Vaalikevät pitää toimitukset kiireisinä

Eduskuntavaalien uutisointi aloitetaan aikaisin. Vaalien uutisoinnissa tulee olla jatkuvasti valppaana ja jakaa tietoa yleisölle mahdollisimman kattavasti.

 

Tämän kevään eduskuntavaaleihin valmistautuminen alkoi toimituksissa jo viime vuonna. Iltalehdessä valmistelut aloitettiin syksyllä ja Ylellä vuosi sitten keväällä.

– Mitä lähemmäksi vaaleja mennään, sitä enemmän niistä uutisoidaan. Helmi-maaliskuun aikana politiikkauutisointi on jo suurimmaksi osaksi vaaliaiheista, kertoo Iltalehden politiikan toimittaja Jari Hanska.

Sopivat sisällöntekijät muun muasssa televisioon ja radioon tulee löytää, ja Ylen oman vaalikoneen tekniset ratkaisut sekä suunnittelu vievät aikaa. Ylen vastaava tuottaja Petri Kejonen kertoo prosessin vaativan paljon työtä.

– Urheilutoimittajilla on olympiakisat, meillä on vaalit.

Iltalehti ja Yle kumpikin välttävät uutisoimasta yksittäisistä ehdokkaista vaalien alla. Tämä antaisi kilpailuetua muihin ehdokkaisiin verrattuna. Mitään tiettyä rajausta vaalikaranteenille kummallakaan toimituksella ei ole, mutta tilanteita mietitään tapauskohtaisesti.

– Jos ehdokas on sen tyypin asiantuntija, ettei tärkeää tietoa saa muualta, voi harkita hänen käyttämistään asiantuntijahaastattelussa, Kejonen kuvailee.

Puolueiden erot nostetaan esille

Uutisoinnissa halutaan antaa äänestäjille mahdollisimman todenmukaista tietoa puolueiden välisistä eroista ja puolueiden kannoista.  Erojen löytäminen ja selittäminen voi joskus olla haastavaa, sillä puolueiden lupaukset saattavat ensi alkuun kuulostaa hyvin samanlaisilta keskenään.

Yleisölle tulee kertoa, mitä asioita puolueet todellisuudessa alkavat ajaa tullessaan valituiksi. Hanskan mukaan on tärkeää myös, mitä tapahtuu vaalien jälkeen, kun hallituksen muodostaminen alkaa.

Esimerkiksi verotus ja talouden tasapainotus leikkausten avulla kiinnostaa äänestäjiä ja vaikuttaa äänestyspäätöksiin.

Melkein kaikki politiikan toimittajat töissä

Vaaliviikolla toimitukset käyvät tarkasti läpi, mitä aiheita halutaan nostaa esiin. Viikolla mietitään myös, mitä haastatteluja vaaleissa pyritään saamaan.

Itse vaalipäivänä töissä on suurin osa politiikan toimittajista. Heitä liikkuu esimerkiksi eri puolueiden valvojaisissa, livelähetyksissä ja eduskunnan pikkuparlamentissa puolueiden puheenjohtajien kanssa.

Kilpailevat mediat tekevät yhteistyötä vaalien alla. Kaupalliset mediat ja Yleisradio järjestävät yhteisen tulosillan, jossa puolueiden puheenjohtajat kertovat kaikille medioille tulevasta.