Kulttuuritalo Nosturi puretaan – tilalle hintavia asuntoja

Elävän musiikin yhdistys Elmu ry havittelee uusia tiloja Helsingin Suvilahdesta.

On syksy 1999. Helsingin Ruoholahdessa sijaitseva kulttuurikeskus Lepakko puretaan seuraavana päivänä. Taloa hallinnoivan Elmun (Elävän musiikin yhdistys ry) järjestämät kolmipäiväiset reivit ovat loppuvaiheessa. Lavalla on nähty lukuisia suomalaistähtiä. Kuokkavieraina lavalle ovat hypänneet sekoilemaan myös Red Hot Chili Peppers -yhtyeen jäsenet.

Lepakon tilalle rakennettiin suuri toimistorakennus nousukiitoa eläneelle Nokialle. Loppujen lopuksi rakennus ei Nokiaa miellyttänyt, ja tällä hetkellä se toimii eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen konttorina.

Helsingin kaupunki antoi muutaman sadan metrin päässä sijaitsevan vanhan telakan varastorakennuksen Elmun käyttöön. Rakennus nimettiin Nosturiksi.

Lepakko toimi kaupunkikulttuurin kehittäjänä hieman yli 20 vuotta – valtauksesta 1979 purkamiseen 1999.

Nosturi tulee kokemaan saman kohtalon ensi vuoden lopulla. Helsinki on myynyt Telakkarannaksi nimetyn alueen rakennusoikeudet Skanskalle, joka rakennuttaa paikalle asuntoja. Vuoden 2019 loputtua Elmun täytyy jälleen pakata tavaransa.

Vuonna 2014 Helsingin kaupunki asetti Elmu-työryhmän kartoittamaan uusia tiloja yhdistyksen käyttöön. Työryhmän raportissa todettiin, että kaupungilla ei ole mahdollisuutta suoraan osoittaa uusia tiloja. Ensisijaisena toiveena ollut telakan Konepajahalli tyrmättiin suoraan liian kalliina vaihtoehtona. Myös muita vastaavan kokoisia tiloja harkittiin, mutta todettiin liian kalliiksi tai muuten epäsopiviksi.

Nykyisen kaltaisilla tuki- ja rahoitusmalleilla Elmulle olisi hyvin vaikea löytää korvaavia toimitiloja.

Työryhmä myös toteaa johtopäätöksissään, että ”julkinen tuki on rajallista ja pitkällä tähtäimellä Elmun toiminnan on kannatettava itseään”. Tämä on pitkälti ristiriidassa yhdistyksen sääntöjen kanssa, joissa mainitaan muun muassa, että ”yhdistyksen tarkoitus ei ole voiton tai muun välittömän taloudellisen ansion hankkiminen siihen osallistuneille eikä se saa muutenkaan muodostua pääasiallisesti taloudelliseksi.”

Telakkarannan työmaa saavuttaa pian Nosturin rakennuksen (kuvassa vasemmalla).

Nosturi on Helsingin kulttuuripäällikkö Stuba Nikulan mukaan aikanaan annettu vuokralle summalla, jollaista kaupunki ei tänä päivänä suostuisi allekirjoittamaan. Tilannetta ei auta se, että Elmun toivomat uudet tilat olisivat ainakin kolme kertaa nykyistä suuremmat.

Kaupunki tukee mielellään kulttuuria, mutta kulttuurin edistäminen ei itsessään riitä perusteluksi esimerkiksi tilojen antamiseksi vuokralle. Tärkeimpinä perusteluina pidetään rahoitusmalleja ja liiketoimintasuunnitelmia.

Tällä hetkellä Elmu havittelee Suvilahden vanhaa kaasukelloa. Kaasukellohanke tyrmättiin jo kertaalleen työryhmän raportissa, mutta se on nostettu uudestaan pöydälle.

Elmun puheenjohtaja Tuomas Finne paljastaa, että uusien rahoittajien kanssa on neuvoteltu toiminnan siirtämisestä Suvilahteen. Elmu olisi tällöin aivan uudessa tilanteessa, sillä he itse rakentaisivat tilan käyttökelpoiseksi ja lunastaisivat sen
kaupungilta omaan käyttöönsä.

Kaupunki on antanut alustavan suostumuksensa. Aiemmin elmulaiset ovat toimineet vain vallatuissa tai vuokratuissa tiloissa, eivätkä he mielellään omistaisi kiinteistöjä. Toisaalta tämä turvaisi toiminnan jatkumisen tulevaisuudessakin.

Lisätietoja luvataan loppuvuodesta.

Nosturissa harjoittelevat yhtyeet voidaan Nikulan mukaan sijoittaa väliaikaisesti Kaapelitehtaalle. Kaapelitehtaalla nyt sijaitsevat treenikämpät hajautettaisiin ympäri kaupunkia mm. nuorisotiloihin.

Vaikka korvaavat konserttitilat löytyisivät lähiaikoina, on epätodennäköistä, että niihin päästäisiin muuttamaan määräaikaan eli maaliskuun loppuun 2020 mennessä. Kaasukellon muuttaminen tapahtumatilaksi vie joka tapauksessa paljon aikaa ja rahaa.

Väliaikaisen kiinteistön hankkiminen näyttää välttämättömältä, mikäli toimintaa halutaan jatkaa katkeamattomana.

Lepakon muistomerkin taustalla on Ilmarisen konttori, jonka valotaululla mainostetaan muun muassa Telakkarannan asuntoja.

Tänä päivänä Lepakosta muistuttaa vain Porkkalankadun varteen pystytetty muistomerkki. Lasisen häkin suojiin suljettu lepakkoveistos jää monelta ohikulkijalta huomaamatta. Nosturin kyljessä seisova vanha satamanosturi on ainoa, mitä rakennuksesta jää muistuttamaan. Se on suojeltu.