tiina itse tekee töitä tietyille perheille, eli hänen asiakkaansa pysyvät samoina. Osa asiakkaista on tehnyt päätöksen lopettaa lentämisen, mutta osa on jatkanut entiseen tapaan. Karanteenia asiakkaat yrittävät välttää käymällä tasaiseen tahtiin testattavana.

– Keväällä olimme lentämättä kaksi ja puoli kuukautta asiakkaamme päätöksestä. Töihin palaamisen jälkeen voisin melkein sanoa, että töitä on normaaliin verrattuna lähes kaksinkertainen määrä. Perheet lennättävät nyt paljon enemmän myös ystäviään ja sukulaisiaan.

Private Skies uskoo, että yksityiset liikelennot tulevat korvaamaan peruuntuneita reittilentoja ainakin kotimaan matkoilla. Esimerkiksi heidän tarjoamansa kuuden matkustajan liikelentokone maksaa 2000 euroa tunnilta.

Tämä on taas synnyttänyt keskustelua koronan myötä jatkuvasti pintaan nousseesta taloudellisesta eriarvoisuudesta. Samankaltaisen asian kanssa painittiin, kun lentovero tuli käsiteltäväksi eduskuntaan.

Haastateltavan nimi on muutettu asiakkaiden yksityisyyden vuoksi.