Porvoon Emäsalossa sijaitsevan keltaisen omakotitalon pihaan on parkkeerattu auto, jota koristaa Jokeri Pokeri Box -logo. Talossa asuvat taikuri Simo Aalto sekä hänen vaimonsa Kirsti Aalto.
Parilla on myös eläimiä: kaksi kyyhkystä, kissa sekä kani.
— Kissa ei ole tempuissa mukana, mutta kyyhkyset ja kani ovat, Simo kertoo.
Keikoilla olivat mukana ennen myös kaksi koiraa, mutta ne ovat siirtyneet jo paremmille taikakentille.
Kaiken alku
Kiinnostus taikuuteen alkoi Simo Aallon ollessa pieni lapsi, kun hänen ukkinsa kertoi tarinoita näkemistään taikureista. Tämän jälkeen lapsuudenkotiin ostettiin televisio, josta Aalto katsoi The Dick Cavett Showta. Showssa esiintyivät maailman parhaimmat lähitaikurit.
Simon ollessa 9-vuotias, hänen isänsä toi Helsingin reissultaan taikasalkun ja Simo oppi taikomaan kolikon pois rasiasta.
— Muistan olleeni innoissaan, että minäkin olen nyt ihmemies!
Perhe asui Oulun lähellä Kempeleessä ja Simo opiskeli pienessä ruotsinkielisessä yksityiskoulussa. Koulussa ei ikinä vieraillut taikuria esiintymässä, mikä hankaloitti taikuuden opiskelua. Simo opiskeli siksi temppuja Solmu Mäkelän kirjasta.
— Simo esiintyi omissa koulun juhlissaan taikurina, ennen kuin oli edes nähnyt taikuria livenä, Kirsti nauraa.
Myöhemmin ollessaan 15-vuotias, Simo tutustui ystävänsä kautta Timo Kulmakko -nimiseen taikuriin. Tässä kohtaa ei vielä tiedetty, että tulevaisuudessa Kulmakko esiintyisi Pikku Kakkosessa Timo Taikurina ennen Simoa. Simo hyppäsi isoveljensä kanssa junaan kohti Rovaniemeä ja matkusti tämän luokse.
— Kävin Timon luona neljä kertaa oppimassa taikuutta. Se on ainoa koulutukseni.
Ensimmäinen keikka
Simo Aallon ensimmäinen keikka oli päiväkodissa, ja sitä varten hän oli ostanut Timo Taikurilta pöydän, silinterihatun ja frakin.
— Ennen kuin ehdin edes avata suutani, niin ensimmäinen lapsi alkoi itkemään. Lopulta kaikki lapset itkivät, Simo muistelee.
Musta frakki oli liian pelottava lapsille, ja se sai jäädä pois. Simo lainasi Oulun kaupunginteatterista värikästä harlekiinipukua, jota hän käytti jonglööramiseen teatterissa työskennellessään.
— Seuraavalla keikalla lapset taputtivat innoissaan, että jee, kiva setä tulee! Simo nauraa.
Puvun pohjalta hän teetti ensimmäisen version legendaarisen Jokeri Pokeri Box –hahmon asusta. Hahmon nimi ja taikasana syntyivät päiväkotikeikalla.
— Joku lapsi huusi yleisöstä ”jokeripokeripoks”. Mietin, että toihan kuulostaa aika hyvältä.
Simo on taiteellisesta suvusta. Hänen isänsä on taidemaalari. Isän mukaan ”poks” ei näyttänyt niin hyvältä painettuna kuin ”box”. Simon isä oli apuna matkassa pitkään ja suunnitteli myös ensimmäiset julisteet ja valokuvat.
Hyppy tuntemattomaan
Vuonna 1994 Kirsti Aalto jätti uransa terveydenhoitajana ja ryhtyi miehensä avustajaksi.
— En koskaan lapsena kuvitellut, että minusta tulisi taikurin avustaja. En tiedä mikä mielenhäiriö tuli, että lähdin mukaan, hän naurahtaa.
Pari yritti omien sanojensa mukaan tehdä ”Lady Manhattan tyylistä juttua”.
— Sanoimme sitä glitteriohjelmaksi, Simo nauraa.
Ohjelma sisälsi illuusioita, mutta Jokeri Pokeri Box lähti vetämään niin hyvin, että ”glitteriohjelma” sai jäädä. Ennen Kirstin tuloa mukaan ohjelmistossa ei ollut eläimiä tai illuusioita, silloin show oli puhtaasti lastenshow. Nykyään kiertueshowt ovat tarkoitettu koko perheille, mutta tv-sisältö on suunnattu alle kouluikäisille.
Kirstin ensiesiintyminen tapahtui tuhansien ihmisten edessä Perämeripäivillä. Simo oli juuri ostanut ison laatikon taikurilta, joka jäi eläkkeelle.
— Kun Kirsti tuli kotiin, niin mittanauhan kanssa mittasin ja totesin, että voisitko mennä laatikkoon. Laittaisin pari miekkaa sinne perään, Simo muistelee.
Kirstin ensimmäinen esiintyminen televisiossa oli myös suurelle yleisölle: suora Unicef-konsertti. Temppu oli naisen leijuttaminen.
