Kolme neljäsosaa yleisökyselyn vastaajista toivoo, että media uutisoisi ilmastonmuutoksesta enemmän. Toimitus 360˚ journalismia toteutti yleisögallupin, jota jaettiin sosiaalisessa mediassa, sekä WhatsApp-ryhmissä. Vastaajia oli 54. Kyselystä selviää, että 50 prosenttia toivoisi, että aihetta tulisi sisällyttää muihinkin uutisiin kuin ilmastoa käsitteleviin.
Ilmastonmuutoksesta on uutisoitu eniten vuosina 2006 ja 2019. Näin selviää ilmastouutisointia tutkineen Jari Lyytimäen raportista. Raportti julkaistiin sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuarkisto Julkarissa vuonna 2020. Lyytimäki on tutkija Suomen ympäristökeskuksessa.
Raportista selviää, että yhteiskunnallinen keskustelu ilmastonmuutoksesta on lisääntynyt, mutta uutisoinnin määrä vaihtelee rajusti. Juttuja ilmastonmuutoksesta on tehty vähemmän aikaisempiin vuosiin verrattuna. Koronavirus ja Ukrainan sota ovat 2020-luvulla olleet uutisoiduimpia aiheita, jolloin ilmastouutisointi jäi varjoihin.
”Ihmisten päähän mahtuu yksi kriisi kerrallaan.”
Iltalehden toimituspäällikkö Joonas Lehtonen kertoo tarkemmin, miksi 2020-luvulla ilmastonmuutoksesta uutisointi on jäänyt odotettua enemmän taka-alalle.
– Ihmisten päähän mahtuu niin sanotusti yksi kriisi kerrallaan. Tällä hetkellä Ukrainan sota ja Lähi-Idän tilanne ovat ajankohtaisimpia.
Hän korostaa sitä, että ilmastosta uutisointia ohjaa ensisijaisesti aiheen uutisarvo.
Lisäksi Lehtonen kommentoi, että sellaiset ilmastouutiset, joissa kerrotaan henkilötarina, vielä kuitenkin kiinnostavat lukijoita.
Suurin osa ilmastonmuutoksesta kertovista uutisista on vakavia. Lehtonen kertoo, ettei positiivista näkökulmaa voi uutisoida, jos sellaista ei ole.
– Tarkoitus ei ole luoda vääristynyttä kuvaa ilmastonmuutoksesta, hän jatkaa.
Puolet yleisökyselyn vastaajista toivoo ilmastoaiheen sisällyttämistä muihin uutisaiheisiin
Kansainvälisen ympäristöjärjestön WWF:n viestinnän asiantuntija Totti Toiskallio kertoo, että ilmastouutiset median valtavirrassa eivät esiinny merkittävästi muiden aiheiden kanssa, kuten taloudesta uutisoidessa.
– Ilmastokriisin paikka ei ole vain vaikkapa ympäristöaiheita käsittelevillä palstoilla, vaan sen tulisi olla olennainen osa myös esim. politiikka- ja talousuutisointia, Toiskallio kertoo.
Toimituksessa tehdyn kyselyn mukaan puolet uskovat, että muihinkin kuin ilmastouutisiin tulisi sisällyttää ilmastonäkökulma. Monet vastaajat lisäksi toivoivat vapaissa kommenteissaan uutisointia siitä, onko ilmastonmuutoksen eteen tehty työ tuottanut tuloksia.

Näin lukijat ajattelevat ilmastonmuutoksesta uutisoinnista.