Salakapakkaan ei eksytä, sinne löydetään

Kieltolaki loppui 90 vuotta sitten, mutta Suomessa on edelleen historiallisesta ajanjaksosta inspiraationsa saaneita salakapakoita.

Salakapakoiksi luokiteltavia cocktail-baareja on Suomessa muutamia. Käydäkseen salakapakassa sellainen pitää ensin löytää.

Helsingin ydinkeskustassa sijaitseva Trillby & Chadwick on perustettu vuonna 2014.

Siellä panostetaan kokemukseen, joka alkaa jo sisään astuessa. Salakapakan eteisessä asiakkaan ensimmäinen haaste on löytää ovikello ja päästä sisään.

Daniel Leinonen ja Liisa Toivonen nauttivat salakapakan historiallisesta tunnelmasta. Toivonen on salakapakassa ensimmäistä kertaa ja paikka on tehnyt vaikutuksen.

– Voisi melkeinpä sanoa, että tuli sellainen erkaantuminen arjesta, Toivonen sanoo.

Trillby & Chadwickin tiloissa on aikanaan ollut Helsingin rikospoliisin toimipiste.

Nimensä salakapakka on saanut kahden kuvitteellisen englantilaisen salapoliisin mukaan. Entiset rikospoliisin kuulustelukopit ovat nyt 1930-luvun englantilaisten salapoliisien toimistotiloja.

Cocktail on harkittu kokonaisuus

Ravintolatoimenjohtaja Julia Kokin mukaan asiakkaita viehättää salakapakoissa kokemuksen kokonaisvaltaisuus ja paikan tarina. Trillby & Chadwickistä ei esimerkiksi näy koskaan tulevan ketään ulos, sillä sisään- ja uloskäynti ovat eri paikoissa.

Cocktailmenu on viininpunainen kangaspäällysteinen kirja. Sen sivuilla on mielikuvituksellisia cocktaileja sekä Trillbyn ja Chadwickin päiväkirjamerkintöjä kuvituksineen. Cocktailmenu sisältää arvoituksen, jonka voi koittaa ratkaista drinkistä nautiskelun lomassa.

–  Jokainen drinkki on itsessään elämys. Jokainen raaka-aine, tarjoiluastia ja nimi liittyy paikan päähenkilöihin, Kokki kertoo.

Kieltolaki oli salakapakoiden kulta-aikaa

Kieltolain aikana sekä alkoholin anniskelu että nautiskelu olivat kiellettyjä. Suomessa kieltolaki tuli voimaan 1. kesäkuuta 1919 ja jatkui vuoteen 1932 saakka. Salakapakkakulttuuri kukoisti koko kieltolain ajan.

Historiantutkija Mikko-Olavi Seppälän mukaan kieltolakia rikottiin kaikissa yhteiskuntaluokissa. Alkoholia myytiin laillisissa ravintoloissa tiskin alta sekä laittomissa salakapakoissa.

– Salakapakoiden kirjo oli valtava. Kaikille sosiaaliluokille löytyi oma salakapakkansa, Seppälä sanoo.

Helsingissä työväenluokka nautti alkoholia etenkin Kallion alueen salakapakoissa. Monet kapakoiden pitäjistä olivat naisia.

Varakkaimmat ostivat alkoholia apteekista, josta sitä sai lääkärin reseptillä. Käytännössä lääkäri kirjoitti reseptin, jolla sai ostettua esimerkiksi samppanjaa lääkinnällisiin tarkoituksiin.

Trillby & Chadwickissä historia on läsnä

Julia Kokki kertoo, että Trillby & Chadwickin jokainen asiakas on merkittävä salakapakan menestyksen jatkumisen kannalta. Tieto paikasta leviää parhaiten asiakkaalta toiselle. Toimintaa ei mainosteta, mikä on haaste liiketoiminnan kannattavuudelle.

Asiakaskunta on laaja ja ikähaarukka vaihtelee 18 vuodesta ikäihmisiin. Kuusi vuotta perustamisensa jälkeen salakapakka on monille edelleen uusi kokemus, vaikka kanta-asiakkaitakin on.

Suuri asiakasryhmä etenkin kesäisin on Helsinkiin saapuvat turistit, jotka etsivät ainutlaatuista kapakkakokemusta. Esimerkiksi Yhdysvalloista saapuville matkailijoille salakapakat ovat tutumpia kuin suomalaisille. Kieltolaki on ollut käytössä myös muun muassa Yhdysvalloissa, Kanadassa, Venäjällä ja Norjassa.