Vaatesuunnittelulla voi helpottaa vammaisen lapsen arkea

Senni Ringman on vaikeasti vammaisen lapsen äiti, omaishoitaja ja yksityisyrittäjä. Ringmanin yritys Tarmokas Design tuottaa vaatteita vaikeasti vammaisille lapsille.

Senni Ringmanin lapsi, Tarmo, oli melkein vuoden ikäinen, kun hän joutui lääkärin hoitovirheen takia tehohoitoon ja vammautui vakavasti. Ringmanista tuli lapsensa omaishoitaja ja päivät kuluivat kotona lapsen kanssa. Henkireiäksi muodostui uusi harrastus: ompelu.

Nyt Tarmo on kuusivuotias ja Ringman pyörittää kotoaan Tampereelta lastenvaateyritystä, jonka hän perusti vuonna 2017.

Tarmokas Design tuottaa elämää helpottavia vaatteita vammaisille lapsille. Mallistossa on muun muassa isoja bodyja, hattuja pienipäisyyttä sairastaville ja kuolahuiveja. Tuotteet auttavat vanhempia lasten hoidossa ja helpottavat arkea. Esimerkiksi PEG-bodyissä on vatsan kohdalla läppä, jonka avulla lapsen vatsa saadaan esiin. Näin letkuruokinta onnistuu ilman vaatteiden riisumista.

Asiakaspalvelu ja tuotteiden räätälöinti ovat yrityksen myyntivaltteja. Tarmokas Design tarjoaa perusmallin, joka yksilöllistetään asiakkaan tarpeiden mukaan. Näin vaate muuttuu apuvälineeksi lapsen hoidossa.

PEG-bodyissä on vatsan kohdalla läpän alla piilossa aukko, josta letkuruokinnan voi hoitaa.

Vammaisuus ei näy katukuvassa

Apuvälineiden personalisoinnista väitellyt taiteiden tohtori Susanne Jacobson kertoo, että apuvälineiden käyttö koetaan usein sosiaalisissa tilanteissa leimaavaksi.

– Jos apuvälineessä painottuvat avustavat ominaisuudet, käyttäjä saattaa kokea apuvälineen korostavan hänen vammaisuuttaan ja esittävän hänet yksipuolisesti vain vammaisena henkilönä, Jacobson sanoo.

Apuvälineet nähdään yleensä vain käyttötarkoituksensa kautta, eikä estetiikalle ole ollut sijaa apuvälinemuotoilussa. Apuvälineet ovat perinteisesti sairaalamaisia ja jopa rumia, vaikka niiden tarkoitus on parantaa apua tarvitsevan elämänlaatua.

Vammaiselle yhteiskunta tarjoaa apuvälineitä. Lähtökohta on, että apuväline tukee vammaisen ihmisen omatoimista suoriutumista kotona.

Vammaispalvelulaissa käytetään termiä välttämättömyys. Vammaiselle henkilölle tarjotaan palveluita ja apuvälineitä, jos ne nähdään välttämättöminä tavanomaisten elämäntoimintojen suorittamiseen.

Elämän helpottaminen pienillä asioilla kuten vaatteilla ei periaatteessa kuulu vammaispalveluiden piiriin. THL:n Vammaispalveluiden käsikirjan päätoimittajan Minna Aholan mukaan ylimääräisten vaatekustannusten korvauksen edellytyksenä on aina hankinnan tarpeellisuus ja välttämättömyys. Tavalliset vaatteet ovat yleensä riittävän hyviä vammaiselle lapselle.

Vammaisen lapsen äitinä Ringman kokee, että erityislapset ovat osittain yhteiskunnan unohtamia.

– Kyllähän kotiin saadaan kaikki. Meillä apuvälineteknikko käy laittamassa tuet ja saadaan sängyt, invavessat ja kaikki systeemit, mutta heti kun lähdet ulos, niin vammaisen elämä muodostuukin ongelmalliseksi.

Varsinkin vessat ovat ongelma erityislapsille. Jos kuusivuotiaan vaippa pitää vaihtaa julkisella paikalla, ei muuta vaihtoehtoa ole kuin inva-wc:n likainen lattia.

– Olisihan se aika hienoa ja ihmisarvokokemus lapsellekin, jos ei tarvitsisi siellä lattialla pyöriä, Ringman sanoo.

Vaatteiden yksilöllistäminen on tulevaisuuden trendi

Vammaisen lapsen hoitoa helpottavia vaatteita on vaikea löytää ja markkinoilla olevat tuotteet näyttävät sairaalavaatteilta. Siksi erityislapsen vanhempi saattaa pohtia, alleviivaako erityisvaatteen ostaminen lapsen vammaisuutta.

– Väitän, että jokainen meistä vaikeavammaisen lapsen vanhemmasta toivoisi tietyllä tavalla, että lapsi olisi mahdollisimman normaali, Ringman sanoo.

Jos tuotteessa on esteettisyyttä ja toimivuutta sopivassa suhteessa, tuote on Ringmanin mukaan helpompi hyväksyä.

Ringman kuuntelee asiakkaan toiveita, ehdottaa erilaisia ratkaisuja ja osallistaa asiakkaan suunnitteluprosessiin.

Vanhemmat haluavat lapsilleen kauniita vaatteita ja ovat valmiita maksamaan laadukkaasta työstä. Printit, iloiset värit ja esteettisyys ovat Tarmokas Designin idea.

– En usko, että tämä olisi kovin menestyvä yritys, jos ratkaisisin pelkkiä ongelmia ilman sitä, että tuotteet olisivat haluttavia, Ringman naurahtaa.

Ringman uskoo, että tavallistenkin vaatteiden personalisointi on tulevaisuuden trendi. Joidenkin vaateliikkeiden verkkokaupoissa voikin jo nyt räätälöidä tuotteet omien mittojensa mukaan.