Suomalainen elokuva kiinnostaa itänaapurissa

Pietarissa on nyt menossa 30. Suomalaisen elokuvan viikko. Tapahtumassa ovat esillä tunnetuimpia suomalaisia elokuvia kahden viime vuoden ajalta.

Suomalaisten elämä kiinnostaa pietarilaisia. Suomen elokuvasäätiön osaston esimiehen Jaana Puskalan mukaan suomalaisilla ja venäläisillä on pitkä kulttuurinen yhteys ja paljon yhteistä.

– Nauramme samoille asioille, sanoo Puskala.

Vuosittainen tapahtuma on vanhin ulkomainen elokuvafestivaali Pietarissa. Se on myös vanhin suomalainen elokuvafestivaali ulkomailla.

Monet ohjaajat ovat jo tuttuja yleisölle. Esimerkiksi Mika Kaurismäen elokuvat olivat esillä ensimmäisellä elokuvaviikolla 1990-luvulla.

Ajatus järjestää ensimmäinen suomalaisen elokuvan viikko syntyi Puskalan mukaan otolliseen hetkeen.

– Neuvostoliitto romahti ja Venäjä avautui. Pietarilaiset olivat kiinnostuneet näkemään, mitä naapurimaassa tapahtuu, sanoo Puskala.

Tapahtumaa pyritään tekemään monipuoliseksi.

Tänä vuonna elokuvaviikko alkoi Mika Kaurismäen Mestari Cheng
-draamakomedialla.

Ohjelmassa ovat myös Luontosinfonia ja Olliver Hawk -dokumenttielokuvat, lyhytelokuvaohjelma sekä Onneli, Anneli ja nukutuskello sekä Risto Räppääjä ja pullistelija –lastenelokuvat.

30 vuoden aikana festivaalille on syntynyt oma laaja kohdeyleisö nuorista eläkeläisiin.

Suomeen pääsee kolmessa ja puolessa tunnissa junalla. Matkalla voi nähdä suomalaisia museoita ja kauppoja.

— Sen sijaan elokuvateatterissa pääset ihmisten koteihin tuntemaan jotakin aitoa suomalaista, sanoo Pietarissa asuva inkeriläinen Aina Jaakkola.

Kaupalliseen tarkoitukseen Puskalan mukaan suomalaisia elokuvia Venäjälle ei paljon viedä. Tänä vuonna kuitenkin J.-P. Valkeapään ohjaama Koirat eivät käytä housuja tulee venäläiselle näyttämölle joulukuussa.

• Elokuvaviikon järjestäjät: Suomen Pietarin pääkonsulaatti ja Suomen elokuvasäätiö.

• Viime vuosina tapahtuma on kerännyt yli 1700 katsojaa.

• Kaiken kaikkiaan suomalaisen elokuvan viikkojen aikana on näytetty 222 suomalaista elokuvaa, neljä lyhytelokuvaohjelmaa ja 12 dokumenttielokuvaa.