Voimakivien suosio on kasvanut niiden epäeettisyydestä huolimatta

Voimakivistä ja kristalleista on tullut miljardibisnes maailmalla. Ilmiöllä on kuitenkin varjopuolensa, josta kertovat kivilouhosten työntekijöiden huonot työolot.

Voimakivien ja kristallien louhinnan ongelmia ovat esimerkiksi lapsityövoima ja työntekijöiden matala palkkaus. Kiviä louhitaan monissa köyhissä valtioissa, kuten Myanmarissa, Kongossa ja Madagaskarilla, josta niitä tuodaan muualle maailmaan kaupattavaksi voimakivinä. The Guardian-lehti julkaisi asiasta laajan artikkelin syyskuussa 2019.

Kivet ja kristallit kiehtovat eri syistä

Voimakivien ja kristallien suosio on kasvanut viime vuosien aikana erityisesti sosiaalisen median kautta. Tiktok-sovelluksessa hashtagilla #crystal on jo yli 5,1 miljardia julkaisua. Käyttäjät jakavat videoillaan vinkkejä voimakivien hoidosta, esittelevät kauniimpia kiviään ja kertovat, millaisia ominaisuuksia niillä on. Myös useat julkisuuden henkilöt ympäri maailmaa ovat kertoneet omien voimakiviensä positiivisista vaikutuksista.

− Kiinnostus kiviin ja kristalleihin on yleisemmin hyväksyttyä nykyään. Aika on kypsä niille, kertoo kiviä myyvän Era Nova -kaupan työntekijä Ilona Aarnio-Toivanen.

Myös Suomen Jalokiviyhdistyksessä kerrotaan uusista jäsenistä. Erityisesti nuoret ovat innostuneet järjestön toiminnasta.

Voimakivet kiehtovat niiden omistajia eri syistä. Jotkut ostavat niitä niiden ominaisuuksien vuoksi. Osan kivistä ajatellaan tuovan esimerkiksi sisäistä rauhaa omistajalleen, osan taas rohkeutta tai energiaa. Jotkut käyttävät kiviä vain esteettisistä syistä, esimerkiksi koruissa ja sisustuksessa.

Homeopaatti ja intuitiivinen energiahoitaja Iiris Kosonen kiinnostui kivistä uusien opiskelukavereidensa innoittamana jo vuonna 2008, jolloin hän aloitti homeopatiaopinnot.

− Minulla täytyy olla kiviä kotonani joka huoneessa. Kivet tuovat minulle iloa. Välillä hoidan niitä antamalla niille esimerkiksi auringonvaloa, Kosonen kertoo.

Kivilouhosten ongelmat ovat heikosti yleisessä tiedossa

Kivien louhinnalle ei ole asetettu kansainvälisesti sovittuja säädöksiä. Louhijat tekevät vaarallista työtä sortuvissa louhoksissa ja heitä kuolee maavyörymien alle. Lisäksi jatkuva kivipölyn hengittäminen altistaa tukehtumisille ja erilaisille keuhkosairauksille.

Kuitenkaan kaikki eivät tiedä tai välitä kivien louhintaan liittyvistä epäkohdista.

− Olen työskennellyt Era Novassa noin puoli vuotta, enkä muista vielä kenenkään asiakkaan kysyneen kivien alkuperästä tai eettisyydestä, Aarnio-Toivanen sanoo.

Myöskään Kosonen ei ollut tietoinen kivien louhintaan liittyvistä ongelmista.

− En ole aikaisemmin pohtinut sitä, mistä ostamani kivet tulevat.

Mahdollisuus myös vastuullisempaan kiviharrastukseen

Myynnissä on myös eettisemmin louhittuja kiviä ja kristalleja, jotka tulevat esimerkiksi Suomesta tai muista maista tarkoin valvotuilta louhoksilta.

Jotkut harrastajat keräävät itse kiviä luonnosta, koska kokevat sen olevan vastuullisin vaihtoehto.

Lisäksi esimerkiksi Nuuksion Poropuisto on aloittanut uutuusaktiviteettina kävijöilleen ametistikiven kaivuun, jossa saa itse kaivaa oman kivensä. Kivet on tuotu Ylä-Luoston louhokselta uudelleen löydettäväksi Poropuistoon.