Ruokailusuositukset hankaloittavat vegaanisten opiskelijaravintoloiden perustamista

Kela vaatii, että pelkästään vegaanista ruokaa tarjoilevan opiskelijaravintolan täytyy sijaita lähellä ei-vegaanista opiskelijaravintolaa.

Kaivopihan Unicafen yhteyteen on avattu uusi Myöhä Cafe & Bar niminen opiskelijaravintola, jossa tarjoillaan ainoastaan vegaanista ruokaa.

Unicafen liiketoimintajohtaja Anne Immonen kertoo keskustakampuksen opiskelijoiden palautteen sekä Kelan vaatimusten olleen syy uuden ravintolan sijainnille.

– Kelan vaatimusten määrittävät, että vegaanisen opiskelijaravintolan täytyy sijaita lähellä ravintolaa, joka tarjoaa muutakin kuin vegaaniruokaa, sanoo Immonen.

Kelan suunnittelija Sari Miettunen kommentoi Kelan asettamia vaatimuksia opiskelijaravintoloiden toiminnalle.

– Vaatimukset perustuvat korkeakouluopiskelijoiden ruokailusuosituksiin, jotka on laadittu yhteistyössä valtion ravitsemusneuvottelukunnan kanssa, kertoo Miettunen.

Suositusten mukaan eri ruokavalioita noudattaville ihmisille täytyy taata tasa-arvoinen mahdollisuus ruokailuun. Suositukset puoltavat kasvisruoan lisäämistä opiskelijoiden ruokavaliossa, jotta ruokavalio olisi kestävämpää ja terveellisempää.

Kaljahanoja Myöhä Bar Cafessa.

Myöhä Cafe & Bar muuttuu opiskelijoiden omaksi iltapaikaksi lounastarjoilun jälkeen. Opiskelijakortilla viini- tai olutlasillinen maksaa viisi euroa.

Immonen kertoo konseptin olevan opiskelijoiden toivoma kokeilu. Unicafen myymistä annoksista noin 40 prosenttia on täysin vegaanisia. Immonen kertoo ravintolan ensimmäisen viikon olleen todella suosittu.

– Osa lounaista myytiin ensimmäisellä viikolla loppuun, toteaa Immonen.

Uusia samantyyppisiä kokeiluja ei Unicafella ole vielä suunnitteilla.

Immonen kertoo Unicafen aikovan myös laajentaa nykyisissä ravintoloissa olevan vegaanisen ruoan valikoimaa, jotta vaihtoehtoja olisi tarjolla useampia.