Saunojat ovat löytäneet tiensä Sompasaunan uudelle paikalle Hermanninrantaan, vaikka se sijaitsee työmaa-alueen takana piilossa. Siirto tapahtui viime kesäkuussa. Rajoituksien lievennettyä ulkomaalaisia käy taas enemmän ja myös nuorten osuus kävijöistä on kasvanut.
Vuonna 2011 alkunsa saanut ja Helsingin kulttuuriteko-palkinnolla palkittu Sompasauna on saanut hyvää palautetta muutosta.
Sompasaunaseuran hallituksen jäsen Matti Kinnunen kertoo kävijämäärän kasvaneen, eikä korona-aika vaikuttanut siihen paljoa. Hän käy joka päivä katsomassa saunat, joskus parikin kertaa selvittääkseen, minkälainen tilanne on.
– Kyllähän me tietenkin huolehdimme turvallisuustoimista ja seuraamme ohjeita, mutta eivät ne ole täällä vaikuttaneet samalla tavalla kuin esimerkiksi uimahalleissa, Kinnunen sanoo.
Kävijöitä on myös enemmän talvisin kuin aikaisempina vuosina. Esimerkiksi vuonna 2017 talvella kävijöitä oli niin vähän, että osa saunoista oli laitettava kiinni. Tänä talvena kaikki saunat ovat käytössä joka päivä.
Yhteisöllisyys estää tihutyöt
Sompasaunalla kokoontuu kaikenlaisia ihmisiä opiskelijoista lakimiehiin ja tohtoreihin. Muuton jälkeen nuorten aikuisten osuus on kasvanut huomattavasti, mutta alle 18-vuotiaiden määrä on pieni. Etenkin suomenkielisiä nuoria on vähän. Muuten saunojia on kaikista ikäluokista ja sukupuolista.
Ihmiset eivät riko paikkoja, kun he ovat osana yhteisöä hakkaamassa halkoja ja kantamassa vettä. Saunojat myös tarttuvat epäkohtiin ja väärinkäyttöön matalammalla kynnyksellä, kun paikka tuntuu omalta.
– En ole nähnyt täällä kertaakaan tihutöitä. Kerran kävi poliisi, mutta muuten ollut ihan rauhallista. sanoo media-alan opiskelija Adam Sundell, joka käy lähes päivittäin saunomassa.
Sundellin mukaan Sompasaunasta on muodostunut paikka etenkin niille ihmisille, jotka eivät asu pysyvästi Helsingissä. Hän itse on muuttanut Tammisaaresta Helsinkiin ja kokee Sompasaunan tärkeäksi osaksi verkostoitumista. Sen takia saunoilla käy niin paljon vaihto-opiskelijoita.
– Täällä saa mökkikokemuksen keskellä kaupunkia.
Sompasaunalaisilla on oma Telegram-ryhmä, jossa on yli 500 henkeä. Sinne laitetaan videoita aamuisin, miltä saunoilla näyttää ja kysellään kuulumisia. Lisäksi on myös Facebook-ryhmiä ainakin kaksi.
Uudet säännöt rauhoittavat alueen saunomiselle
Ihmiset ovat palautteen perusteella pitäneet uutta sijaintia kodikkaampana kuin aikaisempaa. Asiaa on perusteltu luonnolla. Saunoja ympäröivä koivikko peittää työmaata ja antaa alueelle kotoisan tunnelman. Työmaaliikenne ei kulje saunojen vierestä, mikä oli ongelma alkuperäisellä paikalla.
Uudella alueella on otettu uudet säännöt käyttöön. Tulenteko muualle kuin kiukaan alle on kiellettyä ja kovaäänisiä ei saa käyttää. Akustinen musiikki on sallittua ja paikalla on piano. Tarkoituksena on kuitenkin keskittyä itse saunomiseen ja antaa muille rauha siihen.
Kinnunen pitää tärkeänä sitä, että saunojat saavat päättää alastomuudestaan itse. Hän kertoo huomanneensa tämän olevan tärkeää etenkin naisille.
– Ketään ei laiteta kiusalliseen asemaan. Jokainen saa olla oma itsensä, kunhan ei tee mitään tyhmää, Kinnunen sanoo.
Ahdistelulle on Sompasaunassa nollatoleranssi. Sitä vahditaan entistä enemmän ja varoituksia ei anneta, vaan henkilö saa pysyvän porttikiellon heti.
Lue myös: Saunakulttuuri 2.0