Vinyylilevyn suosio huipussaan – Espoon levymessut keräsivät vinyyliharrastajia

Vinyyliformaatti poistui valtavirrasta cd:n tullessa markkinoille 1990-luvun alussa, mutta nykyään se on tehnyt vahvan paluun. Moni hakee nyt pois heittämiään levyjä takaisin.

Vinyylilevyjen myynti on yli kaksinkertaistunut Suomessa vuodesta 2015. Esimerkiksi pelkästään Helsingissä on tällä hetkellä 22 levykauppaa, ja Kyläsaareen on avautumassa tänä vuonna uusi levypuristamo kolmen vuosikymmenen jälkeen.

Vinyylin suosiosta kertoo myös Espoon kulttuurikeskuksessa järjestetyt levymessut, jotka keräsivät yhteen vinyylilevyjen harrastajia ja myyjiä.

– Vinyyli on sellaista retromeininkiä, ja se on myös elävämpi kohde kuin cd, kertoo levyjä kolmekymmentä vuotta kerännyt Kim Hjerppe.

Hjerppelle vinyyli on kokonaisuutena kuin taideteos, joita hän on poiminut mukaan ympäri maailman.

Vuonna 2021 Suomessa myytiin noin 167 000 vinyylilevyä. Määrällisesti cd-levyjä myydään enemmän, mutta vinyylissä liikkuu enemmän rahaa.

– Moni katuu aikaa, kun 1990-luvulla heitettiin vinyylilevyt pois, koska silloin ajateltiin cd:n olevan niin hyvä. Nyt niitä samoja levyjä metsästetään takaisin, kertoo Tapio Riihimäki.

Riihimäki toimii Espoon levymessujen järjestäjänä. Vuodesta 2018 hän on järjestänyt levymessut-tapahtumaa ympäri Suomen yhdessä levyharrastaja Jukka Lahden kanssa.

– Isoista kansista näkee myös paremmin tekstiä kuin pienestä cd:stä, Lahti naurahtaa. Sekä Lahden että Riihimäen kokemus levyistä ulottuu yli viidenkymmenen vuoden taakse, 1970-luvun alkuun.

 

Käytännöllisyys edellä

Kaikki eivät kuitenkaan seuraa vain vinyylimarkkinoita. Espoon messuilla näkyi myös paljon cd-levyjä sekä niiden keräilijöitä. Viisikymmentä vuotta levyjä kerännyt Jari Mailander vaihtoi vinyylin cd-formaattiin 1980-luvun puolivälissä.

– Cd vie vähemmän tilaa kuin vinyyli. Se myös vaikutti tullessaan laadukkaalta ja siksi paremmalta kuin vinyylilevy, toteaa Mailander.

Cd-levyjä sekä erilaista kirjallisuutta ja musiikkivideoita oli messuilla myynnissä vähemmän kuin vinyyliä.

Suurin osa kävijöistä nimesikin nimenomaan vinyylin suosikkiformaatikseen. Se mielletään pitkäikäiseksi ja laadullisesti parhaaksi vaihtoehdoksi kuluttaa musiikkia.

 

Mitkä levymessut?

 

  • Levymessut -tapahtuma, Espoon kulttuurikeskus, la 4.2.2023
  • Järjestetty vuodesta 2018
  • Messut järjestetään pääsääntöisesti keväisin ja syksyisin, paikkakunta vaihtelee ympäri Suomen
  • Lauantaina paikalla arviolta 40 myyjää sekä yli tuhat kävijää
  • Tarkoitus saattaa levyjen myyjät ja harrastajat yhteen