Virtuaalitodellisuudella voi hoitaa pelkoja

Mielenterveydenhoidossa laatu on kytköksissä käytettävän laitteen teknologisiin ominaisuuksiin. Virtuaalimaailmaan on kyettävä uppoutumaan ja tämän kokemuksen mahdollistavia laitteita on markkinoilla muutamia.

Virtuaalitodellisuuden teknologiasta voi olla apua mielenterveydenhoidossa. Oxfordin yliopiston tutkijat käyttävät virtuaalitodellisuuden simulaatioita erilaisten pelkotilojen hoidossa. Näitä voivat olla korkeanpaikan kammo, sosiaalisen kanssakäymisen ongelmat ja jopa psykoosi.

Virtuaalitodellisuuden vaikutuksia aivojen toimintaan on tutkittu toistaiseksi vähän, mutta mielenterveydenhoidossa virtuaalitodellisuus on osoittautunut toimivaksi hoitokeinoksi.

Oxfordin yliopiston yhteistyökumppanin OxfordVR:n (OVR) korkeanpaikan kammon hoitoon käytettävä simulaatio on nimeltään Fear of Heights. Simulaatio on saanut tunnustusta mielenterveydenhoidon asiantuntijoilta kotimaassaan ja Euroopassa.

OVR käyttää simulaatioissaan Samsungin ja HTC:n teknologiaa, joiden Oculus Rift ja Vive Pro -lasit ovat valmistajiensa lippulaivoja. Yksikön markkinointijohtaja Stephanie Martlewn mukaan kyseiset mallit on valittu juuri niiden laadun takia. Resoluution ja kuvien laatu vaikuttaa suoraan uppoutumisen eli immersion kokemukseen virtuaalimaailmassa.

Lasien laadulla on merkitystä

Resoluutio ja grafiikka ovat VR-lasien toiminnan ydin. Oculus Rift ja Vive Pro edustavat kuluttajamarkkinoiden kärkeä näillä ominaisuuksilla. Teknologian huippu löytyy kuitenkin ammattikäyttöön tehtyjen lasien suunnittelusta.

Suomalainen virtuaalitodellisuuden start up-yritys Varjo on VR-1-laseillaan vienyt teknologian aivan uudelle tasolle.

― Lasimme ovat markkinoiden ainoat, joiden resoluutio vastaa ihmissilmän tarkkuutta. Muiden valmistajien laitteilla päästään murto-osaan tästä, kertoo Varjon myynnin edustaja Markus Heinonen.

Helsingin Yliopiston psykologian tohtori Jukka Häkkinen on kokeillut tutkimuksissaan useita erilaisia virtuaalilaseja. Häkkisen tutkimusyksikössä Visual Cognition Research Groupissa tutkitaan näköaistin ominaisuuksia. Yhtenä tutkimuskohteena on virtuaalitodellisuus.

Hänen mukaansa Varjon lasit ovat teknologialtaan omaa luokkaansa. Resoluution laadussa on merkittävä ero verrattuna kuluttajamarkkinoiden malleihin, Häkkinen kertoo. Hän myös vahvistaa OVR:n Stephanie Martlewn:n toteamuksen, jonka mukaan onnistunut immersion kokemus vaatii laadukkaan resoluution ja grafiikan.

OxfordVR on saavuttanut hyviä tuloksia jo markkinoiden edullisemmilla laseilla. Olisi kiinnostavaa tietää, millaisia tuloksia voitaisiin saada aikaan niin laadukkaalla teknologialla, kuin mitä Varjon VR-1 lasit edustavat.

Virtuaalitodellisuudella on lääketieteessä ja tutkimustyössä hienoja mahdollisuuksia, toteaa Heinonen. Varjon laseja käytetään jo kirurgisessa koulutuksessa ja autoteollisuudessa.