— En yhtään tajunnut, mihin ryhdyin, minut on heti pistetty tosi tiukkoihin paikkoihin, Kirsti kertoo.
Nykyään keikoilla Kirsti aloittaa shown lämmittelemällä yleisön. Hän ohjaa taputus- sekä puhallusharjoituksia.
— Alussa teit senkin verhon takaa, Simo huomauttaa.
— Niin teinkin! En uskaltanut mennä lavalle, niin juttelin ihan muina tyttöinä sieltä verhon takaa. Olen siitä edistynyt, Kirsti nauraa.
Simo on yrittänyt houkutella vaimoaan tekemään jonkin tempun shown aikana. Kirsti kuitenkin haluaa pysyä taustalla, vaikka osaisikin tehdä temppuja itsenäisesti.
— Tykkään olla enemmän taustalla, ehkä se johtuu tästä sairaanhoitajaluonteesta.
Kirsti on toiminut Simon avustajana 26 vuotta ja hoitaa myös kaikki yrityksen paperityöt.
Ei pelkkä lastentaikuri
— Minuthan mielletään yleensä lastentaikuriksi, vaikka teen melkein mitä vaan, Simo kertoo.
Kirsti arvioi miehensä olevan Suomen palkituin taikuri.
— Kaikki palkinnot on saatu, mitä tällä pallolla voi saada, mies myöntää.
Simo on voittanut taikuuden maailmanmestaruuden. Kilpailu on taikuripiirteissä arvokas myös, koska se järjestetään vain joka kolmas vuosi. Kynnys lähteä kilpailemaan MM-tasolla on todella korkea, sillä taso on kova.
— Jos Euroopanmestaruuskilpailuissa ei pärjää, niin ei ole MM-kisoihin asiaa, Simo tarkentaa.
MM-kisoissa tuomaristolla on nappi. Sitä painamalla esitys keskeytyy, ja verhot tulevat lavalla olevan taikurin eteen.
– Se on noloa maan taikapiirille, että ovat päästäneet tasoa täyttämättömän henkilön kilpailemaan. Tällaista nähdään melkein joka kerta, Kirsti kertoo.
Kilpailu-uransa Simo lopetti vuonna 2000. Tämän jälkeen Suomesta on osallistunut MM-kisoihin kolme suomalaista taikuria.
Simo tekee edelleen myös aikuisille suunnattuja keikkoja sekä harjoittelee sitä varten temppuja päivittäin.
— Laitan aamulla kahvin tippumaan, takkaan tulen ja otan kortit käsiin.
— Tempuissa tahtoo mennä monesti koko päivä, Kirsti naurahtaa.
Simon Taikakoulu
Nykyään Simo tekee myös Youtube-videoita omalle kanavalleen. Videoita on ilmestynyt tähän asti joka viikko, ja niiden tarkoitus on opettaa sekä innostaa kyseiselle alalle.
— Keikoilla on alkanut käymään isompia lapsia, jotka ovat innostuneet videoista, Simo kertoo tyytyväisenä.
Simo ei ole suvunsa ainoa ”tubettaja”, sillä myös hänen tyttärensä Sari Aalto tekee videoita Youtubeen. Sari Aalto on tunnettu vatsastapuhuja, joka sijoittui Suomen Talentissa toiseksi.
Sijoittuminen hopealle on suvussa yleistä, sillä Simon veljen tytär Saara Aalto on myös tunnettu kakkossijoista. Simokin voitti MM-hopeaa, ennen kuin voitti kultaa.
Taikuus ei koskaan lopu
Taikuus on Simo Aallolle intohimo, ja hän uskoo sen pitävän elämässä kiinni pitkään.
— Nautin siitä, että voin tehdä missä vaan yksittäiselle ihmiselle taikatemppuja.
Tien päällä oleminen on kuitenkin rankkaa, etenkin kun pariskunta tekee kaiken kaksin. Tällä hetkellä he tekevät 150 keikkaa vuodessa.
— Keikkojen määrä riippuu hyvin paljon Suomen ja maailman taloustilanteesta. Me ollaan hyvä barometri, sillä heti jos talous lähtee menemään alaspäin, niin tilatut keikat vähenevät, Kirsti Aalto kertoo.
He arvelevat, että viisi vuotta olisi realistinen aika tehdä keikkoja samoissa määrin. Tunnin shown rakentamiseen menee kolme tuntia ennen esitystä ja tunti shown jälkeiseen purkuun. Tämän lisäksi satojen kilometrien autolla ajo vie aikaa. Tämän takia työpäivistä tulee helposti kahdentoista tuntia pitkiä.
— Ajatuksena kuitenkin on, etten jäisi koskaan lopullisesti eläkkeelle, Simo Aalto sanoo.
- Tunnetaan nimellä Jokeri Pokeri Box
- Keikkaillut taikurina yli 40 vuotta
- Voittanut monia palkintoja, mm. MM- ja PM-kultaa
- Ainoa suomalainen taikuri, jolle on myönnetty lastenkulttuurin valtionpalkinto
- Vaimo Kirsti Aalto toimii avustajana
- Tytär Sari Aalto toimii vatsastapuhujana