Vapaaehtoisten eläkevakuutusten suosio on romahtanut

Jatkuvat muutokset eläkevakuutuksissa tekivät niistä monimutkaisia ja ottajilleen epäedullisia.

Uusia yksilöllisiä vapaaehtoisia eläkevakuutuksia tehtiin 2000-luvun alussa kymmeniätuhansia vuosittain. Viimeisin tieto on vuodelta 2016, jolloin niitä otettiin enää hiukan yli 500 vuodessa.

Danske Bank on luopunut eläkevakuutusten myynnistä, eikä Nordeakaan enää myy niitä. Voimassa olevia sopimuksia Nordealla on joitakin tuhansia.

OP-ryhmä tarjoa edelleen eläkevakuutuksia. Henki-Fennia myy niitä enää vain yritysasiakkaille, ja samoin tekee LähiTapiola.

Syitä eläkevakuutusten suosion romahtamiseen on useita: muutokset eläkevakuutusten maksujen verovähennyksissä ja eläkkeiden verotuksessa sekä eläkkeiden nostoiän korottaminen.

Siirtymäsäädösten vuoksi muutokset ovat koskeneet eri aikaan otettuja eläkevakuutuksia eri lailla. Tämän vuoksi esimerkiksi sähköisten tietojärjestelmien päivittäminen on ollut kallista ja työlästä. Se onkin ollut syy osalle eläkevakuutusten tarjoajista luopua niiden myymisestä.

Eläkevakuutuksiin on kohdistunut vuosien varrella muutoksia, jotka ovat saaneet osan tarjoajista luopumaan niiden myymisestä, kertoo johtava asiantuntija Päivi Luna Finanssi ry:stä.

Reilu kymmenen vuotta sitten yhtenäistettiin eläkesäästötuotteet. Ja markkinoille tuli uusi pitkäaikaissäästämissopimus (PS-sopimus).

– Muutokset tekivät eläkevakuutusten tarjoamisesta liian monimutkaista ja hankalaa, sanoo Luna.

Vapaaehtoisia eläkevakuutuksia oli vuonna 2020 yhteensä vajaa 700 000. Vakuutussäästöjä niissä oli kesäkuussa 2022 noin 11,4 miljardia euroa. Eläkevakuutuksia ovat ottaneet yksityishenkilöt sekä yritykset työntekijöilleen.

Toimitus kysyi kahdeksalta yritykseltä eläkevakuutusten myynnistä. Kolmelta yritykseltä ei saatu vastausta.